Nejste přihlášen/a.
Zdravím,jaké závitové očko,mám použít pro hřídel která má pošklozený závit na hřídeli má průměr 18mm,děkuji za odpovědi.
doplněno 25.04.13 20:40:Je to hřídel zadní poloosy ze škoda 1000 MB,na ní je nasazen buben,mám to na traktůrka.
Ahoj.
Nepíšeš, jaký druh poškození zívitu tady má být. Já na fotce vidím maximálně rozklepaný konec hřídele.
Podle fotky bych to odhadnul na závit se stoupáním 1,5mm.
Pokud jde pouze o roztemovaný konec hřídele, tak bych ho lehce zmenšil plochým pilníkem. Pokud tam nejde našroubovat matice, tak potom jedině proříznout závit očkem.
Ideálně pokud máš matici, která tam byla našroubovaná, tak podle matice najdeš závitník (který pasuje do matice) a pak seženeš závitové očko se stejnými parametry.
Prosímtě a to očko může být pro opravu závitů jenom jedno?,nebo musím koupit všechny tři ale to je asi blbost nebo koupit nějaký univerzální.
Bože, tys to nikdy nedělal, viď?
Očko je vždy jen jedno, tři jsou závitníky (ruční - strojní je jen jeden stejně jako ruční opravný). Takže očko M18 (pokud je stoupání 1,5, jinak M18x stoupání, které naměříš).
doplněno 25.04.13 05:57:Pokud vím, tak pro M18 se předvrtává 15,5. Asi jen překlep, ne?:D
Je to roztemované jen na konci = stačí plochým pilníkem zmenšit vnější průměr závitu a pak trojúhelníkovým nebo půlkulatým pilníkem projet závit. S očkem pozor, může si najet závit jinde než byl původní. Je třeba nejdřív zjistit co to je za závit - buď změřit (závitové měrky) nebo podle matky.
PS: do železa se nemlátí železným kladivem, ale mosazným, hliníkovým, gumovým nebo přes dřevo.
to nebylo tím že bych mlátil do železa kladivem,to bylo proto že mi sjelo kladivo když jsem pobouchával ten buben a manipulací ze stahovákem atd.
Sjelo kladivo = do železa kladivem
Pokud to je jen omačkání, tak stačí projet závit pilníkem. Radši na to mám půlkulatý než trojúhelník..
ale prdlajs,někdy potřebuješ ppořádný kladivo,chtěl bych tě vidět jak do všewho boucháš gumovým kladívkem
Průměr závitu jste si změřil ( M 18 ). Dalším důležitým rozměrem je stoupání závitu. Pokud nevlastníte závitové měrky, lze stoupání zjistit takto: Odpočítejte na hřídeli 10 závitů a změřte rozteč mezi prvým a desátým závitem. Poté už postačí naměřený rozměr podělit 10ti a takto získaný údaj je stoupání kontrolovaného závitu. Tomuto musí také odpovídat závitnice (očko) k opravě- pročištění závitu. Důležitý je také vrcholový úhel závitu - Metrické závity jej mají 60° miro
Takové stoupání (1,2mm) neexistuje, takže to změř znova.
Zněř to ze strany, kdes do hřídele netloukl. Tam bude závit méně zdeformovaný.
Musíš změřit rozteč špiček závitů a současně spočítat počet mezer (drážek) mezi měřenými závity.
Když tyto dvě hodnoty vydělíš, tak ti vyjde stoupání závitu.
Ale pokuds tam něměl při tá demontáži nasazenou matici, tak může být zdeformovaný závit v celé délce a potom to vůbec měřit nemusíš. Tam už moc možností není. Když na to vezmeš závitové očko tak to vyřízne nový závit a vzhledem k deformaci tam bude prvních pár závitů a potom to několik závitů odřízne úplně pryč.
Takže možná koupit několik matic se správným stoupáním, závit i matici namazat a zkusit na sebe našroubovat. Bude to tváření závitu násilím, což je taky blbý, ale lepší nějaký závit než holá hřídel.
(podle strojnických tabulek existuje závit M18 se normálním stoupáním 2,5mm a potom s jemným stoupáním M18x2; M18x1,5; M18x1; M18x0,75; M18x0,5).
Překontrolujte ještě jednou, zda se nejedná o stoupaní 1,25 mm.
Pokud nesedí stoupání podle norem metriockého závitu, tak může jít o závit Whitvort. Tento závit se toleruje v palcích (1" = 25,4 mm.) miro
doplněno 25.04.13 20:21:Takto:
doplněno 26.04.13 09:19:Omlouvám se za chybu které jsem se dopustil ve schématu. Správný výpočet stoupání z uvedeného měření je jak uvadí níže p. "zebu". Naměřenou hodnotu mezi 10ti závity pro stanovení stoupání závitu vždy dělit 9ti děkuji - miro
Tedy : když mezi 10ti závity naměříte cca 14 mm, podělíte 9ti mezerani = stoupání 1,5 mm
Tak ono je mnohem jednodušší považovat ten první za nultý. Na něj dáš špičku šuplery a přejíždíš k dalším 1,2,3...až 10 a dělíš deseti. Nevidím důvot blbnout s dělením devítkou, když s desítkou je to tisíckrát jednodušší.
at měřím jak měřím,pořád mi to vychází na nějakých13,4 max žádných 1.5 tak nevím co je to závit ale klasickou matku tam nedám.
Je to M18x1,5 (odměřeno z fotky). Pokud nevěříš, tak sežeň závitový měrky.
Klasická M18 má větší stoupání.
HU, to je práce s kladivářem...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.