Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava zatékající zdi

Od: milannov* odpovědí: 7 změna:

Mám starší domek na vesnici, který je z jedné strany tak dva metry pod úrovní terénu, nahoře má pozemek soused. U něj je u zdi starý ručně betonovaný žlábek na odvod vody, bohužel popraskaný. Dešťová voda tak prasklinami zatéká do mého zdiva a způsobuje jeho vlhkost. Existuje nějaký tekutý prostředek, který by se dal nalít do těchto prasklin na pozemku souseda, pronikl by do všech skulin a utěsnil by je proti prosakující vodě? Chtěl bych se vyhnout vytrhávání starého betonu a budování nového žlabu u souseda. Chtělo by to nějaký prostředek, který by protekl do určité hloubky a pak díky svým vlastnostem ztuhl a utěsnil spáry, kterými voda jinak bez problémů pronikne.

Děkuji za každou radu.

Milan

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd*
hodnocení

0x

Udělejte to pořádně = odkopat, hydroizolace stěny + drenáž + nový žlábek. Lepit to nemá smysl (proříznout praskliny do hloubky a zalít asfaltem např.

hodnocení

0x

Milane, souhlasím s kolegou,

Udělejte to pořádně

ale již nesouhlasím s = odkopat, + drenáž +

SOUHLAS s VODOROVNÁ hydroizolace stěny nový žlábek. Lepit to nemá smysl (proříznout praskliny do hloubky a zalít asfaltem např.

páč pouštět si vodu dolů k drenáži, tam jí hromadit nemá opravdu význam..

doplněno 16.04.13 17:43:

Chlapi, třeba jsem natvrdlí, ale tazatel sděluje, že mu povrchu od souseda teče voda. Proč ho nutit aby pustil vodů dolů, proč jí neodvést na povrchu pryč?

asd*

Píšu i nový žlábek = povrchovou vodu pryč... Časem taky ale proteče skrz, proto hydroizolace a drenáž (samozřejmě drenáž musí vést někam pryč). Hydroizolace tak aby voda nemohla do zdi, s vodorovnou souhlas (izolace proti vlhkosti vzlínající zdí z podloží), i když pokud stěny předtím nevlhly tak tam vodorovná třeba je, nebo je podloží suché...

jabraka*
hodnocení

0x

Je možné obkopat zeminu kolem stěny,tu začistit a přikrýt IGLů folií.Spodní část stěny zasypat štěrkem,ale zachovat spád k odtoku vody.horní část zasypat jemnější drtí,nebo kačírkem.Dobré je také oddělení drtě od zeminy geotextilií.

JABRAKA

sanyo*

Já nevím rádcové, ale největším problémem bude asi oprava žlábku,který, jak jsem to pochopil, je souseda. Takže to bude ve fázi- "babo raď". A´t se žlábek opraví či nikoliv, dle mého názorru vlhkost tam bude pořád, protože voda bude zatékat pod žlábek a nevěřím tomu, že soused na svoje náklady zhotoví pořádné dílo. Pochopil jsem polohu žlábku dobře? Žlábek je souseda, nebo Váš?

doplněno 17.04.13 16:11:

Jinak ještě doplňuji, žlábky se vždy lícovali cementem, ať tam dáte cokoliv ve stylu hned a rychle, vlhkosti nezabráníte, ani náhodou. Nevím, jak je Váš dům velký, ale ze zkušenosti vím, že nejlepším pomocníkem, aby rychle zabránil protékání a prosakování vody přes betové žlaby, je použití gumového pásu z dopravníku, já měl kdysi u kolny na svadu tuto gumu o šířce asi 1 metr.´, pochopitelně podklad by se musel upravit do vhodného spádu. S tímto řešením, by i soused souhlasil. Tyto dopravníky se dají sehnat na šachtách a pod.

sanyo, Vaše doplnění se mi líbí a chválím Vás. Zvláště gumový pás. Ale asi vycházíte ze zkušenosti minulé doby. Dneska máme modernější metody. Co třeba, a zde s vámi naprosto souhlasím, že je třeba upravit do vhodného spádu a dle místních podmínek, použít často zmiňovano nopovku, třeba 2 metry širokou a rozbalit jí jako koberec. Samozřejmě pak zakrýt vhodným matrošem...

Ale to je na místní prohlídku a úpravu dle skutečnosti..

doplněno 22.04.13 18:20:

sanyo,

alejá nenavrhuji nic drahého a něco co musí dělat firma. Jen navrhuji používat nové LEVNÉ metody.

sanyo*

Jo, ano - modernější metody jsou, ale za ještě modernější peníze, to všichni víme. Našinec by se nedoplatil, kdyby všechno kupoval a takto může jednat podomácku a racionálně. Tady však největším problémem bude, že to není jeho, nemůže si naplánovat věci tak, jak by se mu líbilo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]