Nejste přihlášen/a.
zdravím na netu čtu cituji:: následujících týdnech Český rozhlas osloví 90 tisíc domácností, které platí poplatek za držení televizního přístroje a přitom nejsou přihlášeny k placení poplatku za rozhlas... Já teda žádný poplatek neplatím a ani nevím že bych nějaký platit měl maj TV od O2 a nevim že by chtěl někdo platit že se koukám to už snad platim O2 a rádio tam mám taky... Platíte to někdo?
Platit za tzv. "veřejnoprávní televizi a rozhlas" musíte, máte-li přístroj schopný přijímat signál. Třeba i za radiobudík. A to bez ohledu na to, jak a jestli vůbec signál skutečně přijímáte. Platíte za to, že máte přístroj.
a platí se zvlášt za každej přijimač nebo to je jedno kolik jich človek má? a chcete mi říct že se platí i za radio v autě? to chodí někdo kontrolovat kde co máte?
Někde sem četl že by se mělo dokonce platit i za to když nebudete mít ani PC, noťas, TV nebo jakýkoliv rádio ale budete mít jenom chytrej telefon.
doplněno 23.04.13 17:51:Divím se že nám Kradlousek ještě nenapařil daň ze vzduchu.
Proč chytrej? Rádio má kdejaký lowendový pristrojek. Já mám přenosné rádio pořád puštěné, poplatek platím a o ostatní potenciální přijímače tím pádem neřeším, ale řekl bych, že mobil je často taky rozhlasový přijímač, i když není "chytrý".
Jistě Zákon je zákon. I blbý Zákon je Zákon. Ovšem vše odporuje těm Ódeesáckým kecům o Adresnosti a o tom že každý platí to co využívá. Proč mi nutěj to co nechci. Proč do Multiplexu narvou taky radio vysílání. Já ho nechci a musím platit. Vždyť se to nechá řešit. Zakódovat a každý kdo chce na TV přijímač poslouchat radiopříjem si zaplatí a vloží kartu.
V životě jsem netoužil po radiopříjmu. Posledních 20 let jsem na ničem radiopříjem nepustil a asi by se něco našlo na čem poslouchat.
Nemám zájem poslouchat kecy, reklamu a i hudba stojí za prd když je proložená kecama. Vždy si radši pustím CD. Bohužel i CD přehrávač se blbě shání aby nebyl kombinován s rádiem.
Napíšu to jednoduše. V tom dopise najdeš adresu, kde si stáhneš formulář, vyplníš čestné prohlášení, že nevlastníš nic, co by umožňovalo rozhlasový příjem, naskenuješ to a pošleš na danou adresu. Přijde ti poděkování a potvrzení, že tvoje vyjádření je dostačující.
myslíte si že to bude stačit? v dnešní době má každej TV nebo aspon radio myslim si že na to by neskočili ale nevim muj nazor...
To ladaadal. Jenže to by nesměl ani vlastnit televizor. Jak satelitní přijímač, tak pozemní setobox, tak digitální televizor umožňují rozhlasový příjem.
Jedině skutečně stará TV a analog. V mnohých panelácích do společných rozvodů pouští TV program transformovaný do analogu, takže si lidi vystačí se starými TV i bez setoboxu.
Je úplně jedno, jestli máte starou, nebo novou TV, jestli máte analog, či digitál, jestli na ní vůbec koukáte. Prostě máte přijímač, tak plaťte. Znám pár lidí, kteří skutečně TV nemají, ale neznám nikoho, kdo by neměl rádio (budík, autorádio, internet, mobil, klíčenka... dneska je to pomalu i v propisovačkách). Taky se mi to nelíbí. Přijde mi to stejně absurdní, jako kdybych musel ve večerce automaticky zaplatit za rohlíky i když si je nekoupím, jen proto, že na ně mám hubu. Ale co nadělám. Máme zákony, jaké máme a jaké si zasloužíme.
doplněno 23.04.13 20:22:Vzpomněl jsem si na starý vtip, který končí poentou:
Jdu zaplatit pokutu za znásilnění". "Ty jsi někoho znásilnil?" "Ne, ale mám na to přístroj".
No musím mít přístroj schopný radiového příjmu. A to analogová televize, na rodíl od syrové brambory, schopna není.
A k té bramboře, když jsme do ní píchli diodu a sluchátka tak to hrálo.
Zákon 348/2005 Sb. § 2 říká:
(1) Rozhlasový poplatek se platí ze zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné reprodukci rozhlasového vysílání, je-li šířeno prostřednictvím zemských rádiových vysílacích zařízení využívajících rádiové kmitočty vyhrazené pro šíření a přenos rozhlasového nebo televizního vysílání, družic nebo kabelových systémů (dále jen "rozhlasový přijímač").
2) Televizní poplatek se platí ze zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné reprodukci televizního vysílání, je-li šířeno prostřednictvím zemských rádiových vysílacích zařízení využívajících rádiové kmitočty vyhrazené pro šíření a přenos rozhlasového nebo televizního vysílání, družic nebo kabelových systémů (dále jen "televizní přijímač").
v § 3 toho zákona se píše:
1) Poplatníkem rozhlasového poplatku je fyzická osoba nebo právnická osoba, která vlastní rozhlasový přijímač.
2) Poplatníkem televizního poplatku je fyzická osoba nebo právnická osoba, která vlastní televizní přijímač.
Tazatel splňuje podmínky zákona, má přístroj, který je způsobilý... atd.
Jen pro zajímavost: na Slovensku musí platit (až na vyjmenované výjimky) každý, kdo odebírá elektrickou energii, teda má v bytě, baráku elektřinu...
Zákon 340/2012 Z.z. § 3
Platiteľ úhrady
Platiteľ úhrady (ďalej len "platiteľ") je
a) fyzická osoba, ktorá je evidovaná dodávateľom elektriny v evidencii odberateľov elektriny v domácnosti ako odberateľ elektriny v domácnosti v odbernom mieste pre spotrebu v byte alebo v rodinnom dome,
bez slov...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.