Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ošetření nábytku ČERVOTOČ - ale potraviny

Od: mikina* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, dostali jsme z dědictví několik kusů nábytku, které jsou však mírně napadany červotočem. Četla jsem cosi o ozařování, nebo namáčení...ale to není praktické pro nás, jelikož buď se jedná o stůl, co nejde vůbec rozebrat (pro namáčení), nebo by vše vyšlo na velmi hodně peněz.

Někde jsem na netu teď četla, že se může použít např. Lignofix, ale tam je napsáno, že nábytek by neměl být pak používán tam, kde jsou potraviny. Příklad- mám jídelní stůl - chtěla bych jej dát do jídelny nebo obýváku, což znamená nějaké to pohoštění, obědy atd. Jak je Lignofix závadný, moc? Je možné, že vyprchá nebezpečná látka?

Co byste mi, prosím vás, doporučili pro DOMÁCÍ POUŽITÍ? Nerada bych, aby nám červotoč přelezl do jiného našeho nábytku, nebo do palubek...

Zároveň bychom nábytek nechtěli vyhodit, protože je pěkný, starý a není moc "prožraný".

Díky, Michala

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

0x

Zcela účinné je jen prozáření. Ze života: Jedna naše občanka se přestěhovala do Švýcarska. Stěhovací vůz už tam stál před domem, a pan domácí přišel na kontrolu. Jak viděl dírky od červotoče, řekl, že nepřichází v úvahu, on si nenechá zničit svůj majetek-a zasažený nábytek skončil na smetišti. Řekněme rovnou, že veškeré nátěry jsou jen chytáním kočky za ocas-nikdy to nebude dokonalé, přes tvrzení prospektů.

fribble*
hodnocení

0x

Zavřít do igelitového pytle, stahnout po malého otvoru, vystříkat Biolit spray, zatahnout gumičkou a nechat 24 hod. Odzkoušené!

hodnocení

0x

Pokud je to k potravinám, tak bych do chemie nešel. Ideálně odvézt do Roztok k ozáření, dělají i rozměrné kusy nánytku

muzeum-roztoky.cz/...

kamill*
hodnocení

0x

Ožiarenie zastavuje poškodenie .Ak sa zároven nepoužije do budúcna chemia -Bochemit,Krovsan,Lignofix,červostop tak všetko sa zopakuje o rok-dva ,lebo hmyz má aj obdobie ,že vyleti a prileti znovu .Určite nenapadne tepelne spracované palubky,sušené drevo, alebo lep v drevotreske ,ale iba starý masiv ,ktorý sa neimpregnoval .Neobával by som sa pri amat aplikacii ,poškodenia zdravia ani pri opakovanej aplikáacii .Osobne vrtám na neviditelných hranách diery fi 8 hlbka cca 50 a tam nalievam aplikaciu 2x a po mesiaci na podloženom papieri už nevidite piliny

janpacovsky
hodnocení

0x

Existuje starý recept, který používá přírodní prostředky. Je na www. cervodes.eu v článku Chemická ochrana dřeva. Nezkoušel jsem jej, tak hodně štěstí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]