Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krbová kamna s výměníkem!

Od: dusekkovac® odpovědí: 10 změna:

Mám prosbu! Může mě někdo vysvětlit a zároveň i poradit když si chcikoupit krbová kamna s výměníkem co znamenají ty pojmy "DO VZDUCHU a DO VODY) Vůbec nevim jak se mam orientovat při koupi když chci vytápět v bytě 4 malé místnosti každou o 38 m.krychlových.Též jaký tip koupit.Určitě nechci nějaká z BAUHAUSU atd. Díky

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Do vzduchu = výkon který jde přímo do místnosti kde stojí kamna přez ohřev vzduchu.
Do vody = výkon který se předá vodě a rozvede radiátory do ostatních místností.

Výkon kamen zvolte podle

kamna.astranet.cz/...

v žádném případě nekupujte silnější. Sousedovi jsem říkal to samé a koupil pomalu dvojnásobně výkonný krb a má ho na ozdobu. Po pulhodině topení má v obýváku 28 °C, krb musí dusit, dehtuje komín, špinavé sklo, účinnost spalování mizerná.

doplněno 05.04.13 09:14:

Výhodné je (pokud máte malý byt) zvolit taková kamna, která mají maximální výkon do vody a minimální do vzduchu.
Ono není problém si i v místnosti kde jsou kamna pustit radiátor, který jde velmi dobře regulovat.

Jinak stejně budete muset oslovit nějakého topenáře, který vám kamna zapojí, takže bych se ho zeptal i na nějaké reference co se týče značky kamen.

hop®
hodnocení

2x

Jen poznámka, Bauhausu bych se tolik nebál, i bulharské Prity fungují léta bez problémů...

tomasov

Kamna Prity maji udavan nesmyslny vykon, kvalita zpracovani je uplne nekde jinde nez u ostatnich vyrobcu.

Zkusenosti uzivatelu techto kamen je na internetu mnoho a 90% spatnych.

hodnocení

2x

Když chcete vytápět v bytě 4 malé místnosti, tak rozhodně nekupujte krbová kamna s výměníkem. Krbová kamna vyžadují umístění do poměrně velké místnosti, protože všechna dávají poměrně velký tepelný výkon do vzduchu. Pak je v malé místnosti nesnesitelně přetopeno!

Kupte si malý ocelový teplovodní kotel se smaltovanými krycími plechy (např. Typu H ), který můžete dát do kuchyně nebo do chodby a ten Vám ty 4 místnosti spolehlivě vytopí a dá se dobře regulovat jeho výkon. V tom kotli můžete také topit dřevem, pouze musí být rozřezáno na menší kousky.

hodnocení

Já se omlouvím,že jsem to neobodoval.Já to totiž vůbec nevěděl. Už jsem napravil.jinak díky za radu a když tomu rozumíte jaký máte názor na KRBOVÁ KAMNA na PELETKY? Já hlavně kvůli skladovacímu místu.Peletky uskladnim nebo dřevěné brikety též ,ale dřevo bohužel NE! Ten kotel asi nepřipadá v úvahu,protože komín je v pokoji úplně na druhém konci než dveře. Díky!

Když už tedy kamna na OZE (obnovitelné zdroje energie), tak bych volil krbová kamna na dřevěné brikety a takový typ, který dává 80 procent tepla do vody a 10 procent do vzduchu. Ale připravte se na to, že to bude dost drahé vytápění :))

hodnocení

Já to asi špatně napsal. Stále tápu,proto se ptám tak detailně.Nyní jsem myslel ,že bych koupil pouze KRBOVÁ KAMNA na PELETKY,ale bez VÝMĚNÍKU.Tím pádem bych vytápěl pouze dvě místnosti každá o rozměrech asi 40 m.krychlových což by bylo 80 m kr.Anebo KRBOVÁ KAMNA na DŘEVĚNÉ BRIKETY též bez výměníku. Na DŘEVO nemám prostory. Co s těchto dvou alternativ byste považoval za lepší jak po ekonomické tak po pracné stránce. Snad už potom nebudu otravovat! Díky!

tomasov
hodnocení

0x

Kamna do vody : jsou to kamna s teplovodnim vymenikem ktery se propoji do stavajiciho topneho systemu ( radiatory).

Jestli mate plyn.kotel, tak za nim se na trubky privari tečko, cerpadlo a trubky k vymeniku. Je potreba zalozni zdroj. Kdyby vypli elektriku, tak vam nepojede cerpadlo a nebude poustet ohratou vodu z vymeniku do radiatioru a bouchne to. Dalsi moznosti je vychlazovaci smycka. Nevyhoda :musite dobre pocitat vykon jinak vam bude v pokoji kde jsou kamna vedro a v ostatnich mistnostech zima.

Davaji totiz teplo nejen do vody ale i cast do vzduchu.

Kamna do vzduchu: nevim jestli mate namysli klasicka kamna ktera ohrivaji vzduch jen v te mistnosti kde jsou nebo kamna vetsinou krbove vlozky ke kterym napojite zaizolovane "trubky" ktere rozvedete stropem, zdi nebo podlahou do dalsich mistnosti.

Tohle reseni je mozna tak vhodne jestli delate komplet celej barak. Nevyhoda prasnost.,

Jinak jestli jsou kamna z bauhausu nebo neceho jineho je uplne jedno. Prodavaji se porad ty stejne znacky vsude.

V bauhausu maji treba Haas a sohn. Docela kvalitni kamna za "docela" rozmunou cenu.

Tech vyrobcu zase neni tolik aby bauhaus prodaval neco jinyho nez vsichni ostatni! Jediny ktery nedoporucuji jsou kamna Prity! Vyhnout se obloukem! Pekna cena ale nic vic.

Doporucuji : Romotop, Haas a Sohn, ABX nebo nejaky kanadsky ktery jsou ale pekne drahy.

topic
hodnocení

0x

Poměr do vzduchu/ vody už vysvětlili.

Velký pozor dejte na dvě zásadní věci:1) Pokud je nucený oběh, tak vyřešte ochranu proti přetopení při poruše čerpadla (nejen výpadek proudu) = dochlazovací smyčka nebo oběh aspoň částečně samotíží (čerpadlo zapojené jako ejektor). 2) zapojení tak aby výměník nedehtoval = předehřev zpátečky ideálně na 65° (4cestný ventil/ trojcestný ventil/ jednoduchý bypass před čerpadlo - liší se cenou a funkcí, ventily nejlíp termo bez nutnosti zdroje proudu)

1) hrozí "lokomotiva" v obýváku, 2) bude to dehtovat, výměník a celý komín budete muset čistit každý týden, protopíte jednou tolik paliva... Realita je taková, že 90% instalací je špatně a jen 10% funguje opravdu dobře.

hodnocení

Díky moc za rady! Moc mě to pomohlo,hlavně ten odkaz na "VÝPOČTOVOU TABULKU"!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]