Nejste přihlášen/a.
Zdravím rádcové,
podělím se o vlastní zkušenost a současně prosím o radu jestli je to vůbec možné...
Doma topíme v krb. kamnech Romotop sorbas a měli jsme je připojené do starého komína který moc netáhnul. Byl tam úskok a spousta výčnělků...
Nakonec jsem se naštval, komín na půdě rozboural a nacpal do něj nerez flexi vložku. Komín teď hezky táhne ale objevil se jiný problém.
Od té doby i když topíme stejně jako předtím, tak je v místnosti(kde jsou kamna a zavřený radiátor) menší teplo než dřív. Protě kamna to tak nevytopí. Jediné co mě napadlo, že by lepším tahem mohly kamna udělat v místnosti větší "průvan"a proto by se to jevilo jako menší výkon. Je to vůbec možné? Co s tím?
Díky
koudalaku,
nevím přesnou příčinu Vašeho problému, zdali to opravdu souvisí s větším tahem komínu, ale uvědomte si, že to co vyletí komínem, musí přijít do místnosti. Pokud z komínu uteče krabice kouře, musí do místnosti (objektu) přijít STUDENÝ vzduch z venku.
Kudy je vyřešeno nasátí vzduchu pro kamna?
doplněno 25.03.13 13:26:Tak samozřejmě že ze vzduchotěsné místnosti by kamna netáhly, jen mě zarazilo že při spálení stejného množství dřeva (a stejné teplotě odchozích spalin) je tam větší zima.
Vzduch do místnosti jde hlavně z chodby která není tak "dokonale" utěsněná okny. Jinak když topíme tak na okně cca 0,8x1,2m máme mikroventilaci, ale kamna se nedusí, když ji zavřeme.
Já jsem právě žil v domění že to co do kamen přijde za vzduch je tak 1/3 objemu toho co jde do komína ale přesná čísla nevím, snad jsem to někdy někde v hospodě slyšel.
Nevíte někdo jak moc se sníží účinnost kamen při příliš vysokém tahu? Myslím jestli je to zásadní a účinnost jde o 50% dolů, nebo to sice není úplně ok ale klesne třeba o 15%?
Zajímě mě jestli je to prostě větší cirkulací vzduchu, nebo nižší efektivitou spalování/předání tepla.
díky
MilanCukrar:
něco jsem k tomu od zadání otázky hledal, ale jediné kam jsem se posunul je možnost snížení učinnosti. Pořád doufám že se ozve někdo a napíše třeba: " měli jsme to samé, od té doby přivíráme i sekundární vzduch a je to OK" nebo v podstatě cokoliv od čeho se odpíchnu...
Ale i tak děkuju za odpovědi, člověk si to líp porovná když to takhle probere
Celý problém může být vcelku jednoduchý.Pokud předtím byl tah komína bržděn výstupky v komíně,tak také byl lepší kontakt tepla s komínovým tělesem,které mělo čas teplo naakumulovat.
Dnes jste jednak zrychlili tok zplodin ven,jednak je roura odizolována od komínového tělesa,takže komín je určitě studenější,než dřív.A v tom bude zakopaný pes.
JABRAKA
koudeláku, vy máte komín urostřed místnosti, že by vyhříval místnost, nebo jen jedna stěna, čím jste izolovat trubku, kterou jste dal do komínu. Trubka je až k sopouchu?
nene, komín mám ve vnější zdi. Je to 45cihla. Vložku jsem izoloval prachsprostým našťoucháním minerální vaty do mezer mezi vložkou a zdí. Moc místa tam ale nezbylo. Jinak vliv vyhřívání komína nebude velký. Strop mám 3,05m a mezi zaústěním roury do zdi a stropem je tak 1,2m, takže tam to nejspíš nebude. Vložka končí cca v úrovni střechy - nad střechou je komín předělávaný a o kousíček to nevychází.
Dneska jsem zkusil zavřít úplně sekundární vzduch a zlepšilo se to. Vypadá to, že když ho nechám úplně otevřený, tak to strhává plamen a hůř to hoří. Je zajímavý, že teploměr na rouře z kamen ukazuje normální teplotu, ale v kamnech to toik nehoří. Jestli dobře tuším, tak to asi hoří až dál - u výměníku a v rouře do komína. Zronva tyhle kamna hodně topí sáláním skrz dvířka topeniště a v tom by mohl být zakopaný pes. Co vy na to? Dává to smysl?
koudale, já tušil, že to nemůže být ohříváním stěny komínu, páč tak velkou teplotu nemůže mít povrch komínu. Nevím podrobnosti o Vašich kamnech.
Hladký komín jednodušuje prostup spalin komínem, zrychluje tudíž pohyb kouře a vlastně vám takový vysoký tah doslova "vytáhne" teplo z kamen - na rouře z kamen se zvýšená teplota projevit nemůže - teplo proběhne do komína tak rychle, že tu trubu ohřát nestačí. Chce to bu´d komínovou klapku a nebo uzavřít kamna (zmenšit průtok vzduchu kamny).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.