Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, rekonstruujeme rodiný dům svépomocí. Po kompletním předělání přízemí se chystám na patro.
V patře jsou příčky udělané tím stylem že je udělán dřevěný rošt pobytý hobrou na tom je rákou a omítka. Mám v úmyslu všechny příčky vybourat a udělat nové.
Nějraději bych je udělal buď porobetonu nebo nějakých příčkověk už kvuli tomu že na stěně bude v budoucnu kuchynská linka a v koupelně nejspíš boiler.
Jenže si nevím rady s tloušťkou stěny.
V přízemí je příčka z plných cihel, na 15ku.
A na tuto příčku chci v patře pokračovat příčkou ( prostě jet příčkou nahoru). Ale teď z čeho a jakou tloušťku?
Nejraději bych pokračoval výš zase 15kou, nějakou příčkovkou. Unese to ta zed nebo raději použít nějaký porobeton. Podotýkám že v přízemí má příčka nové základy o hloubce cca 50cm a pod betonem je ještě půdovní základ z kamenů.
Takže víc jak 10cm sílu tedy ne jo? A nějakou příčkovku by jste nedoporučili? Je mi jasný, že bude několikrát těžší neš porobeton, ale radči pracuju s cihlou a pak omítku, něž ytong a pak se patlat lepidlem lepidlo.
Přiznám se, že bych - narozdíl od kolegů, vycházel z konstrukce podlahy vyššího patra.
Samozřejmě, že lehké a relativně pružné příčky - SDK (či původní dřevo-hobra) lze postavit na čemkoli, ale porobeton nebo keramiku už ne (při nedostatečně pevné podlaze hrozí praskání až zřícení) - takže jako prvního bych pozval statika na obhlídku a teprve jeho se pak ptal, jaký materiál na další konstrukce by mi doporučil...
Tak pro upřesnění jsem nakreslil pár obrázků jak by to mělo vypadat.
Na prvním obrázku je nakreslený půdorys přízemí a tloušťky stěn jak jsou.
Na druhém je nakresleno patro, a modře jsou vyznačeny příčky kteríé bych chtěl vytvořit. podlahy v patře jsou v jedné místnosti dřevěné trámy a v druhé traverzy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.