Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mohu zapojit dvě třífázové zásuvky na jeden 3F jsitič? (jedna bude domácí vodárna nastálo a druhá do rezervy kdyby se něco připojovalo - cirkula, štípačka, aj.) Děkuji
pouzil ste nekdy rozdvojku? A slo to? Kdyz mate dobrou "krabici", do ktere muzete napojit vic "vyvodu", + k tomu spotrebice zapojene naraz neprekroci kapacitu, + k tomu nejsou citlive vuci razovemu proudu, coz by se dalo zajistit tez pridavnyma pojistkama, tak by vsechno melo jit. Myslim, ze kdysi jsem videl dokonce rozdvojky na 380 V z toho cerneho bakelitu.
je vhodnější "do budoucna" osadit 5x32 A (pětikolík) a nebo původní 4kolík? Doma mám vše na 4kolík, ale zase když koupím něco nového, už to má 5ti. Z čeho vyjde levnější redukce 4 na 5 nebo 5 na 4?
jakou zásuvku na 32A tedy koupit: mám skoro vše dílenské na 4kolík, ale nic z toho venku na zahradě nezapojím (kompresor, svářečka), ale když koupím nový stroj (štípačka), bude už mít 5kolík ...
našel jsem nějakou 3f štípačku jako vzor :
Je tam přímo napsáno 5 vodičový systém. Vidím tam ve vyvedeném středu hvězdy ve vodiči N zapojenu ochranu, takže by to jen s 3F+PE bylo špatně..
Zkuste poslat konkrétně uvažovaný typ a podívám se na zapojení vlastního stroje
Pokud koupíte pětikolíkovou zásuvku, zelenožlutý drát připojíte na zdířku PE a z ní proklemujete na zdířku N, je vše podle předpisů o úpravě staré instalace, prostě jste provedl rozdělení PEN na PE a N přímo v zásuvce...
Z bezpečnostního hlediska je ale pětikolíková zásuvka zbytečná, protože ji pravděpodobně nemáte připojenou přes proudový chránič, že?
doplněno 26.03.13 21:30:Optimální by bylo novou venkovní zásuvku připojit třeba přes třífázový jističochránič pětidrátem, pak by bylo vše i podle nových předpisů.
Vzhledem k používání spotřebičů "venku" bych toto řešení vzhledem k bezpečnosti doporučil...
trochu se nám debata přesouvá jinam ... já umím zapojit zásuvku, jen řeším jakou zvolit pro "budoucí" použití a případné úpravy - k teorii: mám kabel 5x4 vytažen z domovního rozvaděče přes FIčko na zahradu do rozvodnice, kde bude přes jistič zapojena vodárna (možno i bez vidlice přímo na jistič a N, PE). A za tento jistič ještě chci dát zásuvku na nějaké použití na zahradě. Dotaz zní: jakou 5 nebo 4 kolík?
V tomto případě určitě pětikolík! Pokud byste dal čtyřkolík, musel byste nechat nezapojený Nulák a nemohl byste připojit žádný spotřebič, který potřebuje "pracovní nulu"!
Veškeré teorie, smysluplnější i méně smysluplné zde padly asi hlavně proto, že jste stávající stav neupřesnil hned na začátku, v původním dotazu...
doplněno 26.03.13 22:35:Můžete si udělat redukci - pětikolíková zástrčka a čtyřkolíková zásuvka, nulák nezapojíte. Starší spotřebiče buď budou fungovat, nebo vyhodí fíčko, ale nebudou nebezpečné...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.