Jak uvařit guláš z vepřového

Od: Datum: 02.06.13 23:22 odpovědí: 18 změna: 05.06.13 12:16
avatar

Ahoj,

chtěla bych se zeptat, jak uvařit a jak má vypadat správný guláš? - v podstatě je asi u mého dotazu jedno, jaké použiji maso - jde hlavně o tu omáčku!

Dávám hodně cibule - nechám zežloutnout, přidám kousky masa, krátce orestuju, pak přidám pálivou i sladkou papriku - znovu za stálého míchání orestuju - a pak přidám vodu (nebo vývar) a dusím do měkka.

Ale problém mám s tím - jak a čím omáčku zahustit! - a jak má být vlastně hustá? Zahušťuju hladkou moukou - a zkusila jsem :

1 - vydusit vodu, poprášit moukou, provařit a pak naředit na správnou hustotu (vodou, nebo vývarem)

2 - v konečné fázi zahustit moukou rozkvedlanou ve vodě (nebo vývaru)

3 - restovat mouku spolu s masem a v konečné fázi odstavit

4 - zahustit kupovanou tmavou jíškou.

Ale mému partnerovi se guláš zdá stále moc řídký - i když se "piplám" s ochucením - stejně si guláš zahustí podle svého gusta takovým množstvím mouky, že už to není omáčka, ale kaše. Co mám dělat - má cenu "guláš" vůbec vařit - když mi takový konečný produkt vůbec nechutná, takže vlastně nevím, jak mám takovou "šlichtu" vařit? Máte někdo zkušenosti s vařením takto hustých omáček? Děkuju za odpověď. Marcela.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 02.06.13 23:57

Myslím, že není nějaký univerzální recept, jen jakési základy. Každý ho dělá jinak a jen ten jeho je ten správný. Ale aspoň není svět tak jednotvárný :). Osobně osmahnu hromadu cibulky pěkně do tmava, ale spíš pomalu aby moc nezhořkla. Pak přihodím maso, osolím a opepřím. Nechám maso pustit šťávu, kterou vydusím. Až když se tekutina odpaří, tak přidám papriku, trochu drceného kmínu a špetičku nového koření. Párkrát otočím a zaleji vodou a vařím. Zahustit lze moukou s vodou i jížkou (P.s. proč jížku kupovat, když její výroba je triviální a jistě mnohem levnější) Osobně používám opraženou mouku, protože guláš bývá už z pryncipu mastný. mouku opražím na pánvi, poté rozmíchám v trošce vody a zhustím. Guláš lze zahustit i střídkou chleba. Nakonec dávka majoránky, vím, že ji někteří nemusí, ale já ji mám moc rád.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.06.13 00:10
avatar

Marcelko, já do guláše dávám ještě rozmačkaný česnek, drcený kmín,sůl a pepř a trošku majoránky, chili a papriku až ke konci, aby dlouhým vařením nezhořkla. Guláš se dobře zahustí nadrobeným či nastrouhaným starým chlebem, někdo používá syrové nastrouhané brambory. Když se nemůžete s přítelem dohodnout na hustotě guláše, odeberte si svůj uvařený díl bokem,ať si pochutnáte a přítel nechť si dochutí svůj, podle "jeho gusta"... Tak si pochutáte oba!

Ohodnoceno: 2x
 
Od: martin1965*
Datum: 04.06.13 09:20

Paprika nezhořkne dlouhým vařením ale připálením při restování. Délka vaření papriky nemá na hořkost vliv, pokud se teda nepřipaluje.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: uska®
Datum: 03.06.13 00:15

Vařte tak jak jste zvyklá. Po uvaření pro sebe odeberte porci a zbytek pro přítele zahustěte lžičkou škrobové moučky rozpuštěné v trošce vody. Guláš se škrobem přivést jen k varu - nevařit.

