Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,dneska jsem objevil asi 20 m dlouhý prodl. na 230 V. asi na třech místech má popraskanou vrchní izolaci, ale izolace na jednotl. žilách je v pořádku. Čím to opravit nevím jestli normální izolace bude stačit a hlavně na tom pořádně držet, ještě ho nechci vyhazovat. Díky za nápady
vem to smotej a zahoď někam daleko ... Elektrika umí zabíjet , není s ní sranda a je potřeba z ní mít respekt a prodlužky vždy doporučuji ty kvalitní a když se jakkoliv poruší tak ji zahodit , od prodlužky vznikne nejsnáž požár a vážná zranění.
existuje tuna "provizorních" řešení ale 100x to výjde a po stoprvý se stane neštěstí proč pokoušet osud a stěstí u věci jako prodlužovací kabel.
Sice sebevrahům se tady také občas radí, ovšem pokud máte 3 x popraskaný kabel a chcete jej opravit, tak to nic jiného není, než ve Vašem případě nebalostní sebevražda a v případech někoho jiného min. nebalostní zabití - vše laicky řečeno. Dnes je to poškozené na 3 místech, zítra na pěti a pozítří? Jiná věc by byla, pokud kabel je poškozen mechanicky, např. nařízlej a pod. Pokud začíná praskat, je to známka stáří a únavy materiálu - asi tak, tady bych nic jiného neradil, protože bude praskat na dalších místech. Stojí vám ten přiblblej kabel za to? Rád bych znal odpověď.
doplněno 09.04.13 18:41:Trošku přidám plyn, pokud někdo radí, aby jste dal bužírku na kabel ...?, vězte, že bužírka je z mnohem horšího materiálu, jak samotnej kabel a že bude praskat více jak kabel samotnej, takže, asi tak. Raději bych kouknul na např. aukro, hyperinzerce , bazoš a pod., kde se prodávají někdy starší prodlužovačky ve velmi dobrých stavech, když už nechcete novou.
Čoveče povidám si jestli s to tu už neřešil.Každopádně já to dělám tak že to obmotám izol.páskou.Koupíš ju v zzn zhruba 10 kč.
Nechci se nikoho dotknout, ale zajímalo by mne, kolik rádců, kteří radí různé opravy má eltech vzdělání...
Opravovat kabel s takto degradovanou izolací rozhodně ne! Opravíte jedno místo a zachvilku máte další nové. Vyhodit a pořídit jiný. A ne ten nejlevnější ze supermarketu. Ty extralevné mají ošizený průřez vodičů a i PVC izolace velmi rychle degraduje (a pak praská...). Není vyjímkou i 3x0,75mm2 s zatížitelností 16A!
Prosím, uvědomte si, že takovéhle ultralevné šunty z Číny, co my češi tak náramně rádi kupujeme, jsou levné jen kvůli tomu, že jsou náramně ošizené kde jen to jde. A nejen prodlužky...
Zkrátka levná věc - drahá věc! Omlouvám se za výlev, ale tyhle věci mě skutečně iritují.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.