Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
Máme u domu pozemek, v Katastru nemovitostí vedený jako zahrada a na něm postavenou garáž. Ovšen v katastru zakreslená není. Znamená to, že je postavená na černo? Garáž stojí cca 40let, dokonce na ni platíme pojištění, ovšem jestli byla kolaudovaná netušíme. Jen si někteří členové rodiny vzpomínají, že k ní byl nějaký technický výkres. Ovšem ten už nemůžeme najít. Takže nevíme, co (a na co) to vlastně bylo.
Jde to nějak zjistit, aniž bychom se tím "bonzli"a pak po nás šli? :D
Kolik orientačně by stálo její zapsání do katastru? Je na to nejspíš potřeba kolaudace, co? A zaměření? Takže celkem?
Třeba s tím má někdo zkušenost.
Dobrý den, můj názor i zkušenost. Řešit to až v případě, že by to někdo požadoval. Ta pravděpodobnost je malá. Jinak, v katastru byl za bolševika neskutečný zmatek. Vesele se stavělo a nikdo nepředpokládal, že se bude majetek vracet (restituce). Naše rodina dostala zpátky majetek i s přístavky, které nebyly v katastru, protože je tam asi nikdo nezkolaudoval. Chtěl jsem to řešit, ale vzdal jsem to - podle hesla, že "kdo se ptá, moc se dozví." Již 20 let to nikdo neotevřel a pokud by byl takový požadavek, tak bych řekl, že to určitě zkolaudováno bylo, ale nemohu najít doklady a ať si najde kopii na stavebním úřadě. Tu by tam nikdo nenašel ani kdyby tam byla, protože by to hnilo někde v archívu ve sklepě. Takže zatloukat. Pokud půjdete na stavební odbor po 40 letech, tak budou asi šokováni a stejně nic nenajdou. Jinak by to asi probíhalo, jak píšete - plány stavby, kolaudace, geom. zakreslení a zápis do KN. Ovšem, pokud není garáž zděná (pevně spojená se zemí), tak se to dělat nemusí - píšete "postavenou garáž", což může být ze dřeva nebo plechu. Taková "stavba" se do KN nezapisuje. No, moje rada asi není z hlediska práva "košér", tak to berte jen jako názor. Pokud chcete mít do budoucna klidné spaní a nyní si přidělat starosti, tak si zajděte na stavební odbor MÚ a tam už poradí další.
Zdravím!
Já to zrovna čerstvě řeším - prodávám dům, zjistilo se že garáž není zapsaná v katastru. Jak říká tazatel přede mnou, nikdo by to nejspíš neřešil, ale přišlo se na to právě při prodeji..
Kupující ji tedy zapsat chce Na stavební odbor jsem zašla, nikdo nejevil ochoty dohledat doklady ke kolaudaci, paní to shrnula s tím, že pokud to nemám, je to černá stavba a bude zahájeno řízení o odstranění - veškerá práva a povinnosti jsou na mě jako současném majiteli a také zároveň důkazní břemeno
Zašla jsem do archívu, povedlo se mi najít žádost původního majitele o územní řízení + souhlas stavebního odboru. Kolaudaci bohužel ne.
S tímto dokladem to jde udělat kapku jednodušeji, než kompletní kolaudace, alespoň tak mi to bylo řečeno. Stavební úřad budeme žádat o pasport stavby, píše se o tom tuším v §125 stavebního zákona. Momentalně zařizuju projekt stavby, hasičskou zprávu, revizi elektro. To by mělo být vše tuším, na základě toho už by se mohl zápis do katastru zdárně dokončit..
Je to zděná garáž. Pálené cihly. A stojí asi od 1967.
Ono to tak horké není, ovšem máti je poloviční majitelka a jelikož má přes sedmdesát, tak už přemýšlí, co bude až tu nebude a chtěla mít všecko v pořádku. Jednak kvůli dědictví a taky kvůli sousedovi, co si koupil od města pozemek vedle té garáže, která ale nestojí na hranici, ale kousek vedle, jenže nikdo u nás přesně neví jaký kousek (50-100 cm a ještě je to našikmo) a soused to samozřejmě neřekne.
