Nejste přihlášen/a.
Zdravím, není mi úplně jasná jedna věc. Jsem "majitelem" družstevního bytu (resp. mám zde členský podíl), mám zde normálně trvalé bydliště a nájemní smlouvu. Bydlím zde s přítelkyní, která nemá žádná členská práva, smlouvu ani trvalé bydliště. Pouze je zde nahlášena, že tu se mnou bydlí, kvůli poplatkům družstvu atd. Nyní jsme uvažovali, že když už tu se mnou několik let bydlí, zařídila by si zde i trvalé bydliště. Co pro to udělat a jaká rizika to s sebou nese? Předpokládám, že musím mít souhlas od družstva a následně s tím jít na úřad. Pakliže bych si ji sem ale formálně nastěhoval, hrozila by mi případně exekuce na můj byt? Co by to znamenalo, když bych se s ní třeba rozešel a chtěl bych ji případně vystěhovat pryč? Musím s ní podepisovat nějakou smlouvu nebo tak něco? Nebo je to jen formalita na úřadě a mohl bych ji pak normálně vystěhovat a trvalé bydlliště jí osobně na úřadě zrušit? Co kdyby nechtěla odejít? Díky moc za odpověď.
Ano, máte jen podíl v družstvu, nikoliv vlastník bytu. Doporučuji se poptat na družstvu, nebo si přečíst jejich stanovy, ty tady nikdo nezná, družstvo je váš partner. Exekuce na "váš" byt nemůže hrozit, vy máte jen podíl, ne přítelkyně. Ale ex pobere i vaše věci, pokud neprokážete vlastnictví. Co se týká TP, info relevantní podá evidence obyvatel, matrika obce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.