Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, máme část domu z vepřovic. Myslíte že je vhodné ho nechat podřezat. mám spíše strach, že se objeví trhliny a poruší statika domu. Ještě bychom potřebovali udělat 15 cm hluboký výklenek (rozměr 0,6x1,2 metru) v nosné zdi z vepřovic, která má tl. cca 550 mm.
Vaše obava je zbytečná, podřeat vepřovice lze, ale máte vepřovice až dolů k terénu, nebo máte zespodu kameny...
i do takové stěny lze dělat výklenek, pokud se to umí..
doplněno 26.03.13 19:23:Petře, vy budete podřezávat pod vepřovicemi, co nejníže k vnitřní podlaze. Bohužel fotky s vepřovocemi již nemám, zbylo jen:
že to tam takto vypadá podobně?
až narazíte na zeď silnou 90 cm, tak pak může být problém..
doplněno 26.03.13 19:24:jsem zapomněl, překlad určitě..
Výklenek, nevim zda je nutný dávat nad něj překlad, nebo to roznese zdivo. Nad výklenkem je po půl metru strop a ten nese pozednici a krokve. Jinak základ je kamenný potom je řádek nějakých pálených cihel a potom vepřovice cca od 15-40 cm nad terénem. kolem oken jsou plné cihli. Z dutých pálených a plných jsou i vnitřní příčky. a na jednom místě nosné obvodvé zdi cca délka 3 metry je zvenku betonový sokl a za ním zdivo z vepřovic až nejspíš k základu, který je v rovině terénu možná i pod ním. V naší ulici je z vepřovic hodně domů. Soused ho nechal podřezat. Někde to museli podezdívat cihlou cca dva řádky, zdivo nebylo příliš soudržné a sypalo se. Sem tam se mu objevili drobné prasklinky např. kolem parapetů, nejspíše od sednutí, ale nejspíš se to ustálilo a nebudou se zvětšovat. nechci porušit statiku, mám strach, že mě to spadne za 5 let na hlavu(-:
Děkuji za info.
Ano těli bychom to nechat podřezat pod vepřovicí z 90% to půjde. zdi takto silné podřezávat nebudeme jsou tam zdi max 600 mm. děkuji za fotky. nevim ty naše vepřovice vzhledově vypadají více drolivé, ale těžko porovnáva.
na fotce nejsou moc vidět, páč já je měl od 40 cm výše... je třeba podřezávat co nejníže to jde, na úrovni vnitřní podlahy..
doplněno 27.03.13 19:25:pokud je člověk šikovný, odvede lepší práci jak mizerný odborník.
Podbourávat lze i tlakem vody.
Petře, určitě podřezání zdiva nechte udělat profesionály. Já jsem nechal sanovat vlhké zdivo podřezáním firmou sanatěs sanates.com/... , původně jsem vše chtěl dělat sám, ale jsem rád, že jsem nakonec sanaci nechal udělat odborníky. Podřezání zdiva není vůbec až tak banální, jak by se mohlo zdát a vše v mém případě mohlo dopadnout naděláním více škody než užitku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.