Nejste přihlášen/a.
Moje zletilá dcera (nar. 1987) požádala u soudu v Praze , po neúspěšných pokusech domluvit se s otcem, o zvýšení výživného, které bylo od r. 1992 - po celé její dětsví 600,- Kč. V současné době nedostává od něj nic.
Studuje na VŠ ve Ferraře prvním rokem tříletého studia. Nic nevlasní a pokouší se sama vyživovat se při studiu, což je velmi obtížné.
Z finančních důvodů se nemůže dostavit k jednání, proto ustanovila mne svým obecným zastupcem.
Já i můj nynější manžel jsme nezaměstnaní a máme o tom protokol z úřadu práce v ...
Odpůrce vlastní byt v Praze 3+1 a ve společném vlastnictví máme spolu chalupu na Moravě s pozemky, kterou od rozvodu užívá jen on (vyměnil zámek).
Protože odpůrce uvádí jako zdroj příjmů jen starobní důchod 5.644,- Kč a není ochoten dceři platit žádné výživné, dcera navrhla soudu aby se ujal prodeje chalupy na Moravě, aby tak pomohl zajistit její studium.
Otázka č. 1. Jak mohu dosáhnout toho, aby soud společnou nemovitost prodal, když s odpůrcem - spolumajitelem není možná žádná dohoda?
V odpovědích na dceřino vyjádření k soudu odpůrce říká evidentní nepravdy, které mohou svědci v Itálii vyvrátit a uchyluje se k urážkám a obviňováním mé osoby, což si myslím, že nesouvisí s předmětem žaloby. Nebo ano?
Otázka č. 2. Mohu, a jak, naznačit porušováním zákona ze strany odpůrce šířením pomluv a slovního napadání a urážek?
Prostě to dejte na soud a je vyřízeno. Ještě můžete navrhnout nějakou úhradu za užívání vaší poloviny chalupy, pokud nepřestane s pomluvami. Mohl by se trochu zavzdušnit, ale stejně se sporům nevyhnete. Máte nárok na celou dobu, ale přes čtyři roky může narhnout promlčení.
Klidně i ve zdůvodnění uveďte majetkovou tíseň a nízké výživné pro dceru. Není od věci po zjištění přiděleného soudce urgovat konání ve věci.
Ten Váš dotaz je poněkud složitý a podle mne nejsou Vaše informace úplné. Nepíšete, zda dcera nějakou školu ukončila. Zda jste Vy nebo dcera toto otci oznámily? Jestli i Vy platíte nějaké výživné? Jaká je to škola, jestli s denním studiem, popř jiná forma studia? Jestli Vaše dcera je i nadále ve společné domácnosti s Vámi? Toto všechno je pro posouzení důležité - ale to jistě všechno prověří a posoudí soud. Viz výpis dole - základní informace o ukončení nebo případné obnově výživného:
Vyživovací povinnost končí ze zákona (není třeba soudní rozhodnutí) okamžikem, kdy dítě je schopno se samo živit - u dítěte, které odejde ze školy (i neukončené), vyživovací povinnost zanikne, protože dítě studovat nechce a může se samo živit. Ale nastoupí-li znovu, aby školu dodělal, případně i na jinou, vyživovací povinnost se obnoví (příprava na budoucí povolání - ne dálkové studium).
Ne, že bych se chtěla zastávat otců. Ale je třeba s nimi také komunikovat, informovat je o svých plánech a nejen žádat v plonoletosti o výživné. Tak potom může docházet k mylným informacím a neochotě se podílet na výživě dospělé dcery. Co se týče prodeje nemovitosti na Moravě: v případě, že není možná dohoda mezi vámi vlastníky, můžete Vy (ne dcera) požádat soud o vypořádání podílového vlastnictví, kde můžete navrhnout prodej - ale konečné rozhodnutí je pouze na soudu. K poslednímu dotazu - pokud máte svědky, že Vás bývalý manžel verbálně napadá, můžete podat trestní oznámení na policii. Jinak by to bylo tvrzení proto tvrzení a asi bez nějakého výsledku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.