Vy budete mít fajn řídký guláš což máte ráda a přítel si pochutná na husté majdě. Dobrou chuť.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 03.06.13 07:51
avatar

Jako mladá žena jsem jela ve vlaku, v kupé se čtyřmi babkami. Vařily guláš a když jsem vystupovala, vypadalo to na rvačku, jak každá hájila svůj způsob zahušťování guláše. :D Jedna zahušťovala chlebem, druhá bramborem, třetí jíškou buď zvlášť na pánvi nebo při "zatažení" masa a pak teprve zalití vodou a čtvrtá moukou ve vodě. Ani jedna nebyla schopná alespoň pouvažovat nad způsobem té druhé. ;) Já osobně zahušťuji moukou rozkvedlanou ve vodě, protože tam můžu regulovat množství pomalým přiléváním. Kdežto u zásmažky se mi to těžko odhaduje. Hotovou zásmažku nekupuju. Je však pravda, že je někdy taková podivná mouka. Ne a ne zhoustnout, ikdyž už to vypadá, že to musí být samá mouka. A někdy stačí dvě vrchovaté lžíce a guláš je hustý akorát.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.06.13 07:57
avatar

proč přidávat vodu nebo vývar?

Zde starý, dobrý a spolehlivý recept mojí babičky. Základem je, že kolik máte masa, tolik dejte cibule.

Do hrnce naleju trochu oleje, do něj nadrobno nakrájenou cibuli, rozpeču, až cibule zesklovatí, přidám maso, posolím, stáhnu plamen a pod pokličkou dusím. Až maso pustí šťávu, pak přidám lahůdkovou papriku. Zamíchám a dusím dokud není maso hotové. Nakonec přidám trochu smetany, zamíchám a ještě chvíli dusím.

Tímto postupem dostanete guláš v exportní kvalitě, který zhouste tak nějak sám od sebe.

Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 03.06.13 14:02
avatar

Pro "figurek"

- Dobrý recept - to jsem ještě nezkoušela - i když jsem už zkusila přidávat vodu nebo vývar po troškách (nechat vysmahnout a znovu trošku vody). Děkuju za radu - vyzkouším.

Pro ostatní

Všem moc děkuju za rady - ještě zkusím zahušťovat guláš chlebem nebo bramborem - nemělo by to mít tak hnusnou chuť jako s přemírou mouky. A co perník - myslím ten na strouhání - ne sladký. Tak ahoj. Marcela

Datum: 03.06.13 14:36
avatar

Dobrý den. Marcelo, vyzkoušejte guláš udělat v troubě pod alobalem. Zahustí se solamylem, nemíchá se a hustý je fakt tak akorát. Od té doby, co jsem ho zkusila, už ho jinak nedělám. Je fakt skvělý (jen nedávám feferonku, jinak ho dělám stejně) mrkněte do odkazu a opravdu se nebojte ho vyzkoušet.:

http://www.recept-recepty.cz/…gulase/gulas-bez-michani.html

doplněno 03.06.13 15:02:

Není zač. *placni*

Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 03.06.13 14:56
avatar

Pro "kapka naděje"

Děkuju za odpověď - určitě recept vyzkouším - jde mi jen o to, aby guláš nebyl přímo "odporný" s přemírou mouky, ale zase dost hustý. U bílých nebo smetanových omáček mi mouka nevadí - ale u guláše ano. Marcela

Od: uska®
Datum: 03.06.13 15:00

Kapko - bodík, díky. Já tímto způsobem bez míchání dělám králíka, ale nenapadl mi takto udělat guláš*palec*

http://www.kralicifarma.717.c…-peceme/bezkonkurencni-kralik

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 03.06.13 18:15
avatar

Pro "Kapku i Usku"

Ani jeden recept neznám, určitě vyzkouším, u nás vyhrává "králík v šunkovém kabátě na víně" - vykostěný králík, pepř, sůl, hořčice, angl.slanina, smotat a zabalit do plátku šunky, naskládat na plech, upéct a s bramb. kaší je to mňamka! Zdravím

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.06.13 16:26
avatar

Podobně dělám na kostky krkovičku, brambory, na čtvrtky cibuli, žampiony, 2rajčata na čtvrtky, mrkev na sousta, koření, do pečícího sáčku, na pekáč a do trouby na slabou hoďku. ;) Nemusím se drbat s pekáčem. :)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: martin1965*
Datum: 04.06.13 09:32

Hnusnou chuť nemůžete dosáhnout přemírou mouky. Přemíra mouky znamená kyt - tj. guláš je nepoživatelný, připaluje se a nemuže se prakticky dovařit - je potřeba ho povolit vývarem nebo vodou s bujónem. Hnusná chuť mouky je způsobena jejím krátkým provařením. Je potřeba mouku provařit minimálně 20 minut, pokud jí tam dáváte promíchanou s vodou - tzv. kvásek. Jišku mužete provařit klidně hodinu - čím déle, tím lépe, nejlépe tak, až guláš začne pouštět tzv. glanc - tj. na jeho povrchu se začínají oddělovat oranžová až červená mastná oka.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 04.06.13 14:50
avatar

