Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce plynového topení

Od: bimbam® odpovědí: 7 změna:

Vážení rádcové,

věřím, že je zde někdo, kdo je dobře obeznámen s plynovými kotli a vším souvisejícím.

Dostala jsem od firmy nabídku se dvěma variantami, jedna na normální plynový kotel, druhá na kondenzační kotel. Rozdíl v ceně je přes 30 tisíc Kč. V zásadě jsem pochopila, že drahý kondenzační kotel odebírá méně plynu. Ráda bych trochu konzultovala návratnost dražší investice, případně i cenu pravidelných revizí obou kotlů a podobně.

Byla bych i velmi ráda, kdyby mě někdo kontaktoval vnitřní poštou a já mu pak mohla na osobní mailovou adresu zaslat obě nabídky k posouzení.

Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Rozhodně se kondenzační kotel vyplatí pro větší rodinný domek.Také se dost ušetří tam,kde se jedná o kombinovaný kotel i s přípravou teplé vody.Dá se laicky říci,že tady ušetří asi 8 - 10% energie.Nevýhodou kondenzačních kotlů je snížení účinnosti při velkých mrazech.Tam zamrzá kondenzát na výfuku spalin a nedojde k využití kondenzačního tepla.Investice se prodraží,protože je nutné výfuk spalin tepelně izolovat.

JABRAKA

figurek*
hodnocení

2x

no tak nejdříve si řekněme, v čem je hlavní rozdíl mezi normálním a kondenzačním kotlem.

Normální kotel získává tepelnou energii spalováním plynu. Vodní páru vzniklou spálením, vypouští do výfuku. Tyto kotle mívají účinnost kolem 91 procent.

Kondenzační kotel získává tepelnou energii ze spalování plynu a následně dokáže vyzískat i latentní teplo, které je ukryté v horké vodní páře po spálení plynu. Z kondenzačního kotle tak vyzískáte více energie, než vzniká spálením plynu.

Takže když účinnost kondenzačního kotle počítáte klasicky : účinnost = tepelný výkon/ tepelný příkon, pak dostanete účinnost nad 100%, asi o 10 procent více, než má normální kotel.

Teď vezměte do ruky kalkulačku a počítejte.

Životnost kotlů najdete někde v parametrech. Jestli tam není nikde uvedená, dosaďte 15 let.

Spočítejte, kolik plynu za 15 let propálíte.

No a pak vypočítejte a porovnejte rozdíl ceny plynu a ceny kotlů. Kondenzační kotel vám ušetří 10 procent plynu, ale je násobně dražší. Co vám vyjde lépe?

Já vám to řeknu hned i bez počítání. V tomto směru obvykle vychází lépe normální kotel. Je lacinější, technicky jednodušší a nepotřebuje žádnou velkou údržbu. Další argument pro normální kotel je ten, že kondenzační kotel je hlučnější. Takže jestli máte dobrý sluch a kotel bude umístěný v bytě, pak berte raději ten normální. Hučí sice taky, ale výrazně méně.

hodnocení

2x

Figurek to v jádru popsal dobře.

Já ještě dodám, že rozdíl přes 30 tisíc se mi zdá velký (možná tak u Viessmann kotlů)

U běžně používaných kotlů bývá rozdíl max. 20.000,- Kč

Taky záleží na dispozici kotle a hlavně komínu, u normálního kotle musíte mít vyvložkovaný komín v nerezu min. 5 m a ke komínu každoroční kontrolu od kominíka. Kdežto u kondenzačního, kde se používá buď turbo nebo odkouření už účinná výška není dána.

hop®
hodnocení

0x

Laicky řečeno - návratnost rozdílu ceny kotlů (v závislosti na jejich životnosti) bývá velmi diskutabilní. Předpokládám, že rekonstrukcí myslíte i kompletně nové rozvody a radiátory. Nejsem takový odborník, abych dokázal porovnat obě konkrétní nabídky, akorát jsem slyšel mnoho stížností, že kondenzační kotel se vlastně prodražil, berte to ode mne jako varování před unáhleným rozhodnutím...

hodnocení

Děkuji za všechny odpovědi. Jen ještě doplním, že se jedná jen o výměnu kotle, rozvody a radiátory zůstanou. Jedná se o poměrně velký řadový RD, v současné době je obývané jen jedno podlaží, přízemí a podkroví většinou jen temperuji, ale samozřejmě v zimě děti i jiné návštěvy občas přijedou, dům se více zaplní a je třeba přitopit.

Porovnat měsíční spotřebu z doby před cca 13 lety, kdy byl nezateplený dům plný lidí, je těžké, stejně tak současnou spotřebu, kdy starý kotel velmi zlobí, je také těžké. Asi 300 kW v prosinci, asi 200 - 250 cca 30 dnů březen/duben.

Pokus přejít na tuhá paliva před cca 4 lety zhatil loni kominík. Komín zbourat a postavit nový. Nepřichází v úvahu. Přesto jsem letos v zimě spotřebovala zbytky uhlí a dřeva. Teprve za celý prosinec a pak od poloviny března mám jakýsi přehled o odběru.

Firma mi nabízí kotle Wolf, údajně jsou v současné době za výhodnější cenu.

hodnocení

0x

Pokud máte jako topná tělesa radiátory, tak volte jednoznačně normální plynový kotel. Pokud máte dost místa, tak volte stacionární kotel (nezavěšuje se na zeď) např. Destila Brno (možná bude levnější než celý slavný WOLF :)) )

hodnocení

0x

A já bych do kondenzačního kotle šel a výhoda jsou i ty staré rozvody o velké dimenzi.Levný odtah spalin ,údržba je stejná jako u klasiky servis není dražší.Značku bych vybral asi jinou /kotle Wolf jsou kvalitní/ taktéž Baxi,Thermona,Junkers,Geminox.Pošlete mi nabídky na vnitřní poštu podívám se na ně a napíši vám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]