Nejste přihlášen/a.
Dobrý den!
Jsem 4-člená rodina můj syn studuje mimo naše bydliště a jezdí jednou za tři týdny a to ještě na jeden den domů.Chci se zeptat jestli musím za něj platit poplatek za popelnici v plné výši nebo mám nárok na slevu. děkuji M.J
://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/701/.cmd/ad/.c/313/.ce/10821/.p/8411/_s.155/701?PC_8411_number1=185/2001&PC_8411_p=17a&PC_8411_l=185/2001&PC_8411_ps=10#10821
doplněno 19.01.09 12:47:Poplatníkem je každá fyzická osoba, při jejíž činnosti vzniká komunální odpad. (1) Obec může obecně závaznou vyhláškou stanovit (§ 17 odst. 2) a vybírat poplatek za komunální odpad (dále jen "poplatek") vznikající na jejím území.
Ze zákona nárok na slevu není. Je ovšem možné podat žádost na obecní(městský) úřad. Zdůvodněte tím svou žádost, že se syn převážnou část roku zdržuje mimo své bydliště a tím také zde netvoří celoročně odpad. Záleží na tom, jak se k této skutečnosti nahlíží v obecně závazné vyhlášce. Na stránkách vaší obce (města) tuto OZV určitě najdete. Pokud tam není zohledněna dlouhodobá nepřítomnost, je možné využít ustanovení o zmírnění tvrdosti. Ale upřímně řečeno mnoho šancí Vám nedávám, protože je to nejen občasné dojíždění, ale i prázdniny apod. Ale jak říkám, za zkoušku to stojí - zkuste to.
Ještě bych doplnila jednu poznámku: každý občan s trvalým pobytem v ČR by měl platit poplatek za odpad. Pokud byste žádala prominutí celého poplatku a nebo jeho části, bylo by dobré prokázat, že tu prominutou část hradí tam, kde se převážně zdržuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.