Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím Vás potřebuji pomoci s výběrem tarifu elekřiny na chatu.
Jsme na území ČEZ distribuce v Pardubickém kraji.
Bohužel zatím ani nevím kolikati ampérový jistič tam je. Původní majitelé mi to doposud nebyli schopni sdělit.
Vím jen že je tam třífázové napojení.
Elektroměr je sice namontovaný dvoufázový, ale přičítá se na něm spotřeba jenom do T1 a v T2 je pořád nula.
Počítáme že spotřeba bude 1000kWh ročně, spotřeba bude běžná + svícení + vaření + ohřev vody.
Porovnával jsem si na kalkulačce spotřeby na adrese kalkulator.tzb-info.cz/...
nabídky.
A když naceňuji těch 1000kW a vyberu jednotarifovou spotřebu D01d... tak je dražší třeba skoro o 1000Kč než sazba D25d dvoutarifová s 8 hodinovým levnějším tarifem.
Samozřejmě bych to chtěl zvolit aby to vyšlo levněji. Pokouším se teď zjistit na ČEZu co je tam za elektroměr - jestli je tam jedno nebo dvou sazbový.
Můžete mi prosím poradit jestli jsou nějaká úskalí na které bych si měl dát pozor, či jak bych měl postupovat? Nevyznám se v těch tarifech, nevím co by pro mě bylo nejlepší zvolit.
Děkuji za rady
Myslím, že jste ve stavu, kdy budete odběr převádět "na sebe" a rozhodujete se, jakou distribuční sazbu si do budoucna zvolíte. Přiznání některých (vícetarifních) distribučních sazeb ale záleží na tom, zda je patřičně upravené odběrné místo. Jestli je elektroměr zapojen tak, že měří pouze jeden tarif (vysoký - VT), můžete vybírat zatím jen ze dvou sazeb: D01 a D02. I pro chalupářskou D61 už musí být měření dvousazbové (VT,NT).
Pravděpodobně tak při převodu budete muset zůstat na tom, co tam teď je a příp. změnu provést později.
Prodejce by Vám měl umožnit nahlédnout do poslední faktury, kde je k nalezení i číslo odběrného místa, potřebné k převodu, usnadnil by Vám jednání.
Jinak ještě k jádru dotazu. Nejlíp by bylo nejprve v provozu určit skutečnou spotřebu a podle toho potom případně vybrat jinou sazbu. Většinou ale levnější cena za kWh je vyrovnávána vyšším stálým platem, takže úspora nemusí být velká. Trochu se dá také ušetřit zvolením vhodného produktu (neplést s distribuční sazbou), při akceptaci jeho podmínek (např. E-tarif ČEZu, nebo jiný od jiného obchodníka s elektřinou).
D den,
o zvažování výhodnosti tarifu si dále prostudujte Připojovací podmínky Čez. Na jejich stránkách).Na sazbu D25d musíte splnit třeba
aku ohřev vody (bojler), který musí být blokován proti chodu ve vyšší sazbě.V podružném rozvaděči musí být instalován spínací prvek (stykač- relé), jehož cívka je ovládána z elektroměrového rozvaděče. S tím souvisí i to, že by měl být položen ovládací kabel mezi
elektroměrovým a podružným rozvaděčem, aby mohl dodavatel přes HDO zablokovat chod ve VT.!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.