Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fakturace prací které nebyly provedeny

Od: panther odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

v roce 2010 jsem rekonstruoval rodinný domek. Rekonstrukce probíhala po etapách, první byla rekonstrukce garáže na kterou jsem uzavřel smlouvu o dílo se společností XY, s.r.o. Rekonstrukce byla dokončena a faktura za práce byla zaplacena. Poté jsem se s firmou XY domluvil na dalších pracích. Práce probíhaly na základě ústní dohody a po dokončení určitého objemu prací byly tyto práce propláceny. Žádnou další smlouvu o dílo jsme neuzavřeli. Firma XY měla jednoho majitele a současně jednatele a na provedení prací si najímala další firmy. Po nějaké době začaly problémy s dělníky, kteří se střídali každý týden. V poslední faktuře, kterou jsem mu proplatil, byly i práce které nebyly provedeny, ale byl jsem ujištěn, že provedeny budou. Následně majitel a jednatel firmy XY přestal komunikovat a zmizel. Po cca měsíci jsem se dozvěděl, že spáchal sebevraždu. Po cca roce mi přišel dopis s žádostí o proplacení faktury na nějaké práce, které ale nebyly provedeny. Tuto fakturu jsem samozřejmě nezaplatil. Nyní po cca 2 letech mi opět přišel dopis, tentokrát od insolvenčního správce, že na firmu XY byl vyhlášen konkurz a že při kontrole účetnictví byla zjištěna ona neproplacená faktura. Insolvenční správce mě tedy zaslal upomínku na zaplacení faktury. Zajímá mě, jak se mám bránit? Práce, které jsou na neproplacené faktuře nebyly provedeny a dokonce nebyly provedeny ani některé práce, které byly na poslední proplacené faktuře. Jak mám já prokázat, že práce provedeny nebyly? Žádný předávací protokol ani nic jiného, co by to prokazovalo jsem nepodepsal. Přece vystavení faktury neznamená, že musím automaticky platit. To bych potom já mohl vystavit komukoliv fakturu na cokoliv a žádat její proplacení. Nedodělané práce potom dokončili jiné firmy a já vlastně za některé věci platil dvakrát.

Děkuji předem za vaše odpovědi.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladaadal*
hodnocení

0x

Hlavně napiš správci, že faktura byla vydána noprávněně, protože práce u tebe nebyly provedeny. Eventuelně ho kontaktuj osobně nebo telefonicky. Měl by se s tebou mít zájem dohodnout. Eventuelně musí dohledat předávací protokol prací (který samozřejmě nemůže najít, když neexistuje). Možná někdo poradí razantnější kroky, ale já bych začal tímhle.

hodnocení

0x

Dobrý den. S insolvenčním správcem doporučuji komunikovat písemně. Sdělte mu stav skutečností, že práci firma neodvedla a fakturu vystavila tudíž neoprávněně. Můžete své tvrzení dokázat tím, že práci odvedly jiné firmy, kterým jste za práci zaplatil (vystavení faktury, svědectvím..). Pošlete s doručenkou, kopii si schovejte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]