Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s proteklou zdi i po letech?

Od: lenn odpovědí: 12 změna:

Dobrý den všem...prosím o radu zkušené malíře pokojů. Nastěhovala jsem se do bytu ve staré pražské zástavbě. Bohužel v jednom pokoji, nad kterým sousedí koupelna, došlo před několika lety k vytopení. Ačkoliv zdi již vyschly a několikrát byly přemalovány (prý se i škrábaly), pořád se objevují žluté fleky a zeď jako kdyby stále pracuje (nabobtná a odpadne). Zeď není vlhká a místnost, alespoň podle vlhkoměru, také ne...víte co s tím? Děkuji moc

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

1x

Tak se přidám s dalším, zase jiným postupem, než uvádějí kolegové. Lehce navlhčit malbu v místech fleků, po vytvoření puchýřů seškrábnout až na štuk, místo lehce (třeba 2x, ale ne velkou vrstvu) přestříknout bezbarvým nitrolakem (stačí i lak na vlasy) a po zaschnutí přetřít malířským přípravkem. Ideálně 2x - každou vrstvu nechat zaschnout. Po druhé vrstvě už by fleky vidět být neměly (místo najdete jen podle odstínu malby, protože přesný původní odstín netrefíte) a při dalším malování se povrch sám barevně sjednotí.
Výše uvedené mléko se používalo proto, že obsahuje vápník (takže vlastně vápno) a to po přetření působilo také jako izolant (izolační vrstva).

hop®

ronyx: nitrobarvy jsou již překonané, někdy býval problém je pak přetřít. Vápno nepůsobilo jako izolace, ale proteklinu "vyžralo", podobě funguje Savo, jen je účinnější...

ronyx*

Nepsal jsem nitrobarvu, ale bezbarvý nitrolak a jen slabou vrstvu (při silné by to pak samozřejmě přetřít nešlo).;)

Co se týká vápna, sava a "vyžrání" - nevím. Jen vím, že mlékem se stříkali i celé zdi, protože mléko obsahuje kasein (klih) a tím se zdi překlížili (např když se malba otírala).

hop®

No, mezi nitrobarvou a nitrolakem není velký rozdíl, co se týká chemického složení ;)

Mléko se dříve používalo i při rozmíchávání práškových Remalů a Malbytů, fungovalo jako jakási penetrace, ovšem veškeré opravy zbylou barvou (například po stěhování) bylo nutné provést do dvou dnů, potom už byla barva zkažená... :)

Nitrolak se dá použít jen u menších fleků (spíš flíčků). Navíc je problém s následným vymalováním, protože na čerstvém (i řádně suchém) nitrolaku se následná vodou ředitelná barva chová jako na mastném povrchu a ráda se sráží do kapiček. Navíc je neprodyšný a při větší ploše je to větší svinstvo, než ten latex.

hoummy*
hodnocení

0x

Já bych třeba na to dal tapetu, SDK, podhled. Nebo si toho jednoduse nevšímal :)

hodnocení

0x

Tapetu bych já osobně nepoužil ani na záchod. Zkuste flek několikrát natřít penetrací. Před tím samozřejmě co jde, to oškrábat. Po každém nátěru nechte dokonale zaschnout a pak přemalujte silněji krycím nátěrem (barvu na bázi latexu NEPOUŽÍVAT. Sice kryje perfektně, ale je neprodyšná a už se jí nikdy nezbavíte). ).

doplněno 23.03.13 10:54:

Kdysi to malíři přetírali mlékem, ale nevím, jestli je na to dnešní mléko dost kvalitní *smich* .

jabraka*

Magdone,magdone:Takové hodnocení tapet je hloupé.Na tento účel je nesmyslné,ale pro úpravy povrchu stěn je rozhodně tato úprava ideální.Je potřeba si vybrat dezén,barvu a pak se kochat.Mám tapety všude a moc se každému líbí.Jen je potřeba to správně udělat.Jako všechno.

JABRAKA

zabu
hodnocení

0x

Oškrábat malbu až na omítku. natřít přípravkem TELSAL. Mívají ho v obchodech s barvami, v drogeriích. Nechat zaschnout a normálně vymalovat.

tomasv
hodnocení

0x

Prostředek je určen k neutralizaci čerstvých vyschlých omítek proti výkvětům vodorozpustných solí a vápna z omítek a k sanaci barevných skvrn po kouři, nikotinu a zateklé vodě. Prostředek je možné použít pod malířské přípravky a disperzní fasádní barvy.

barvy-laky-unimax.cz/...

Funguje, mám vyzkoušeno.

Odkaz od Tomasv nefunguje. Tady je znova.

barvy-laky-unimax.cz/...

hop®
hodnocení

0x

Telsal již byl zmiňován, jiná možnost je vystříkat rozprašovačem s obyčejným Savem, obě možnosti lze kombinovat, Savo lze aplikovat i na finální malbu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]