Nejste přihlášen/a.
Nemáte někdo doma dveře do koupelny udělané pomocí posuvných dveří na stěnu? Vzhledem k malé předsíni bych je tam rád měl, ale nevím, jak je to s jejich těsností? Dají se sehnat i takové, které při dovření těsní? Aby jimi netáhlo a aby tlumili pračku, když bude prát. Díky za rady.
A jak moc těsní? Vypadají, že by se dali aspoň někde zatěsnit těmi kartáči nebo nějakou gumovou lišto? Díky za tip.
Těsní dobře, dcera je má v koupelně, z chodby do kuchyně a u WC. Dole jsou asi tomu říkáte kartáče. Manžel vše nakupoval v OBI, desku na dveře si nechal užezat na míru ale jinak vše řezal a vrtal v kuchyni. Je pouze kutil nikoli odborník, říkal, že první dveře mu daly zabrat a pak už věděl jak na to.
Mám to tak udělané. Možná vás zklamu, ale posuvné dveře běžné konstrukce vám už z principu dokonale těsnit nikdy nebudou. Nejslabším místem je z tohoto pohledu štěrbina mezi posuvným křídlem a ostěním na nedorazové straně. Částečně se to dá vyřešit upevněním kartáčku po celé výšce dveří. Ale k tomuto kroku se teprve chystám, tak ještě nevím. Další místo - kolem kolejnice by se možná dalo "okartáčkovat" také, kolem prahu ale asi ne. Ale stejně je teď trnd prahy nedávat ani u obyčejných zavíracích.
Zase podle čerstvých zkušeností, už pouhé dovření posuvek hluk z pračky hodně utlumí.
Kartáčky bych tam viděl taky, ale napadla mne jedna věc a rád bych jí někde sehnal. Kdyby byla ta kolejnice ke konci trochu přihnutá ke stěně a dveře byli opatřeny takovou to gumou s magnetovým páskem, co je na lednicích a po obrubě vstupu by byl nějaký plech, tak by při dovření dveře dolehli ke stěně a tesnili. U podlahy bych to už oželel. Při otevírání by se nejdřívě díky prohnuté kolejnice dveře od vstupu oddálili o malý kousek, aby se "odlepila" ta lišta s magnetem a pak by teprve začali ujíždět podél stěny. Kdybych tak měl firmu na výrobu dveří, už bych pár dní v dílně zkoušel vyrobit prototip a pak bych s nim šel na trh. Bohužel takhle jsem asi v háji ...
Nerozumíme si. Já jsem se bavil o štěrbině na opačné straně dveří, NE u dorazu. Standardní řešení, třeba Masonite ( masonitecz.com/... předpokládá instalaci obložky, se žlábkem, předsunutým do chodby, do kterého dveře zajedou, těsní to relativně dobře, tam bych problém neviděl. Druhá strana se osazuje těmi kartáčky.
Každému se ale ta obložka nemusí líbit, pak i doraz může být z hlediska těsnosti problém. Mám to řešené také trochu nestandradně, ale už jsem s tím počítal ve fázi stavby, čili pro vás nepoužitelné.
Co se týká průvanu, pokud vám dobře těsní okna v celém domě, nebál bych se toho. Máme bezprahové dveře v celém domě a průvan je neznatelný.
Kdyby byla těsnost pro vás zásadní otázkou, ještě by šlo osadit posuvné exteriérové dveře, ty samozřejmě těsní dokonale . Je to už ale jiná cenová relace a trochu robustní řešení do interiéru.
Hrozně nerad říkám, že ´něco nejde´ (on se pak dost často najde někdo, kdo neví, že to nejde - a udělá to ), ale před nějakým časem jsem se po takových dveřích také pídil - a marně. Podle tvrzení několika prodejců/výrobců interiérové posuvné dvěře "na stěnu" , které mají i nějakou funci ´těsnící´ - tedy proti hluku a profuku, neexistují.
Copak nalepit lišty a kratáče dovedu, ale jestli se bude muset něco někde řezat, tak to bych nerad.
Jestlipak pánové uvažujete i s tím,že koupelna bude mít i odsávací ventilátor?Proto je nutné i u dveří se stavebním pouzdrem nastavit někde mezeru.Při dokonalém utěsnění se může stát,že se dveře přisají a nikdo s nimi nehne.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.