Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím pájet kovy?

Od: hans* odpovědí: 4 změna:

Ahoj, nejsem líný hledat na netu, ale nenašel jsem nic konkrétního...

Mám malou propanbutanovou hořákovou páječku, můžete mi prosím napsat co přesně mám použít za pájku a tavidlo, pokud chci pájet

1)železné kovy

2)neželezné kovy

nebo to je jedno, jestli jsou kovy železné nebo neželezné?

co mám použít za metodu? Tvrdé nebo měkké pájení?

Čím pájet kovy?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Na obrázku je spíš opalovačka než páječka, na pájení na tvrdo, mosazí nebo nízkotavitelnou mědí to asi nemá dostatečný výkon, jedině na něco hodně malého a na pájení na měko je třeba mít ještě pájecí kladívko, nebo prostě pájník. K pájení se používá většino cín 60%, na pájení zinkových slitin a pozinku postačí připravit pájecí vodičku s přiředěné kyseliny solné, při pájení železa, anticora a barevných kovů převařenou kyselinu.

albatros498022*
hodnocení

0x

To je podle materiálu stříbro nezklamě nikdy.

moto*
hodnocení

0x

Na otázku není jednoduchá odpověď. Škála kovů které se dají pájet je široká, stejně jako používaná tavidla. Dá se dokonce pájet i hliník a jeho slitiny, samozřejmě za dodržení techologického postupu který je náročný a pro kutila neschůdný.

S hořákem na obrázku se žádné zázraky nedají dělat, stačí na měkké pájení cínovými pájkami. Tavidel je více druhů, bežné je ze zinku rozpuštěného v kyselině solné nebo se na očištění pájeného místa dá používat přímo kyselina solná, klempíři používají různé pasty, mám ji také, z čeho se skládá netuším, hlavně že funguje.

Na trvrdé pájení mozaznou pájkou se používá borax, s tímto hořákem ale dostatečně neohřejete. Snad menší součástku nebo trubky se slabou stěnou s použitím speciální pájky s nižší tavnou teplotou, jsou to různé sliutiny a většinou obsahuji i stříbro jak již bylo zmíněno. Prodejci pájek dodávají k ním i tavidla. Známé jsou třeba pájky od firmy Rothenberger které používají topenáři.

figurek*
hodnocení

0x

V ruce držíte věc, které se říká letlampa. Letlampu v domácnosti použijete tak snad leda na opalování laku ze starých oken nebo pro opravu ipy na ploché střeše.

Pájky obvykle vypadají trochu jinak. Plamenem se nahřívá pájecí tělísko, kterým se provádí samotné pájení.

No a dále. Není pájení jako pájení, je to docela rozlehlá věda, druh pájení vždycky závisí na materiálu a na jeho použití. Pro opravu pozinkovaného železného okapu se používá měkká cínová pájka, totéž platí pro pájení mědi. Jestli ale chcete pájet čisté železo, pak potřebujete tvrdou pájku a železo se musí předehřát. Toto předehřívání se dělá docela obyčejně autogenem, který není puštěný tak naostro, jako při pálení nebo svařování.

Se obávám, že s vaším aparátem toho mnoho nenapájíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma pájení mědi
Otázky na téma pájení mosazí
Otázky na téma tvrdé pájení

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]