Nejste přihlášen/a.
zdravím,a prosím o radu, jak vybrat dobrou cirkulárku? s jakými tipy máte dobré zkušenosti,pokud možno levnější ale né zase žádný šmejd aby to něco vydrželo, jsme doma 2 ženy a v tomhle opravdu nemáme žádné zkušenosti. všude jsem viděla tu klasickou kde ze stolu trčí ozubené kolo roztočené na kolik otáček,popravdě je mi z toho trochu nevolno kdybych se měla postavit proti tomuhle monstru učitě existuje nějaká bezpečnější varianta.promiňte mi za primitivní popis předem děkuji za rady
Zalezi co chcete na cirkularce rezat. Ale predpokladam ze palivove drivi.
Asi vam bude stacit kozlikova cirkule. Hledejte neco podobneho jako je priloha, abych nedelal nekomu reklamu. na komfortni rezani lze doporucit cirkuli s pilou 50cm a 4kW vykonem. Delaji se i slabsi, ale neda se na ne pritlacit. navic u vas lze rpedpokladat rezani i s tupym kotoucem.
děkuji za odpověď -ano palivové dříví a co myslíte cirkulárka s 1,8 KW teď jsem na jednu narazila, vypadá dobře ale nebude slabá,? co se od slapší dá čekat? to se zastaví když na ní přitlačím?
To nemusíme brát nadneseně. Ano, když zatlačíš se silnějším polenem, zastaví se, a když to tak uděláš vícekrát, většinou spálíš motor. 1,8 je opravdu jen tintítko na špejlata. Osobně si vůbec nedovedu představit, že bych k pile pustil manželku nebo vůbec někoho jiného než sebe, takže těžko odhadovat jak velká polena budeš řezat, ale i pro ženskou opravdu ty 3-4kW. JInak dělají se i cirkule, které umí zastavit, když se do blízkosti kotouče dostane prst, ale tam je to řádově o desítky tisíc jinde. Pokud budete řezat jednou ročně na celou sezonu, nebylo by lepší najít šikovného souseda, který vám to za pár stovek pořeže? Opravdu neznám ženskou, která by dělala na cirkuli. Ne, že by to nezvládla, ale není to žádná legrace.
Ladaadal : tak určitě člověk k tomu musí mít respekt a naučit se s tím ostatně jako se vším. co myslíte o téhle cirkulárce? ta vypadá bezpečně a i výkon vy šel ne?
Za to jsou tři špičkové řetězovky, každá s životností minimálně 10 let...
Vypadá použitelně, ale podle mne to je nesmyslná investice.
No, je to na tobě, ale jak píše Cirkulín, za ty peníze, jinak nevypadá špatně, výkon by byl dostačující. Mám od Hechtu nůžky na plot a motor.sekačku, tak toho bych se nebál. Ale zvaž, zda opravdu cirkulárku nebo dvě kvalitní řetězovky. Každé má něco.
doplněno 02.04.13 18:39:Jojo, to jsem měl na mysli.
JInak dělají se i cirkule, které umí zastavit, když se do blízkosti kotouče dostane prst, - Myslíš SawStop?
Cirkularka s motorem je neprosto podseknutý my doma máme cirkuli ta má motor 3F 5.5 kw a chtělo by to ještě víc ... ale jestli jste žena tak vy do toho nebudete až tolik asi tlačit... hlavně se podívejte jakou máe doma 3f zásuvku jestli 16A nebo 32A a jestli to je 5 kolík nebo 4 kolík případně to vyfoťte a požádejte prodejce jestli by to šlo udělat na to co máte doma za zásuvku nebo dejte sousedovi eletrikářovi flašku a on to dá do rychtyku ...
Doporučuju spíš el. řetězovku a kozu kam se naskládají polena a pak se udělá několik dlouhých řezů. viz např. tady:
Oproti cirkuli to je výrazně rychlejší i pohodlnější, špalky které neuzvednete se řežou na zemi (ty byste nezvedli ani na cirkuli). Ideální je řezat nad plachtou a piliny pak sesypat.
Ač se to nezdá, tak řetězovka je bezpečnější - cirkule = roztočený kotouč který se jen tak nezastaví, poleno umí odletět od kotouče a zabít. Rizika má i řetězovka, ale cirkule je na tom hůř. Hlučnost nesrovnatelná, rozměry a váha taky.
Výborná řetězovka je Makita/ Dolmar s motorem v ose (stejná pila jen v jiné barvě), stojí cca kolem 4000,- Kč, koza se udělá ze dřeva.
Cirkule má jedinou výhodu - na řezání dřeva s hřebíkama - řetězovka se o hřebík hned ztupí, kotouči to moc nevadí.
Nejen pro ženské - od objevu "naskládání na kozu" už cirkuli na palivo nepoužívám, leda na staré dřevo s hřebíkama...
Kozu mám trochu jinou než na videu - klasické X s úhlem 60° , křížení ve výšce 60cm, jedna noha dlouhá metr a druhá prodloužená 1,3m, tři páry nohou, prostřední má křížení výše 61cm, rozteče nohou jsou 40 a 35 cm. Nohy z trámků 6x6 cm. Je využitelná i na jiné věci než jen palivo... Nejdřív jsem udělal cvičnou z klacků a až pak načisto.
