Nejste přihlášen/a.
Pěkný den všem,
mám otázku týkající se vypouštěcího čerpadla do pračky. Chtěl bych ho použít jako oběhové čerpadlo při ohřevu vody v hrnci (nebude se jednat vždy o úplně čistou vodu ale může v ní být např. rozdrcený slad ).
Koupil jsem univerzální čerpadlo, ale při čerpání má malý průtok. Pokud ovšem přivřu (zacloním) buď sací a nebo výtlačný otvor tak se čerpadlo rozběhne "naplno" (tak jak bych si to představoval), ale jakmile otvor opět otevřu tak se zase výkon klesne.
Moje otázka zní jestli je toto chování u tohoto typu čerpadla normální a nebo je čerpadlo vadné (odběr proudu je v případě že čerpá podle štítku v pořádku a pokud nečerpá tak je asi o polovinu vyšší)?
Předem děkuji za odpovědi či případné náměty na řešení.
Mám jednoduché vysvětlení pro chování čerpadla. Čerpadlo se šnekovým průřezem funguje na principu, že jednoduchá vrtule roztočí vodu v čerpadle a díky šneku dostane odstředivou silou tlak. Když ten jakýkoli otvor ucpeš, tak ta voda nemůže ven, nebo dovnitř a jen se tam tak motá, což to čerpadlo nezatěžuje, takže se roztočí. Vyjma toho čerrpadla, která jsem viděl mají před sebou filtr pevných částí, což bych viděl v případě ovsa jako problém. Pokud se mu vyhneš, čerpadlo to může zničit a pokudne, brzo se zanese.
Nevím o jaký průtok ani objem se jedná, ale co použít čerpadlo pro oběh topného systému. Teplotně je odolné a vzhledem k jeho jednoduché konstrukci bych viděl drobné částečky jako je oves za bezpředmětné.
Mluvíš-li o hrnci napadá mě jestli by ti nestačil trvalý pohyb odedna, ten jsem totiž řešil. Použil jsem poklici a do ní zamontoval motorek ze stěračů. POZOR! Musí se točit jen na jednu stranu. na to jsem udělal tyčku s vrtulí a mám to.
Děkuji za odpověď, já princip odstředivého čerpadla chápu a ani v této chvíli neřeším jestli se čerpadlo zanese.
To co mě zaráží je to, že čerpadlo nečerpá vodu pokud není ucpaný jeden z otvorů. Včera jsem se dostal k informaci, že podobný problém měla kdysi tuším pračka ROMO u níž se musela dodržet výtlačná výška přes metr aby čerpadlo vůbec vypouštělo. Ale proč tomu tak bylo mi zůstává záhadou.
Míchání pomocí motorku od stěračů jsme řešili, ale je poměrně hlučné a má pro náš účel i další nevýhody.
Večer se pokusím přiidat nějaký obrázek.
To co popisujete je zcela běžné chování odstředivého čerpadla vytvořte clonu na výtlaku čerpadla a vše bude v pořádku.Ta změna příkonu souvisí s hmotou vody která jde na oběžné kolo, se zvyšujícím objemem vody čerpadlo nestíhá tento objem roztočit a narůstá odběr proudu de fakto ho přetěžujete .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.