Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starý kamenný barák

Od: mool odpovědí: 5 změna:

Zdravím máme starej barák postavenej z kamene v roce 1890 zdi maj tlouštku 80cm a já se ptám někoho kdo má podobný dům nebo má zkušenosti s renovací takového baráku.. Část baráku je nově přistavována a je tam udělaná izolace ale část je z roku 1890 a tam ještě izolace neni v letě jí tam chci dělat protože zdi máme chladné a vlhké, dělá se i plíseň. Nevím jak je stará omítka která je na baráku ale myslim si že je dost stará když si vezmu kladívko a tlouknu do omítky tak opadávaj velké kusy omítky viz foto myslíte si že mám omítku která pujde lehce dolu otlouct a nahodit nějakou sanační omítkou? zateplit kamenný barák je asi blbost co mi prosím poradíte co je nejlepší pro takovej barák pokud budete potřebovat další foto tak neni problém vyfotim předem děkuju za každou informaci a radu.. mool

Starý kamenný barák

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd*
hodnocení

0x

Naopak, zateplit kamenný barák vůbec není špatné - dům pak má velkou tepelnou setrvačnost a drží stálou teplotu = dlouho trvá ohřát zdi, ale stejně tak se dlouho ochlazují. (Bez izolace jde teplo ven skrz zeď, proto zeď nejde ohřát). Podmínka izolace je nemít vlhké zdi = izolovat proti vlhkosti a nechat vyschnout.

mool
hodnocení

aha mě bylo řečeno pokud se barák zateplí tak zdi nebudou dýchat a uvnitř se bude dělat vlhkost a plíseň tak nevím máte s tim nějakou zkušenost?

asd*

To platí pokud se zateplí (uzavře) vlhká zeď, typicky když vlhkost vzlíná z podloží. Nekvalitní zateplení tomu pomůže, např. pokud je rosný bod ve zdi a ne v izolaci (příliš tenká izolace)

Pokud je zeď suchá a zateplení dostatečné (např. polystyren min. 15 lépe 20 cm) a správně provedené, tak problémy nejsou a naopak takový dům je výborný.

Obecně je postup opravit hydroizolace (podříznout), nechat zeď vyschnout (ověřit měřením) a až pak se může zateplovat. Je dobré zateplit i sokl až pod zem, okna posunout na vnější hranu zdi a podobné detaily, které ale mají velký vliv jak to bude fungovat.

Vemte na místo odborníka, ale pozor ať to není "odborník" Bohužel rozlišit je předem je problém...

Projděte diskuze nebo dejte dotaz na Kutíme cz a sledujte rady hlavně CH. Alího

kjanik112*
hodnocení

0x

Tak stará omítka je už za hranicí životnosti, vše bych otloukl a dal novou-z hygienických důvodů. Nejde o to, jestli odpadává, nebo neodpadává. Víš, jak je za ty roky nasáklá dusíkem z lidského dechu? Pokud bude dům podřezán a podizolován, stačí půl metru sanačky nad podlahou, pak už jen normální omítku. Zateplení zvenku bych udělal až za několik let po podizolování, až zeď pořádně vyschne.

rv*
hodnocení

0x

Základní rozhodnutí je, jestli takový barák renovovat, nebo postavit nový. V průběhu renovace totiž často zjistíte, že to není levnější, než novostavba a stále to je starý barák se spoustou kompromisů, nepraktické dispozice, značnými tepelnými ztrátami a neřešitelnými problémy. Já se z nezkušenosti rozhodl pro renovaci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]