Nějaká ženská a následně chlap na katastru jí tvrdili, že stačí geodetické zaměření a podat žádost, že není kolaudace potřeba.
doplněno 15.04.13 18:34: Prodej řešit nemusíme, minimálně dva sourozenci tu dožíjí taky. Když to dobře dopadne, tak ještě 40 let
Dědická daň zrušená není, jen jsou od ní příbuzní osvobozeni.
No a to "nejlepší" na tom je, že Daň z nemovitosti se normálně platí i pojištění. To nikomu není divné, že se platí na neexistující (nezapsaný) objekt?
doplněno 15.04.13 19:00:Buss: No právě chodil tady tak před cca 6-8 lety párek mladých lidí a měřili laserem barák. Ovšem jestli měřili i garáž, tak to si nevzpomínáme. Ale tipl bych si, že ne. Jelikož museli rozměry zapisovat do plánku a garáž tam nebyla, tak se o ni nestarali.
doplněno 15.04.13 19:04:Ben: No to pojištění je jen perlička navíc. Je mi jasné, že pojišťovna nezkoumá legálnost stavby. To samozřejmě bude dělat až se něco stane a bude mít platit. Pak se bude kroutit a hledat nesrovnalosti.
Ale ta daň za "nic" mi nejde do hlavy.
Dobrý den, ono jde právě o to, že je v tom zmatek a někdy záleží na tom, na kterého úředníka člověk narazí. Řešit to můžete nebo nemusíte. Myslím, že by na tom nic nezměnilo ani budoucí dědické řízení.
Ale, možná Vás na to upozorní odhadce nemovitostí. Při prodeji to může být problém Váš nebo budoucího majitele, pokud si toho "nezápisu"všimne. Ovšem, také je to problém daně z nemovitostí, protože m2 za plochu garáže (stavby) asi vykazujete jako m2 za zahradu. Ale zase - "kde není žalobce, není soudce".
Našel jsem ještě k tomu diskuzi viz odkaz a na tom webu se asi dá i dotaz položit. Zdravím!
uur.cz/... P.S.: Jak jsem psal o tom odhadci nemovitostí, tak si teď nejsem jistý, zda je ten odhad pro dědictví požadován.
Daň dědická je snad již zrušena, ale dříve to chtěl FÚ. Při prodeji je pak nutný pro daň z převodu nemovitostí.
doplněno 15.04.13 18:44:dalle - to číslo popisné snad na garáž nebude potřeba pepr - o pojišťovnách si myslím své - hlavně, že se jim platí a víc je asi nezajímá
doplněno 15.04.13 19:13:pepr - ta digitalizace KN je z tohoto pohledu zajímavá. Jinak, největším nepřítelem černých staveb je Google a jeho slavné mapy. Každý se může každému podívat až na pozemek, případně pak do KN a jít si "prásknout".
řešil jsem naprosto stejnou věc, na katastru nic zapsáno nebylo, ale v minulosti tam ale něco bylo a v katastru to bylo tak nějak +/- zakreslené, ale nezapsané. Zašel jsem tady na stavební úřad a na základě toho jsem to nechal zapsat jako garáž jen přes ohlášku. Takže za 1. Geometrický plán - geodet 3.000,- Kč 2. Nechat si to nakreslit projektantem - asi 2.000,- Kč 3. Revizní zpráva elektro 600,- Kč a nakonec to celé zavkladujete na katastru, tuším že to šlo jen na zápis, takže se nic neplatilo a na stavebním úřadě taky nic. Jinak v archivu obce či města Vám musí dokumenty k domu i s pozemkem předložit a případně okopírovat. A tam zjistíte vše podstatné.
doplněno 15.04.13 18:24:jo a ješte si musíte vyřídit číslo popisné na úřadě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.