Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přispívání přítele na domácnost

Od: jorkterrier odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat na Váš názor - Kolik by měl přítel platit na domácnost?

Od rodičů jsem dostala byt 3+1 3km od velkého města a celkově jsem ho zrenovovala

a všechnu práci zaplatila. Teď ho ještě zařizuji, ale přítel s kterým jsem přes 3 roky nic neplatil.

Jenom do bytu koupil sedačku, ledničku, pračku a má starší televizor, počítač.

Byli jsme tak domluveni, že byt opravím podle svého a v případě rozchodu mi vše zůstane.

Teď je byt připravený k nastěhování a já nevím zda si mám jemu říct o nájem.

Energie platím měsíčně kolem 3000Kč, ale vše je nové a neopotřebované.

Do budoucna by jsme chtěli založit rodinu a vzít se. Děkuji za názory

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirbar*
hodnocení

5x

Pryč od té co kalkuluje od samotného počátku.

Pryč od toho kdo sám nepochopí, že nemůže parazitovat na tom druhém.

jorkterrier
hodnocení

Mrzí mě, že si o mě myslíte, že kalkuluji. Taková nejsem.

Naskytla se mi příležitost byt opravit, tak jsem to udělala pro svou

budoucí rodinu. Finance na rekonstrukci jsem si tvrdě vydřela ve

fabrice za 7let v 4 směnným provozu.

ducati996*
hodnocení

3x

Celkové měsíční výdaje bych dělila na půlku.

jorkterrier
hodnocení

Děkuji za odpověď. Je to dobrý nápad.

hodnocení

2x

Dobrý den. Jste partneři, budete byt užívat společně, takže se nestyďte s přítelem otevřeně si promluvit i o hrazení poplatků. Zeptejte se ho na jeho názor. Pořádek dělá přátele, myslím si, že podílet by se měl na chodu společné domácnosti rovným dílem. Všude jinde by za ubytování také platil poplatky, které se ho týkají. Prostě bych mu vysvětlila, že sama poplatky neutáhnu za dva a počkala bych, jak zareaguje a navrhne sám třeba..Pokud se chcete v budoucnu vzít a založit rodinu, také to nebude jen na Vás. Je třeba si od začátku stanovit pravidla a dohodnout se na úhradách, aby byly opravdu společné. Já na tom nevidím vůbec nic divného, ani špatného. Přeji vám spokojené soužití a pěkný vztah.

jorkterrier
hodnocení

Dobrý den, děkuji za odpověď. Vhodnou chvíli s ním zkusím promluvit jak si to představuje.

Kolik by mohl přispívat. Děkuji za přání spokojeného vztahu a přeji krásný den.

marenka*
hodnocení

2x

Znám různé modely společného hospodaření. Napůl nevím nevím. Představte si situaci, že rozpočítáte náklady napolovic. Pak přijde miminko, Vy budete mít mateřskou a muž svůj plat. Dáte oba třeba 7 tisíc? Jemu zbyde dost a Vám prakticky nic.

Naši to měli tak, že táta platil nájem, elektřinu, vodu, plyn... vše kolem bytu a mámě ještě něco přidal na jídlo (bylo nás 5). Z peněz co měl navíc spořil a když se rozbila třeba pračka, měl na ní. Velké hádky co jsem zažila byly okolo toho, že mámě přestal stačit příděl, nadávala že chce víc, ale táta oponoval, že nakupuje hlouposti a pořád se akorát i jídlo vyhazuje (měl pravdu).

Já hospodařím podle babičky. Vše je dohromady, zaplatím složenky a co je nutné, vím kolik potřebuji na jídlo, zbytečně neutrácím a co zbyde, leží na účtě. (současnost je taková, že bych radši nepsala, ale dokud bylo, bylo to tak ;)) Potom jsme rozhodovali společně co se koupí a co je potřeba. Zas je to ale o důvěře, nikdy jsem si nedovolila utrácet ze společného na hlouposti pro sebe, myslím to tak že bych měla třeba desatery botky a manžel jedny rozervané.

