Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podlaha podkrovi, aby dýchala

Od: kubacuba* odpovědí: 9 změna:
Dobrý den,
Budu delat novou podlahu ve vytapenem podkrovi.Pujde o podlahu ve 100 let starem dome z opuky. Ted jsem ve fazy, kdy z pudy zustaly pouze tramy. Jelikoz na nekterych byla misty nejaka povrchova plisen, či co, po lehkem obrouseni(pod ni nazloutla barva dreva) je tram pohledově i zkouska sroubovakem zdravy. Chci se vyvarovat navratu plisne v nove udelane podlaze, takze ji chci udelat co nejvice trvale suchou. Nevim, zda klasicky a zde hojne popisovany zpusob skladby s OSB je vhodny pro dychatelnou podlahu.
Tramy jsou ruznych rozmeru, od 25/30 po 18/23 delky mistnosti 5m. Od sebe jsou od hran 120cm. Kazdopadne zpevnim fosnovymi prilozkamy 5cm tluste a vysky cca 25cm, ktere mi zaroven podlahu vyrovnaji.
Jde tedy o dalsi skladbu:
Klasika : rost z tramku 10/8cm, zaklop 22mm OSB prisroubovat k rostu, lepit v peru asi vynecham. Dale 4cm krocejovka vata a 2x osb asi 12mm. Pod mistnosti bude strop ze sadrose, na nem nejaka zvukova vata- od vaty k tramu bude jeste 10cm mezera. Alespon to by pomohlo tramum zustat ve vzduchu a ne oblozene vatou a tim udrzeni vlhkosti.
Osb ale zamezi vlhkosti uteci dal, tak me napadlo zaklop s osb udelat s nejakyma mezerama a misto finalni 2x osb a plovoucku po cele plose zmeni finalku na : podel mistnosti z obou stran treba 1metr pruh prkenou podlahu a zbytek ta osb a plovoucka. Zlepsilo by to vetrani a tim suchosti tramu?
Nekdo nejaky jiny navrh? Vytvorit treba nejake produchy pomoci ohebne trubky?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ty fošnové příložky předpokládám že je zasekáte k trámům i do stěn a to z obou stran a prošroubovat tyčema. Nejdříve pořádně naimpregnovat. Hlavně bych trámy řádně zkontroloval poklepáním i ve stěně, u mě vypadali taky dobře, ale ve stěnách byly ze třetiny prohnilé, tak jsem dal trámy pryč a dal I profily. Jinak ten Váš postup bych tak nechal.

kubacuba*
hodnocení

Jak myslite zasekat prilozky do tramu? V literature jsem nasel schema pouze prilozit ze stran, ale to je pocitano asi pouze se zesilenim tramu a ne, aby na nich nesla podlahu. Zase ale osmicka vrut na strih unese doooost, tak kdyz jich tam dam dostatek, tak se nebojim. Do steny prilozky tez neplanuji vlozit, pouze po delce v mistnosti. Tramy jsem obrousil a jsou jako nove- plisen povrchova. Zhlavi tramu v kapse zdi, zatim vypada ok, ikdyz nahled do kapsy je ted jen nepatrny.
Potrebuji podlahu doplnit o dalsi 2ks tramu-v puli mistnosti chybí. Nekdo jsem tuto metodu necetl, ale napadlo me zhlavi tramu vlozit do kapsy, kde zazdim kybl (na michani malty) o trochu vetsi prumer nez tram. Tak bude moct zhlavi dychat a zamezi se vzlinani vlhkosti ze steny. Zatím jen napad.

Tím že vysekáte po bocích trámu kapsy do stěny stejně jako je trám a do nich vsadíte ty fošny, tím zpevníte nosnost trámu. Podlahu ponese pořád trám, ale už posílený oboustranně fošnami. Berte to tak, že tu podlahu už mít festovní. Jinak trámy či ty fošny do těch kapes ve zdi se obalují ipou před zazděním, aby se do nich nedostala vlhkost.

hodnocení

0x

kubo, nejdříve bych poradil, zjistit proč tam byla plíseňm zdali stavební materiály dýchají. kde se vezme vlhkost, které se obáváte..

až pak teprve řešte složení stropu..

doplněno 10.04.13 14:38:

Hm, tak to není příčina plísní...

kubacuba*
hodnocení

Protoze to byla puda zaklopena prkny na kterych bylo seno a ruzny bordel:) strecha bude tez nova (zamezeni zatekani)
kubacuba*
hodnocení

Puvodni skladba byla: nahozeny rakosovy strop na prknech, mezi tramy plevy a zaklop z prken.spary vyplneny jakousi hlinoslamovou hmotou. Prave tramy jsou chyceny od zaklopu, kde byla prkna stejnou plisni. Myslim, ze tam obcas zaprselo nebo nafoukal snih pruduchy ze stitu a pod netesnym pudnim vykyrem. Od spodu vse ok. Kazdopadne nyni bude vse nove.zmenene podminky uzivani i skladby.
asd*

Příčina plísně asi bude to zatečení/ zafouknutí sněhu, ta hlínoslama nejspíš vlhkost držela delší dobu a zplesnivělo.

Určitě pořádně proklepat trámy jestli jsou ok všude, hlavně kolem vstupu do zdi. Pak ošetřit proti plísni (i zdivo), klasika je savo a pak něco preventivního do budoucna. Do skladby bych určitě přidal parotěs mezi sádrokarton a izolaci - pokud by se nahoře netopilo, tak by bez parotěsu byl problém s kondenzací v izolaci. Nahoru buď osb jak máte, nebo klasickou prkennou podlahu.

kubacuba*
hodnocení

Savo zcela urcite ne-obsahuje sůl. Mozna na stari budem bydlet dole, ale zde na diskuzi jsem zaznamenal, ze pokud bude zateplena strecha, kondenzace v izolaci nehrozi. Takze pocitam bez parotesky.
asd*

Jde o teplotu v horní místnosti, pokud půjde pod rosný bod, tak tam kondenzace bude. Zvuková izolace je obvykle i tepelná, pokud nahoře nebudete vůbec topit tak problém být může (jde to spočítat). Parotěs zas tak drahý není a je to jistota, kondenzace může být skrytá, dole bude suchý strop, nahoře suchá podlaha a problém můžete zjistit až po delší době kdy budou trámy shnilé...

Fošny se zastrkávají do kapes stejně jako trám = kapsa se rozšíří a strčí se fošna. Trámy jsou v kapse podložené izolací a někdy ještě prkýnkem z tvrdého dřeva. Kapsa musí být větší než trám, aby trám mohl dýchat. Pokud jsou trámy v pořádku, tak příložky být nemusí a rovinu můžete vyrovnat lištou na trámu nebo podložením trámu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]