Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nastavení elektrokotle při vytápění krbem

Od: maku odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, prosím o radu ohledně nastavení elektrokotle při jeho "nepoužívaní". Máme Protherm RAY 21 a jako alternativní zdroj vytápění krb s výměníkem. Bylo nám řečeno elektrikářem, který nám kotel instaloval, že pokud si na pokojovém termostatu nastavíme teplotu např. 10st. a budeme krbem topit tak, že pod těch 10st to neklesne, pak se elektrokotel nezapne. Je to pravda nebo máme elektrokotel vypnout úplně (jističem), aby "nežral" žádnou elektriku?

Pokud bude termostat na 10st, v místnosti s termostatem bude 20st, krb topit nebude, ale na kotli bude nastavena teplota OV 70st zůstane i kotel vypnutý? Nebo musí být teplota OV vypnuta, tedy v poloze"- -"?

Svým naprosto laickým rozumem to chápu tak, že při netopení krbem mi elektrokotel udržuje nastavenou teplotu OV bez ohledu na nastavení pokojového termostatu, tzn. topí (a žere elekriku) ikdyž není pod těch 10st. Což neodpovídá tomu, co mi řekl ten elektrikář.

Jak to tedy je? Velmi děkuji za rady.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

celp*
hodnocení

2x

Zdarec.Elektrikář má pravdu.Kotel neudržuje nastavenou teplotu bez termostatu.Nastavená teplota OV na kotli je maximální kterou hlavní termostat hlídá.

hodnocení

2x

Pokojový termostat ovládá elektrokotel, při poklesu pod nastavenou teplotu zapíná topení, atd. Pokud budete mít teplotu v místnosti více jak těch nastavených 10 stupnů na termostatu, kotel nezapne.

Vaše OV 70 st. je teplota otopné vody, kterou máte nastavenou jako výstupní... někdo nastavuje nižší, někdo vyšší. To ale nemá vliv na funkci termostatu. klidně nechte kotel zapnutý, pokud Vám nebude chybět ta trocha energie, kterou sežere ta elektronika ovládající kotel...když budete v rámci šetření kotel vypínat vypínačem, může se stát, že někdy v nevhodném okamžiku při Vaší nepřítomnosti kotel nebude moci automatika opět zapnout, a vrátíte se domů do zimy...

Já mám plynový kotel paralelně ke kotli na tuhá paliva, plynový stále zapnutý, ale v klidu, pokud klesne teplota okolo termostatu na nižší, jako nastavenou, z důvodu vyhasnutí ohně, automaticky mi plynový dohřeje a termostat ho zase zastaví... ale nevypne od elektriky!

doplněno 10.04.13 06:26:

pokud nemáte podrobný návod ke kotli, tady je omáčka koupelny-kaplan.cz/...

maku
hodnocení

Děkuji za rychlé odpovědi. Řeším totiž problém s příliš velkou spotřebu elektriky, kterou jsme zjistili při včerejším vyúčtování od čezu. Nastěhovali jsme se v zimě do nového, tak nemáme zkušenosti. Hned ráno jsem zkoušela vypnout kotel, a je pravda, že vliv na spotřebu to nemělo (kontroluju hodiny).. Největší vliv má bojler. Je možné, že by se natápěl stále? Kontrolka svítí pořád. Myslím tím - umyju ruce, hned dotopí tu spotřebovanou vodu? Našla jsem si manuál, tak jdu studovat.. Na bojleru je jen jedno kolečko na teplotu, tak nevím.

Největší vliv má bojler. Je možné, že by se natápěl stále? Kontrolka svítí pořád. Myslím tím - umyju ruce, hned dotopí tu spotřebovanou vodu?

Ano...el.ohřívač má dost podstatnou spottřebu energie.

Ano, je v podstatě možné, že se natápí "stále" rozumějte dle Vašeho tarifu...tedy cca 20h denně při nízké sazbě.

Pokud si umyjete ruce, pak by měl mít termostat takovou hysterezi (toleranci), aby ohřev nezapínal...jedině že by byl extra citlivý..

Nicméně pojem "velká spotřeba elektřiny"...není uchopitelný...je třeba konkrétní číslo...a další údaje o počtu lidí v domácnosti...další spotřebě elektřiny, množství denně odebrané ohřáté vody..vaření..atd.

maku
hodnocení

Za období 11/2012-3/2013: 27.000,-, tedy 8,55MWh. Spotřebiče kuchyně (lednice, mikro, trouba, sporák, myčka), 2x TV - toto všechno jsme měli i v předešlém bydlení (stejné spotřebiče, mimo myčky, navíc jsme měli mrazák, teď ho nemáme). V původním bydlení jsme navíc hodně svítili, teď daleko míň - máme více světla z venku. Navíc k tomuto vybavení oproti původnímu bydlení máme bojler 180, elektrokotel, čerpadlo v kanalizační šachtě. Čepadlo prý tolik nežere, takže řeším kotel a bojler. Kotlem jsme netopili, resp. na pokojovém termostatu byla nastaveno MANU 10st, tak předpokládám, že netopil. Takže bojler. Ten byl nastaven na 60st na 20 hodin, kontrolka svítí stále. Když s ní teď hýbu na 40 svítí pořád, vypne se tak při 30st. Jinak bydlíme 2 dospělí + jedno dítě, dospělí se večer vysprchují, dítě do vany (naprosto totožné s minulým bydlením).

Nejde mi do hlavy proč ten bojler pořád natápí, když jsme se večer vykoupali, ráno jen vyčistili zuby, a celé dopoledne "pracuje". Neměl by být nahřátý už tu noc?

