Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce panelákových stupaček

Od: evka* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

hledám radu jak se bránit. V minulém týdnu, se pro panelákový dům, ve kterém bydlím, konalo shromáždění vlastníků bytových jednotek (ze 70 bytů, je jich cca 68 v osobním vlastnictví). Pan předseda tohoto společenství (Společenství vlastníků bytů) nám oznámil, že v průběhu letošního roku, bude probíhat kompletní výměna rozvodů ve "stupačkách", tzn. voda, plyn (až ke spotřebiči), odpady. V prosinci loňského roku, jsem začala rekonstruovat byt, rekonstrukci jsme ukončili v půlce února, takže zde bydlím cca 2 měsíce. Na schůzi jsme se však dozvěděli, že firma, která je již na tuto výměnu (nebo rekonstrukci) již vybrána, bude provádět jen samotný výkon. Co se týče přístupu do stupaček, ty musí každý nájemník na své náklady vybourat, umožnit přístup firmě do bytu, ta provede úkon výměny a každý vlastní musí, na své vlastní náklady opět koupelnu opravit. Nejsem jediná, která rekonstruovala na přelomu roku byt. Nikdo z nás nebyl upozorněn na chystající se rokonstrukci odpadů, vody a plynu. A tak se ptám, zda-li může pan předseda nařidit rozbourat pár týdnů novou koupelnu, nebo je firma povina uvést koupelnu do původního stavu? Jsem z toho trošku zoufalá, rekonstrukce umakartového jádra nebyla levná a ted znovu platit, a znovu nepořádek :(, a přitom stačilo jenom říct, počkejte s tím pár měsíců, stejně to budete zase bourat...:((

Velmi děkuji za odpověď.

Eva Štoudková

Ostrava

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

2x

Paní Evo, první chyba se stala, že jste si před koupí nezjistila informace, co SVJ (ne bytů) hodlá konat, opravit, modernizovat... , byt máte ve vlastnictví, osobní už dávno neexistuje. Odpovědné SVJ má plán co kdy bude dělat, předpokládám, že nešlo o havarii. Načtěte si ZoVB (zákon 72/1994), pak Prohlášení vlastníka co se tam o stupačkách a j. uvádí (čí jsou) a co jste vlastně na shromáždění odhlasovali. Je to jen o domluvě vlastníků. Mohli jste si odhlasovat, že firma udělá vše komplet, nebo najít další. Pokud jste provedli úpravu tak, že se budou špatně dostávat do šachty, je to váš problém.
V zákonu a ze Stanov zjistíte že pan předseda je zřejmě u vás gubernátor. Ale co mu dovolíte, to dělá.
Můžete se s nesouhlasícími domluvit a jít k soudu.

hop®
hodnocení

1x

Pravděpodobně jste si před rekonstrukcí koupelny nezkontrolovala stav stoupaček, ani nenechala otvory pro jejich výměnu, nezeptala jste se jestli se plánuje jejich výměna...

Při výměně stoupaček firma musí uvést koupelnu do stavu, který se podobá vzhledu před rekonstrukcí, ale třeba přesně ty samé kachličky už nejdou sehnat...

můj názor je takový, že tazatelka pochybila jen částečně. V žádném případě Vám nemůže nikdo vnucovat rozbourání celé jedné stěny nebo pásu pro supačky až ke stropu. Je to opravdu zbytečné . K napojení stačí okno š.60 a vysoké max 80cm. Pokud se jedná i o svislé odpady, je to horší, tam už je zásah znatelnější. Je pravda, že nebylo od věci se informovat u předsedy SVJ, co se plánuje/neplánuje. Kolega to tu řešil tak, že celkem velkou plochu kachlí má na panelu, jež se dá celý vyndat, aby byl přístup. Vše je věcí jednání s firmou,snažil bych se jim vyjít vstříc za cenu, že mi nerozbourají celou plochu, ale jen část. Určitě nějaké další prostředky budete zřejmě muset vynaložit.

repkin*
hodnocení

0x

A co ty trubky nechat natáhnout např zespodu nebo shora od souseda, který ještě zrekonstruováno nemá? U Vás by se to jen protáhlo a napojilo. Samozřejmě, otázkou je, zda se to těm dělníkům bude chtít takhle dělat a také jaké vztahy máte se sousedy nad a pod Vámi.

hodnocení

0x

Je zcela irelevantní, zda jste SVOU koupelnu rekonstruovala nebo ne..

