Nejste přihlášen/a.
U studny mám čerpadlo na 380 V.Kabel je zakopán v zemi.Čerpadlo budu muset dát nové.Všechny čerpadla se dělají na 220 V.Dá se to nějak zredukovat? Udělá to nějaký elektrikář nebo budu muset kopat výkop pro nový kabel na 220 V.
doplněno 16.04.13 10:14:Ale spíš čerpadlo zkusím ještě přetěsnit.Normálně šlape,jen prostě nevytáhne vodu.Je dolita celá trubka do studny+čerpadlo,ale ne až po vrch.Nejde to.Liju a liju (přitom vidím že voda je už v čerpadle).Nevím kama to utíká že čerpadlo nejde dolít až po vrch.
Ze třífázového kabelu lze jednu fázi vytáhnout - pokud jde o kabelčtyřžilový, vytáhne se některá z fází (libovolně která) a PEN (dva dráty), pokud pětižilový, pak opět některá z fází, PE a N (tři dráty). Zbylé dvě fáze zaizolovat.
doplněno 16.04.13 11:29:Bohužel - ohledně čerpadel mám jen velmi kusé informace.
OK.Aspoň něco pozitivního.Sice kolega před vámi odpověděl ne všechny čerpadla se dělaj na 220,má pravdu ale hodně velká většina jich na těch 220 je.Spíš mi děsně vrtá hlavou proč nemůžu dolít čerpadlo už po vrch nálevky.Voda je v sací rouře,v čerpadle ale nejde dolít až po vrch.Teď sem to přetěsnil.Čerpadlo+sací roura.Nic.Dolívám vodu (kdovíkolik litrů,přitom je tam místo jen na nějaký deci),všude sucho,kam to voda mizí? Pokud zapnu čerpadlo,hadice samozřejmě jen vystřikne trochu vody a nic
Promiňte, ale vy máte na čerpadle jednofázové napětí 380 V?
Když se řekne, že v kabelu je 380V, pak obvykle bývá 3x380V a jendá se o mezifázové napětí.
Každá ze tří fází má proti zemi 220V a každé dvě fáze mají mezi sebou napětí 380 V.
Jestli je tomu tak, potom vyberte některou z nich a na tu se připojte.
Já tu otázku kapku změním.Odpovědí jsem dostal dost takže vím na čem su.Já tam ten kabel nedával,vím jen že čerpadlo je na 380..Ale teď ta otázka.Vždy po zimě trvalo hodně dlouho (musel jsem zaplnit vodou sací rouru i čerpadlo) aby to sálo vodu.Čerpadlo jsem přetěsnil - čerpadlo/sací roura.Nic.Včera sem tam nalil snad 20 konví vody.Roura bude plná,čerpadlo je tak plný,v čerpadle vidím vodu.Nemůžu ji ale dolít až povrch.Nevím kam se ztrácí.Přitom je všude sucho.Jen pod rotorem mezi čerpadlem a motorem je trochu vody ale to bylo vždy.Ale mezi čerpadlem a rourou je sucho.Nevím proč to nejde dolít,kdyby byl z...j sací koš tak to přece nebude mít vliv na dolití.Jo,na to aby to táhlo vodu by to vliv mělo.Nechcu zbytečně koupit čerpadlo abych náhodou nebyl tam kde su,že by mi to netáhlo vodu.Nebo může to mít nějakou spojitost,z...j koš s tím dolitím?
Vy pletete dvě otázky dohromady.
Na první je jednoduchá odpověď: Ano, jednofázové čerpadlo lze připojit mezi jednu fázi a nulák třífázového přívodu.
Na druhou je bez znalosti konkrétního případu odpovědět skoro nemožné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.