Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaky I profil?

Od: tomasss* odpovědí: 6 změna:

Potrebuji stavajici podlahu (tramy s prkny beton, ze spodu rakos) nahradit novou, aby nedochazelo k praskani stropu v prizemi. Rozlozeni vahy drevenym rostem by asi nebylo dostatecne. Proto je tu druha varianta ukotveni I traverz do obvodovych zdi, pres ne late a na to OSB desky. Mistnos 8,5m x 4,5m. Late s rozteci 0,4m a Icka tak 1m. Ale jaka Icka budou stacit? Mistnost bude rozdelena sadrokartonovou prickou a pouzita jako loznice a obyvak. Dekuji za rady.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

2x

Jestliže potřebujete spočítat nosníky v podlaze, pak musíte znát váhu podlahy a její zatížení. Zkuste sem trochu lépe popsat její složení. A taky popište, co všechno budete v ložnici a v obýváku mít. Dvě knihovny s tunou knížek, koncertní křídlo atd.

V případě slabých íček zase tak moc nehrozí, že by se íčka zbortily a podlaha propadla. To ja taky názor lehce mimo realitu. Hrozí spíš to, že podlaha rezonuje. Jak po ní chodíte, tak se rozkmitává.

A když už jsme na poradně, pak jedna rada na závěr : Předimenzovávat nosníky jen proto, aby se učitě nic nestalo, je hloupost. Předimenzovávat nosníky jen proto, že se někomu dalšímu něco nezdá už od jeho pohledu? Tak to je hloupost na druhou.

Popište mi, jak bude podlaha přesně vypadat, zkuste odhadnout zatížení a já vám v pondělí ty íčka předběžně spočítám. Budou to pravděpodobně IPE 160.

tomasss*
hodnocení

Stávající podlaha (na trámech 18*16cm, fošny 2,5cm, beton 4cm) by zůstala a novou bych udělal nezávisle nad ní. Její složení jsem plánoval Ička (120-140mm) po 1m na ně přišroubovat latě (5*3cm) po 40cm, zaklopit OSB 20mm, miralon a plovoučka. Zatížení nebude velké (žádný klavír ;) Postel, stoly, pohovka a nějaké ty skříně viz planek. Max nějaké malé akvárko 60-80kg. Nebo je tu jestě varianta dřevěného roštu na stávající podlaze z fošen 32*160mm po 40cm, ale nevím zda by byl efekt zpevnění dostačující.

Jaky I profil?

hodnocení

0x

No to záleží na délce I profilů, mě to počítal statik, ale pokud je můžete dát na délku těch 4,5 m dal bych aspoň 18 cm I profil, ne IE! Nebo dát menší rozteče a dát jich více a nižších. Předpokládám, že původní trámy s prkny a betonem dáte pryč a do mezi prostoru pak dát vatu. Pokud máte zájem, pošlu Vám na email foto jak jsem to dělal já.

tomasss*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Délka pres kradší stěnu 4,5m. Není 18cm zbytečně moc, když už na tom nebudou hurdisky ani beton? Jak se urcí nosnost třeba I 12cm? Výrazný rozdíl v ceně. Původní tramy zustanou a tato podlaha se bude dělat nad stávající.

ladaadal*

Pokud to chceš mít jen na hranici, tak by sis musel zaplatit výpočet statika. Ono to Ičko má samo o sobě nějaké meze na lom, tah a podobně, ale další problém je ten, že ve stavbě může být (ač nelogicky) uprostřed s minimální námahou a pár cenťáků od kraje už nebude stačit, takže bez statika bych to buď předimenzoval už od pohledu, nebo se na to vykvajznul než mi to hupne na hlavu.

tomasss*
hodnocení

Nějak na hraně, aby to padalo určitě né, ale s ohledem na cenu, v patře bazén taky nebude. Tak se radši ptám ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]