Pro "martin1965, rex a sebod"

- moc děkuju za odpovědi - pro "martin1965" - mouku jsem většinou provařovala asi 20 minut , ale pak mi omáčka začala zase řídnout. Doma dělanou jíšku jsem nezkoušela, kupuju si granulovanou tmavou jíšku v krabičce (250 g?). Ta se dlouho vařit nemusí.

pro "rex" - taky si myslím - když tam nepřidám alespoň trošku nějaké tekutiny, tak se mi začne vše připalovat, nicméně recept bez vody rozhodně vyzkouším. Jenom musím "vytipovat" ten správný "malý plamen".

pro "sebod" - mozeček bych tam taky dávala - tož ale, kde ho vziť - já su blondýna! Jinak děkuju za radu a na ten chleba asi přejdu.

Tak ahoj a ještě jednou všem děkuju za názory. Marcela

doplněno 04.06.13 14:54:

jo, odpověď, týkající se přídavku tekutiny do guláše patřil martinovi1956 - "rexovi" děkuju za odpověď - na chleba asi skutečně přejdu. Marcela.

doplněno 04.06.13 14:57:

oprava "martin1965" - a to víno je dobrá rada - to by mohla být "mňamka", která by snesla i tu mouku.

 

Od: martin1965*
Datum: 05.06.13 12:16

S tím vínem jsem to myslel obecně(hodí se hlavně do jiných typů omáček, ale můžete zkusit), že se nějaká tekutina musí do základu přidat. Jinak nejlepší recept na guláš jsem našel v kuchařce " Poklady klasické české kuchyně " od Romana Vaňka. Jelikož se nesmí kopírovat, tak alespoň suroviny pro 4-6 osob: 1 kg hovězí kližky (samozřejmě můžete jakékoli jiné maso podle chuti, samozřejmě výsledek bude odpovídat zvolenému druhu masa), 1 kg cibule, 4 lžíce sádla, sůl, čerstvě mletý pepř, 2 lžíce mleté červené papriky, 1 lžička drceného kmínu, 4 bobkové listy, 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžička sušené majoránky, 1,5 l hovězího vývaru. Guláš můžete zahustit chlebovými kůrkami, případně máslovou jiškou - to se mi jediné nezdá- udělal bych jí na sádle nebo na oleji. Já bych tam přidal ještě česnek, ale asi se tam správně nedává. Jinak tuto kuchařku vřele doporučuji - jsou tam skvělé tipy, o některých jsem ani po pětadvaceti letech vaření nevěděl.

doplněno 05.06.13 12:21:

S tím řídnutím nevím, omáčka, když se vaří, samozřejmě bez pokličky, se odpařuje a spíše houstne. Zkuste rozkvedlat ještě trochu mouky s vodou a přidat - samozřejmě tím musíte zase prodloužit dobu vaření, až nebude mouka cítit.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: martin1965*
Datum: 04.06.13 09:43

Vodu nebo vývar, popřípadě mléko, víno nebo jinou tekutinu musíte přidat do omáčky vždy, ještě jsem neviděl základ na omáčku, který by se dal bez toho připravit. To platí i pro přípravu pečeně v troubě, ta se také musí alespoň občas podlévat.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: rex®
Datum: 04.06.13 09:52

Dobrý den, my zahušťujeme vepřový guláš nastrouhaným tvrdým chlebem. Zkuste jej pozvolna do omáčky přidávat. Třeba Vám to bude chutnat. Přeji dobrou chuť.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.06.13 10:41

Do "pravýho" guláše se na zuhuštění nic nedává. Když tam dáte hodně cibule, trochu pomletých jater a mozeček (já dávám svůj *smich*), tak není potřeba žádná mouka ani chleba *stop*

No, ale protože většinou mi mozeček chybí a játra taky už nemám ;), a protože rodina zlobí a nezaslouží si plný talíř jenom masa z guláše, tak zahušťují chlebem nebo tmavou jíškou.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.