Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mám takový dotaz.
Bydlím v městském panelákovém bytě,přízemí.
Sklep není nikterak odizolován,tudíž v zimě při naplno puštěném topení je u země 16-17 stupnů,u stropu 23 .Nainstalovali nám i nová plastová okno,perfektní izolace...ovšem od podlahy do výšky 1m se na stěně sraží dost voda..už opadala i barva a je tu celou zimu viditelný mokrý pruh..už mi od toho chytl i koberec,gauč a skřín.
Vím že se musí v těchto případech hodně větrat,jenže ted k jádru mého problému:
Na bytovém podniku mi doporučili větrat...jenže v přízemním bytě když vyvětrám,musím pak topit cca 3h abych tam měl vůbec 20-21 stupnů...načež se ale zase rosí zdi..tak zase větrat...k tomu je promočená izolace ještě dob minulých na paneláku..zatéká za ni a od toho mám taky vlhké zdi..loni mi přišel nedoplatek téměř 13 000 za topení,právě protože sem skoro celou zimu musel takhle topit abychom tu nezmrzli..zálohy byli dostatečné..
Jde mi zkrátka o to,pokud mi přijde zase takovýto obrovský nedoplatek,jestli mám nárok na to,aby část nedoplatku uhradil bytový podnik kvůli poloze bytu a nedostatečné izolaci...protožer jaksi v zimě větrat moc nemůžu když to pak musim 3 hodiny vytápět...už nevím jak dál,tam mi furt říkají zvedejte zálohy zvedejte zálohy ale na byt 1+1 je mám na úrovni znamého s 4+1.
Od plísně už mám poškozenou skřín a pohovku a přitelkyně už byla z tohoto domácího podnebí 2x nemocná,přemýšlím jestli pozvat hygienu a pak se s ní vytasit na bytovém podniku..
Děkuji za rady a názory,nehodlám letos zase platitr majlant za to že se podnik nestará..
S panelákem neporadím. Ale z vašeho příspěvku mě vyplynulo, že ty okna prostě neotevřete. A pokud správně větráte, tak nemůžete po vyvětrání dotopovat místnost 3 hodiny - což je hloupost. Větrat do průvanu 3 -5 x denně po dobu 3 -5 minut. Za tuto dobu vám stěny nemohou ochladnout, jen se vymění vzduch. Mokrý jde ven a suchý do bytu (zvláště v zimě když mrzne je venku menší vlhkost jak v bytě).
Nevím čím topíte, ale určitě máte měřáky, tak by to chtělo na ně semotamo kouknout, zjistit spotřebu a podle toho platit zálohy a ne se nechat poslat doplatek 13 tisíc.
O částečných úhradách v panelácích nic nevím, třeba vám odpoví člověk bydlící v paneláku.
Jo, máme to stejné. Ještě nám ale nepřišlo vyúčtování, protože jsme tam teprve první rok. Je to 4. patro cihlové bytovky a je to hrůza a děs. Okna jsou nová a dobře těsní, ale taky jsou neustále mokrá a pod nimi kaluž. Otevřu okno na 10 dokořán, po zavření je strašná zima a za 5 minut jsou okna opět orosená. Plíseň v kuchyni za linkou... Na chodbu jsme dali háček, pověsili kabát. Ráno kabát i zeď zelený. V koupelně (kde je okno otevřené furt - a není tam ani žádné topení nebo žebřík) jsme zavěsili zrcadlo s poličkou. Druhý den - za poličkou plíseň. Je tam kosa jako blázen a jen staré malé wafky. Můžu stát přímo u nich a mít je puštěné na plno a stejně je zima. Spávám v mikině... Jestli po nás budou chtít nějaké megapoplatky, tak se pořádně naštvu. Vana pomalu nepoužitelná, záchod po nastěhování začal protíkat. Trvalo půl roku než jsme majitele dokopali k opravě a i tak udělal tu nejlevnější variantu, takže pokaždé, když jdeme do vany, trneme hrůzou, jestli se vana nepropadne.
Ale ta zima je nejhorší...
doplněno 29.03.13 02:58:*na 10 minut
Pokud v bytě vzniká plíseň z důvodu umístění a technického stavu bytu, můžete po majiteli požadovat výměnu bytu za byt zdravotně nezávadný a do doby výměny požadujte slevu na nájemném.
Domnívám se, že cenu za spotřebované energie budete muset uhradit. (I mně se zdá, že nevětráte správně, po vyvětrání by nemělo být nutné tříhodinové dotápění.)
doplněno 29.03.13 22:52:Však jsem napsala, že se mi zdá (zdání může klamat)...
Jak jsou u Vás řešeny sklepy?
Bydlela jsem postupně ve dvou panelácích - v obou ve zvýšeném přízemí. Ani v jednom jsme moc topit nemuseli, protože sklepy pod námi procházely teplovodné trubky, kolem nás i nad námi topili sousedi.
A naopak v létě tam bylo příjemně (v létě šel od sklepů chlad, protože se netopilo).
___ Já bych na Vašem místě od majitele požadovala náhradu za zdravotně nezávadný byt a o slevu na nájemném až do vyřešení situace (slevu můžete žádat zpětně od vzniku plísně). Možná, že byste uspěla i s požadavkem na náhradu škody za vybavení poškozené plísní.
Víte,já vím jak větrat.
Jenže ten byt jde opravdu dost hrozně vytápět..holá venkovní stěna v obýváku a vymrzlý sklep dělá svoje...
Každé takové vyvětrání sem přinese takovou kosu že se na to opravdu musí topit.
Není nějaká směrnice na minimální teplotu obytné místnosti pro městské byty...protože v 17/18 je to nanic.
No sklepy jsou řešené na nic...trubky podemnou zrovna žádné nevedou a ještě k tomu jsem si všim,že tam je pořád otevřené okýnko do sklepa,má skřžený rám...jinak okolo jsem bez sousedů,z jedné strany schránky,z druhé výměník a ze strany od koupelny výtahy(tam je zima největší).
Každopádně děkuju za rady..hned si dojdu vyžadovat výše napsané na bytový podnik.
Nejlíp přestěhovat se...
Pokud vlhne zeď i při intenzivním větrání, tak je třeba odstranit příčinu vlhnutí = opravit izolace, tepelně izolovat stěnu zvenku a tepelně izolovat strop sklepa. Což není nic levného.
Spotřebované energie musíte uhradit, můžete chtít slevu nájemného za nevyhovující podmínky.
Skříně odsuňte od stěny a stěny vystříkejte savem + větrání + řešte příčiny vlhnutí a opravdu nejlíp když najdete lepší byt...
Stačilo by koupit polystyrenové desky jaké se prodávají všude ve stavebninách na zateplení domů za pár korun a ty přilepit pěnou ve sprey na strop ve sklepě.Jako se lepí desky při zateplování domů na zdi.Účinek je mimořádný.Podlaha se okamžitě přestane rosit a vlhnout.Investice za pár babek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.