Pokud ano jak píšete, pak jste měla rekonstrukci provádět tak, aby ke stoupačkám (společným pro celý dům), byl přístup kdykoliv v budoucnu.

Firma která mění stoupačky samozřejmě NENÍ POVINNA...uvádět Vaší koupelnu do původního stavu...Může tak učinit, ale po dohodě..a pokud dostane za tuto práci zaplaceno.

Nikdo nemá ani povinnost Vám říkat "chvilku počkejte časem se stoupačky budou rekostruovat"...Je přeci zřejmé, že pokud jsou stoupačky ve špatném stavu, či velmi staré, k rekonstrukci dřív nebo později muselo dojít.

Technicky vzato----buď jstě měla nechat stoupačky přístupné jako původně.., nebo jste je měla zrekonstuovat sama, s přesahem do dalšího patra nad Vámi...a pod Vámi.

Takto se musíte smířit s tím, že bude nutný větší či menší zásah do již zrekonstruované koupelny (v jakém rozsahu, to víte jen Vy sama, já neznám půdorys Vaší koupelny, ani topologii stávajících rozvodů).

evka*
hodnocení

Rekonstrukce byla provedena tak, že stoupačky jsou přístupné jako v předchozím stavu, jedná se o to, že je hodlají zrušit celé, což musí i u nerekonstruovaných koupelen (umakartové jádra). Celá část od stropu po podlahu má jít pryč...

Pokud mate stoupacky pristupne, tak klidek..Vymena napr.kanalizacni stoupacky je zalezitost na necelou hodinku.Kdyz to vezmu s rezervou, tak Vod,Kan a Plyn stoupacka bude pro Vas byt hotova za necely pulden..a bourat se nic nemusi..je to pomerne cista prace.

hodnocení

0x

Já teda nevím jak jste to dělali,ale já osobně (dělal jsem taky a stála mne cca 30 000kč) bych NIC nemusel bourat!,protože to mám tak,že ta jedna trubka s plynem přes ytongy je zafouklá pěnou a na ostatní se nemusí nic bourat! odpady od centrální jsou nové a totéž rozvod vody je od měřáku nový!zadní stěnu záchodu mám rozebíratelnou,tak aby se nic nebouralo.Takže pokud to tak nemáte,tak jste to udělali ne zrovna dobře!

PS některé partaje dělali i odpadní stoupačku novou!

moula*
hodnocení

0x

Pani, zachovejte paniku! Pozvěte předsedu SVB k vám do bytu, ať vám řekne, jak to bude probíhat u vás v bytě. Uvidíte, že to nebude problém!

jabraka*
hodnocení

0x

Chyba je v nepochopení statutu vlastnictví bytu v bytovém domě.Už když jste začali rekonstrukci,bohužel většina vlastníků si myslí,že k tomu nepotřebuje schválení nikoho.Ale pravda i zákon jsou takové,že před začátkem rekonstrukce máte požádat místní samosprávu,zda nic proti tomu nemá.Možná byste se dozvěděli,že se plánuje rekonstrukce těch stoupaček.A bylo by méně potíží.

JABRAKA

hodnocení

0x

Protože tyto rekonstrukce dělám tak vám povím jak tořeším já v případě že máte podomítkové WC napojené do starého potrubí.Do jádra pro vybourání stoupačky a opětovného napojení vstupuji z prostoru kuchyně většinou vyndám sporák a za ním vzříznu YTONG nebo sádroš prostě otvor 50x70 cm a tímto otvorem provedu veškeré práce.To lidem většinou nevadí vyřízlá část se vloží zpět a zhruba začistí někdo si tam nechají dát dvířka pro případ co kdyby něco.Otvor je za kamny a pod pracovní deskou.Ostatní instalace se dají snadno provést ze strany koupelny tam musíte mít stejně vstup kvůli vodoměrům a plynoměru.Je-li firma normální tak vám to bez keců provedou.Škoda že jste při rekonstrukci neřekla těm co vám to prováděli že to chcete udělat tak aby se v případě rekonstrukce stoupaček nemuselo nic u vás bourat.Přitom šlo jen o tu kanalizaci navíc jste se mohla domluvit s předsedou a výměna části stoupačky DN 110 se mohla platit s fondu oprav.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]