Myslím si, že nejlepší je sednout si a probrat to spolu. Třeba co znáte každý od rodičů a máte odpozorované, že funguje nebo naopak nefunguje.

jorkterrier
hodnocení

Děkuji za odpověď. S tím miminkem a placením máte pravdu. Budu o tom přemýšlet.

Ten druhý způsob nejde, protože vše je psané na mě a trvalým příkazem z mého účtu

odcházejí všechny platby. Právě jsem si myslela, že z všech energií bych mu nechala

platit polovičku plus nějaký menší nájem ze zařízení bytu. Ten nájem bych spořila a

nechávala si ho na opravy nebo na nákup nové pračky apod.

Hospodařit podle babičky je u nás doma a funguje to dobře kolik let. Ale zatím nejsme

manželé a společný účet nechci. Takže to s ním zkusím před nastěhováním probrat a

stanovit nějaká pravidla. Přeji hezký den a díky

hodnocení

1x

tak ne asi , bude tam bydlet , uzivat si tepla , cumet na telku a neda ani korunu?! jasne vse ty platis rozdel na pulku a basta... davej si pozor at to neni skrblik...

jorkterrier
hodnocení

Díky za odpověď. Skrblík to snad není, jen občas slyším platil jsem na autě to a to.

honzmalatny*
hodnocení

1x

Pokud ho to nenapadne samotného,tak mu to klidně řekněte.Jestli tam budete bydlet společně a společně byt užívat,tak nevidím ani jeden důvod aby nedával polovinu všech nákladů.Jídlo,energie,voda stočné,internet a pod.A když bude oponovat tím že koupil vybavení,tak si ho brouku vem a jdi.Vy jste zase dala do vztahu byt.

doplněno 22.03.13 16:54:

ale jinak souhlasím s tím že když jeden vydělává více může se celková částka rozdělit přiměřeně.

jorkterrier
hodnocení

Díky za odpověď, tak tohle mi přesně jako vy řekla moje mamka.

paw*
hodnocení

0x

Se s pritelem o tom dohodni. Ja to mel tak, ze jsem platil najem a pritelkyne jidlo,. Oboje vychazelo tak zhruba stejne. Ono pak je asi nejlepsi mit jeden spolecny ucet.

jorkterrier
hodnocení

Díky za odpověď, ale společný účet zatím nechci.

laybor*
hodnocení

0x

Teoreticky by jste se měli dělit na půl, zde záleží na Vašich příjmech,

Kdo má větší příjem, může i víc přispívat .

jorkterrier
hodnocení

Díky za odpověď, na půl platit není špatný nápad. Příjem máme stejný.

hodnocení

0x

pokuo oba pracujete, tak náklad napůl.Mělo by to být i v poměru k platu, když muž vydělá 30 a žena 15 měl by platit 2x tolik co žena, porože má o dost větší příjem. Vy ste pro přítele vyloženě zlaté prase - to není nahlivé, ale slengové vyjádření daru z nebes.

jorkterrier
hodnocení

Díky za odpověď, je to dobrý názor. Plat máme stejný takže náklady děleno 2.

S tím zlatým prasátkem máte pravdu, ale je to jen díky mý rodině, která mi hodně

pomohla a hlavně práci ve fabrice, která je sice fyzicky náročná, ale stálá.

Snad přítel není se mnou jen kvůli tomu bytu. To asi zjistím časem.

katkas*
hodnocení

0x

Tak můj známý bydlí v podkrovním malém bytě , v baráku rodičů, nájem neplatí, pouze energie. Žije tam s přítelkyní. Ona mu platí 5000,-. To se mi zdá opravdu hodně. Viděla bych také náklady napůl.

hodnocení

0x

Moje dcera bydlela v bytě, který byl přítele. On platil vodu, energii, auto, dcera jídlo, drogerii. Oblečení se vždy nějak dohodli a nedoplatky platili napůl. Třeba, když šli na večeři, v placení se střídali. Dnes už jsou manželé, dcera pomohla splatit hypotéku, tak už mají byt společný... Určitě je dobré si o tom rozumně promluvit a dohodnout se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]