Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Komín a kamna

Od: tonsor odpovědí: 10 změna:

Zdravim nedavno jsem si koupil chatku, bohuzel na ni neni zadny topeni,komin a nic podobneho. na internetu jsem nasel par variant jak by to mohlo jit...Bio krb(coz si myslim ze to nijak nevytopi mistnustku i pres to ze ma cca 5x3m), potom treba topeni na propan butan kde hrozi uduseni kdyz se nevetra... Kazdopane nejlepsi varianta by byla postavit komin ale to se mi dza penezne dost drahe kvuli malinke chatce a obcastnemu zatopeni zacatek jara a na podzim.Videl jsem par objektu a garazi co meli kaminka a vyvod rovnou ze zdi kourovodem ven. chci se zeptat jake jsou rizika jestli je to vubec realne. dekuji vsem za odpoved.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Řešil jsem stejný problém. Chata s minimální hodnotou, opuštěné místo, potřeba občas topit - izolace mizerná, elektrické topení to nevytopí.

Řešení je jednoduché a levné. V místě kde máte uvnitř kamna uděláte díru zkrz zeď. Vedle chaty postavíte komín z klasických cihel. Propojíte komín s kamny trubkou (asi čímkoliv kromě plastu, já tam mám nějakou starou trubku asi z azbestocementu, šel by i kov).

Mám komín zhruba 30 cm od základů chaty, aby nemusel vést skrz střechu. Základy komína musí být po každé straně nejmíň o 10 širší než komín z cihel. Podle typu podloží postavte základ tak od 50 - 70 cm hluboko. Na něj postavte komín klasicky šíře 2,5 cihly. Uvnitř tak zbyde místo zhruba průřezu 1/2 cihly na spaliny. Olovnicí nebo vodováhou kontrolujte kolmost. Tak 2 cihle od země nezapomeňte zazdít dvířka na vybírání, stojí pár korun. Potom už jen stavíte další patra. Cihly jsem lepil betonem (než jsem je přilepil, dával jsem je do vody aby se nasákly a líp přilepily), spáry hned vyrovnával zevnitř i z venku. Že je vnitřek hranatý vůbec nevadí, komín táhne i tak dobře. Pokud neseženete někde z bouračky víc pálené cihly, bude dobré ještě potom komín trochu omítnout, aby se cihly nerozpadly. Naráz lze postavit tak 3 šáry cihel, jinak se vymáčkne beton ven. Potom obalit papíry, igelitem a občas polévat, aby se beton nespálil. Výšku komína mám kolem 4 metrů.

Celková cena bez práce bude tak v řádu stovek, možná 1000 Kč a takový komín rozhodně jen tak nespadne :)

tonsor
hodnocení

takte pokud jsem to dobre pochopil tak vystavet komin pouze s cihel bez jakekoliv vlozky... to by bylo fajn.

Moje otazka zni: kdybych komin stavel od zeme, tak bych se zbytecne piplal s cihlama v prvnim patre... jde udelat ze bych vystavel 2/3 Garazoveho prostoru treba vetsi cihlou? heluz nebo ytong atd? a na to pak zalozit klasicke cihly? abych si udetril namahu i cas?

jendad
hodnocení

0x

zkuste kouřovod s funkcí komína (americký komín)

tionsor
hodnocení

Máte na mysli klasicky nerez komin? tak tahle moznost by tu byla taky, jenze se mi zda byt tato varianta draha... chci neco obycejnyho, chatarskyho, jsem na takovym blbym miste a pochybuju ze kdyz tam budu jezdit jednou za mesic tak ze tam jeste zen komin bude kdyz ma hodnotu 20000 *smich*

jendad

No tak at vám kominík udělá . To znamená vnitřek nerez kouřovod a zvenku pozink. Mezi to kominickou vatu ze stvebnin. Přechodky zkrs střechu at udělá klempíř (podle návrhu kominíka). jde o to aby to hlavně bylo bezpečné - jak se asi dělají přechody zkrs dřevostavby?

tonsor
hodnocení

kze jsem nakreslil jak bych si to predstavoval, strechu mam pultovou a nechci pres ni tahat komin, chtel bych to bokem, jeste jsem neuvedl ze mam patrovou chatku takze komin by mohl byt i celkem kratky. jde jen o to jestli bych tam mohl dat z venku treba 150mm nerez vlozku bez vaty proste aby to nemuselo mit vic vrstev.

kdybych koupil na venek treba tohle dum.bazos.cz/...

jendad

U nás má třeba jen železnou rouru cca 2m nad plochou střechu a taky bezproblému. Pokud nechcete dávat vatu nemusíte. Stačí nerez 150mm i méně(podle odkouření kamen) a druhou vrstvu ten pozink . To bohatě stačí . Asi bych to natřel nějakou tmavou barvou . Z boku bych trubku zespodu nechal jako T kus a mužete to pak zespodu čistit - nemusíte lízt na střechu . Jen tam dát víčko.

Pokud budete mít komín z boku mimo štít , bylo by lepší ho udělat trochu delší , aby tah nesrážel při větru štít. myslím že se to nějak počítá . Udělá se myslím nějaká křivka cca 10°od vyšky štítu a to by mělo být asi minimum vyšky komína . Doporučuji udělat aspon 4,5m vyšku komína od podlahy kde stojí kamna , at to má tah

retla
hodnocení

0x

Dobrý den,
prostrčit trubku skrz zeď rozhodně není dobré řešení. Už jen z toho důvodu, že vám komín nepotáhne a ještě ke všemu je to nebezpečné. Doporučil bych Vám nějaký kvalitní komínový systém, který se dá pořídit za slušné peníze. Nevím jak vysoký komín potřebujete ale například se 4m komínem EFFE DUE effedue.cz/... se dostane na cenu kolem 10 000. Pokud potřebuje jinou radu zkuste se obrátit na kominy-komin.cz/...

hodnocení

0x

Vše je o penězích. Za málo peněz, nikdy nebude mnoho muziky.

Pokud zvolíte jen kouřovody, vystrčíte je z okna (ze zdi), zajistíte bezpečnost, tak kamna budou určitě hořet. Ale trubka dlouho nevydrží a budete kupovat ob rok nové trubky. Pokud pořídíte lepší trubku, déle vydrží... a už jste u problému, peníze a prostor..

tonsor
hodnocení

Milane a myslite si že nevydrzi ani "nerez vlozka"? taky to neni nejlevnejsi cca 800kč za metr.

Dekuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]