V předešlém bydlení jsme spotřebovali cca 3MWh za rok. Bydleli jsme tam 8 let, každý rok přibližně stejně. Teď 8,55MWh za pět měsíců a elektrikou jsme netopili ani jednou. Nejde mi to do hlavy.

Můžou špatně měřit hodiny?

Samotný ohřívač vody si vezme cca 5kWh/den (při VELMI střízlivém odhadu..reálně spíše více), to je 2,0MWh/rok..samo o sobě.

Ohřívač může mít vadný termostat..to jistě, pokud je nahřátý obsah vody, pak by měla kontrolka zhasnout..a zapnout zase za nějaký čas pro udržení teploty vody (i když teplou vodu neberete), ale to není nic hrozného ve spotřebě.

Spíše by byl zajímavý údaj o denní spotřebě, kdy ještě máte v paměti co vše jste na elektřinu používala (včetně žehličky, vaření...pečení atd). Myčka si samozřejmě také vezme své..

El. kotel nepoužíváte...to stále topíte jen krbem?

doplněno 10.04.13 10:57:

P.S.: ano, samozřejmě že může být i vadný elektroměr.., ale spíše bych se snažil vysledovat jestli chyba není někde jinde...denní kontrolou stavu elektroměru...Nebo odečtením jeho stavu při zapnutých spotřebičích o známém příkonu.., pak máte co porovnávat.

maku
hodnocení

Napsala jsem si stav včera v 18,30. Od té doby do teď 11:00 spotřeba 41kWh. Po celou dobu jde lednice, 1x TV cca 3 hod, 1x použitá konvice, 2x ohřev v mikro, 0,5h nabití počítače, světlo žádné, ostatní spotřebiče v pohotovostním rež., a tomuto ten bojler.

Jinak myčku používáme tak 1x týdně. Vše ostatní (vaření, pečení, žehlení) je srovnatelné s předešlými roky. Nemyslím si, že tam bychom projeli tolik.

Pokud by měl bojler vadný termostat, tak by ale natápěl a tedy by byla pořád téměř horká voda, ne? To se říct ale fakt nedá. Pořád se mi nezdá, že by rozdíl oproti minulé domácnosti dělal pouze bojler. Když to vezmu 8,5MWh za 5 měsíců to je 20MWh za rok, oproti 3MWh dříve? Počítám, že teď projedeme víc, ale o tolik? To přece není možné.

maku
hodnocení

Oprava : světlo téměř žádné (úsporka v kuchyni, koupelně, lampička v ložnici)

Dodatek: Ano, topili jsme pouze krbem s výměníkem. A ještě ne každý den. Teď už tři dny ne. Teplota je tu 21st. Proto jsem se původně ptala, zda máme správně nastaven kotel, nebo ho raději vypnout jističem. Jestli třeba kotel nějak neudržuje teplotu OV. Od včera už mi asi 5 lidí (z toho 2 elektrikáři) řekli, že kotel by sepnul pouze pokojový termostat, ale ten je nastaven na 10st, což tu zatím nebylo. Prý nehraje roli jesli je kotel zapnutý v elek. ale netopí, nebo je vyplnutý jističem. A taky předpokládám, že bychom si všimli, že kotel topí, když jsme doma (zvuk kotle a teplé radiátory).

Tak potom ano..41kWh/den je opravdu MOC.

To by musel jet ohřívač v podstatě celou dobu naplno...a to je prakticky nemožné, pokud není porouchaný...a voda by samozřejmě musela být vařící..

Ohřívač je nový, nebo starý? Jak starý? Zkuste ho na den odpojit...má určitě samostatný obvod...A pak budete vědět jestli je v něm zakopaný pes.

maku
hodnocení

Je nový, kupovaný asi v 9/2012, stěhovali jsme se v listopadu.

Taky mě nic jiného nenapadá než ten bojler. Zkusím dát na vaši radu a odpojit. Pak uvidíme. Díky za konzultaci.

Alespoň ho vyloučíme, pokud bude spotřeba stále vysoká...a pokud klesne, pak to bude jasné..a můžete jednat dál.

martina4*

Pro srovnani,mame el.kotel 12 KW, 20 hodin v nizkem tarifu, el. bojler 120 L. 8 hodin nizky tarif , teplovodni podlahove topeni nastaveno na 40 stupnu na kotli. 21 stupnu na termostatu v hale. Dum je dvoupodlazni 2 x 70 m2. Postaven z Porothermu 40 SI zatim bez venkovni fasady. 2 x TV, 2 x PC. indukci varna deska,trouba,mycka,pracka a Americka lednice. Mycka jede skoro denne a pracka 1 za tyden. Mame vsude LEDky osvetleni. Bydlime zatim dva a kazdy den 2 x sprcha. Taky porad beham k hodinam a merim. Kdyz byla zima tak v nizkem tarifu 70-100 KW a ve vysokem vzdy 2 KW. za 24 hodin. Ted tak 50 KW v nizkem,protoze se venku oteplilo. Nevim jestli to je moc nebo malo,ale mate s kym srovnavat.)) Martim

Pokud jste se nastěhovali v zimě a topili elektrokotlem, tak je to období největší spotřeby a je samozřejmé, že máte velikou spotřebu. Při vyúčtování za rok se ta spotřeba roztáhne i na letní měsíce, kdy elektrokotel nepoužíváte. Pravdou je, že topení elektřinou je nejdražší.

Jináč elektrikář měl pravdu, jenom jte se ho měla zeptat více podrobnějc, některé věci bere za samozřejmé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]