A neměl bys plánek? Řeším něco podobného. Hlavně mě zajímá rychloupínání uprostřed. Kdyby ses přihlásil, mohl bys poslat vnitřní poštou, nebo píchnout někam aspoň fotky?
No počkej, když tam hodíš víc slabých kulánu a zajedeš do toho motorovkou, tak se ti roztočí a vyletí
Kupodivu ne, snahu roztočit se má je rovnej hladkej suchej klacek. O upínání jsem přemýšlel, ale zatim na to nedošlo - řešim to položením většího kusu nahoru jako zátěž a s točením problém není... Upnutí bych řešil přehazovacím špagátem, jedna strana ukotvená a druhá buď závaží nebo pružně...
Já právě přemýšlím o špagátu nebo o řetězu a rychloupínání, něco jako na vleku za traktor, jen kerhákem, eventuelně s protažením, aby se jen nohou sešláplo, aby byly obě ruce volný na pilu.
Určitě by stačil kus gumicuku a řetěz co se zahákne (očko podle potřeby). Nebo kus špagátu, gumicuk a řetěz (bude míň pružit). I ty "nejtočivější" klacky stačí jen lehce přimáčknout a už se netočí. Řeší to i ten těžší kus nahoru, takže zatim jedu bez upínání.
no elektrickou řetězovou pilu doma máme. ale zase na druhou stranu cikulárka je fortelnější a říkám si aby to ta pila všechno nařezala když pak třeba s ní člověk dělá celé odpoledne. nerada bych jí oddělala.
Tak to už záleží na kvalitě, ale do cirkule bys stejně musela investovat, stálo by za úvahu investici směrovat do lepší řetězovky. Já mám sice kotouč 600 a výkon 6kW, ale když už je to moc silný, tak vezmu radši motorovku, abych se s tím nemusel tahat nahoru. A když vymyslím tu kozu, tak cirkuli taky asi odbourám úplně.
takže si dřevo neřežete na celou sezonu jen pilou? a to jsem si myslela že cirkuli ,,musí "mít doma pomalu každý kdo si chce nařezat palivo.. zvládla by to i elektrická pila nebo je lepší motorovka? samozřejmě trochu zainvestovat a koupit kvalitnější
Jsem zastánce motorovky, je silnější a variabilnější, ale taky těžší, a potřebuje větší údržbu. Pro ženskou se opravdu hledá špatně rada, neumím si to představit. Jinak ano, jestli to dopadne, tak cirkuli nechám švagrovi a budu dělat už jen motorovkou.
Já řežu už jen řetězovkou, dělám dřevo pro několik domů.
el. nebo motorovka - oboje má svoje výhody a nevýhody. El. nesmrdí a nedělá kravál, nejsou starosti s benzínem, srovnatelná kvalita je výrazně levnější než benzín, je omezená kabelem, výkon bývá max. 2 - 2,5 kW. Motorovka může být i výkonnější (běžně 5 kW, to už ale neni k domečku pro ženskou), neni omezená kabelem, ale zase dělá kravál a má náročnější údržbu (kdo řeže jen občas - doporučuju místo benzínu Aspen, sice drahý ale nestárne = nezadřete kvůli špatné směsi)
Ženské k baráku doporučuju elektrickou, Makitu UC 4030A nebo Dolmar ES 2140A (stejná pila), tři řetězy, a k tomu udělat tu kozu.
Ještě za soudruhů se vyráběly pily HOP, dělala to Pilana Zborovice a já si troufám tvrdit že na ,,takové to domácí pižlání´´ je tato pila stále asi nejvhodnější, umožňuje jak řezat na stole, tak v kolébce. Motor 4 kW je pro podobné účely vcelku dostačující a stroj je to bytelný. Občas se dají koupit i po bazarech za rozumné peníze :
mám hop 55 z roku 1965...je to parádní cirkulárka i s kolébkou...4kW výkon...dostačující a nenechám na ní dopustit...nařeže co potřebuji rychle..ne jako motorovka...
jinak jsem srab a řežu bokem...mám z toho stroje respekt
jinak jsem ji koupil za 5tisíc...+kotouč 600mm za 1900,-..originál Pilana
minulý rok )
jinak jsem srab a řežu bokem...mám z toho stroje respekt
Naopak, to není o tom být srab, jde o to přežít práci ve zdraví. Čumákem proti kotouči se postaví snad jen jedinec se sníženým pudem sebezáchovy.
Ostatně z praxe - dnes už to asi nebude tak aktuální, ale za časů mých truhlářských začátků jsem se často setkával s dřevem z okolí Dukly. Mnozí si jistě vzpomenou co se tam kdysi činilo. Takže to dřevo je často dost ,,vylepšené´´ kulky z pěchotních zbraní nejsou problém, ale když člověk natrefí na střepiny z granátů, nebo protitankových střel - to se pak dějou věci!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.