Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký živý plot?

Od: peix* odpovědí: 7 změna:

Jaký živý plot máte? Jaké s ním máte zkušenosti? Co říkáte na ptačí zob? Chtěl bych tuje asi 1 m vysoké do mírného svahu s jutovou rohoží. Jaký živý plot byste mi doporučili?

doplněno 20.04.13 23:45:

Tak už přemýšlím jen nad ptačím zobem a buxusem-zimostrázem :)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

erik*
hodnocení

0x

já mám z keřu

michalov*
hodnocení

0x

Pokud chcete vyšší plot,tak Buxus roste velice pomalu.1m vysoký plot z buxusu je tak na 8 let a více.Hodí se spíš na nízké lemy a plůtky.Ptačí zob (ligustrum vulgare) je už lepší v arianta.Je opadavý,ale na chráněných místech si někdy část zčervenalých listů podrží i přes zimu. jinak můžete použít třeba Aronia melanocarpa,weigla florida,Spirea x van houtteii,Rosa rugosa,Rosa villosa´Krpatia´,Berberis thunbergii,Chaenomeles japonica,atd...

opredat

Ptaci zob existuje i v neopadave variante.

opredat
hodnocení

0x

Mame plot s tuji i ptaciho zobu. Tuje rusime. Hnednou, kde nemaji svetlo tak opadavaji - podotykam, ze mame automatickou zavlahu a hnojime dostatecne vsim co potrebuji. V soucasnosti maji cca 6m. Nahradime jej kari siti (4x150x150) na kterou pustime brectan a ruzne druhy kvetoucich popinavek. Brectan je celorocni a bude slouzit k "zakryti". Pres jaro a leto Vam kvetouci popinavky ozivi plot a je jich spousta druhu a barev. Ptaci zob ponechavame - mame neopadavy. V soucasnosti ma cca 2,5m, snese "jakykoliv" rez. V zacatku ho musite dost strihat aby byl husty ale pak to stoji za to.

peix*
hodnocení

A bude ptačí zob růst i ve svahu o sklonu cca 35°?

opredat

Nejsem zas az takovy odbornik ale nevidim duvod proc ne. Jinak u tuji jsme zapomnel napsat , ze u vzrostlejsich je potreba je na zimu vyvazovat jinak Vam mokry snih vyvrati jednotlive vetve.

sebod*

peix. Otázka živých plotů se tady už řešila mockrát. Sice na rovině, ale to je jedno. Ten Váš sklon opravdu není nijak dramatický. Podívejte se někde u potoka, jak příkrý tam je břeh - osázený vrbou nebo olší, aby došlo ke zpevnění.

A k tomu Vašemu živému plotu. On je rozdíl, zda tento plot je na zahradě někde ve městě, či třeba u lesa. Jestliže je zahrada posazene někde více v přírodě, tak rovné linie, střihané ploty apod. zde nepůsobí příliš dobře.

K tomu plotu z tůjí. Je to moda *zed*. Ale má hodně mínus. Stačí, aby Vám po pěti letech růstu plotu sem tam jedna tůjka uhynula a už je problém. Pořídíte si psa, který Vám očůrá spodek tůje a už je problém. Tůje Vám začnou rezivět a prosychat a už je problém.

Jestliže se jedná o delší úsek, který je potřeba osázet, tak z tohoto místa udělejta PLUS zahrady. Jak jsem pochopila, tak zahradu máte dost velkou, tak místo až tak řešit nemusíte. Já bych na Vašem místě vysázela "všehochuť". Keře i nižší stromky. Listnáče i jehličnany. Ohraničení té vrchní strany záhonu bych neudělala podle přímky, ale sem tam bych udělala nepravidelný tvar směrem do roviny. Tady na tu rovinu už můžete sázet i trvalky a traviny. No, zase jsem u toho. Záleží ve kterém koutě zahrady toto budujete. Jestli to je místo, kam "oko nedohlédne" , tak je zbytečné to tam tak šlechtit. Jestli to má být kout, kam vidíte, kde budete trávit čas, tak tam je potřeba "pracovat" i s tím živým plotem.

A jestliže takový záhon dobře založíte - to znamená dospod např.geotextilii kvůli prorůstání plevelů, zapojení pokravných rostlin apod. tak udržování takového záhonu není až taková práce

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]