Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
rád bych požádal o radu, v pokoji plánuji vyměnit starou prkennou podlahu (za OSB lamino) a zároveň obložit sádrokartonem strop a zdi. Mám dilema, jestli dát pod sádrokartony tepelnou izolaci, zda-li by měla nějaký efekt... Jedinou "studenou" zdí je obvodová o tl. cca 80cm (vepřovice) strop (půda, klasická záklopová prkna na trámech).
Ještě bych se rád zeptal na:
a)jakou izolaci by jste doporučili dát do podlahy (klasická stará podlaha, prkna na polštářích, škvára, záklopová prkna na trámech).
b) je jedno jestli obložím SDK napřed stěny a pak strop?
c) v případě použití izolace pod SDK je nutnost parotěsky?
mockrát díky za info
Bohužel nevím jaká je. Jedná se o pokoj v 1.patře. Pod pokojem se nachází průjezd do dvora. Před léty nám jeho strop zateplovala firma. Všechny zdi kromě té jedné s oknem sousedí s obytnými místnostmi. Stropy jsou dvojité (tl cca 60?cm )jak se dělávaly u starších domů.
Pokud je nad vámi půda, zateplete celý strop a použijte parozábranu. Pokud je nad vámi nevytápěný prostor, je parozábrana nutná. Pak teprve stěny, aby nevznikaly tepelné mosty.
Na boční stěny můžete sádrokarton lepit, je to podle mne, rychlejší.
Boční stěna by se měla zateplit zvenku, zateplení zevnitř vede k promrzání a degradaci stěn. Zase, pokud budete zateplovat zevnitř, použít parozábranu.
Děkuji za odpověď. Uvažoval jsem sádrokarton lepit, ale stěny jsou občas tak křivé, až z toho bolí oči Zkoušel jsem přiložit lať a místy je i 1,5cm nerovnost. Navíc jsem chtěl pod SDK vést novou elektriku. S tím zateplením venku... jedná se o stěnu - dveře na balkon + okno, obložit SDK ji chci jen pro to, aby všechny stěny vypadali stejně
.
ještě se zeptám, jelikož plánuji zrekonstruovat i podlahu, jaký tip izolace by jste doporučily. Na záklopová prkna plánuji udělat rošt a na něj 2 vrstvy OSB. I zde bude nutné použít parozábranu?
děkuji
Nevím, kolik vedle okna a balkónu zbylo, ale určitě je tam ještě topení. Pokud je to menší plocha, dá se to řešit sádrovou omítkou, mně to tady spáchali finiš stěrkou, protože bychom to jinak u dveří nedokázali.
Má to hladký povrch jako sádrokarton a používá se to i na štukování paneláků.
K té izolaci podlahy nechám vyjádřit někoho jiného. Záleží i jakou máte izolaci z průjezdu. Pokud je dostatečná (10 a více cm) tak by to mělo stačit.
Ano, pokoj byl právě díky průjezdu trošku chladnější a izolace tam je tuším 20cm. Zdivo v pokoji je suché stejně jako dřevěná podlaha (odkryl jsem pár prken), za ty roky žádný problém s plísněmi apod, takže patrně hydroizolace bude dobrá. Mou snahou je hlavně esteticky vylepšit zdi a strop a tak nevím, zda je tep.izolace pod sádrokarton na zdech nutný...
s tou sádrovou omítkou se to jeví jako zajímavý nápad, děkuji za radu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.