Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starší dům a řízené větrání s rekuperací

Od: struzin odpovědí: 9 změna:

Přátelé, jak jinak, prosím o radu.

Mám starší cihlový, zateplený rodinný domek, dole krb, všude ne zcela dokonale těsnící dřevěná okna, v patře na stropech sádrokarton a nad tím půda. Chtěl bych dát řízené větrání s rekuperací, ale nemám udělanou přípravu, takže je jasné, že do přízemí ji dát nemůžu (nevím jak), ledaže dát např. do obýváku nějakou lokální (např. modul air, regulus), ale na ty jsem zde četl velmi rozporuplné názory. Tak jsem uvažoval, že bych dal nějakou centrální alespoň do patra a to tak, že jednotka by byla umístěna na půdě, a výduchy by byly vyvedeny přes sádrokartonový strop do pokojů v horním patře. Docílit bych chtěl lepšího, po celý den čerstvého vzduchu v pokojích, kde se spí (čili dětské pokoje + ložnice + třeba ještě chodba, pracovna a koupelna, které jsou také na patře). Větrat okny můžu, ale vzimě je to na vesnici díky sousedům pálícím kdeco peklo a spoléhám, že filtry uvnitř jednotky mi smrad částečně eliminují. Chci to řešit hlavně kvůli dětem, které hlavně v zimě v noci špatně spí, protože se jim špatně dýchá, mají ucpané nosy a kašlou...mohlo by tomuto řízené větrání pomoci. Otázku peněz ani konkrétní jednotky jsem zatím neřešil, jelikož nevím, jestli tato moje představa má vůbec smysl...zda-li by to fungovalo, když nemám dokonale utěsněný dům a jednotka by větrala pouze v horním patře a ne v přízemí.

Tak co vy na to...dokáže mi někdo poradit?

dík stružin

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

V podstatě jsi pochopil,že k tomu,aby rekuperace fungovala,je potřeba,aby místnosti,kde se aplikuje,byly těsné.Celý dům je pak pod mírným podtlakem,pokud jsou škvíry okolo oken a dvěří,značně se snižuje účinnost.

JABRAKA

cmelak22
hodnocení

0x

No jestli ty děti spíše nemají v pokoji suchý vzduch,možná by to chtělo zvlčovač vzduchu s hygrostatem,který zapíná a vypíná samočinně podle vlhkosti vzduchu v pokoji

rv*

Souhlas. Jestli navíc topí krbem bez externího přívodu vzduchu, tak vlhkost v zimě bude velmi nízká. Případná rekuperace to pak dále zhorší.

hodnocení

0x

o rekuperaci pro starší domek slyším prvně.Po děti nejlépe zjistěte jaká je vhlkost v pokojích a pak případně kupte zvlhčovačku nebo i čističku vzduchu.

hodnocení

0x

Rekuperace určitě smysl má, my jsme ji dali do provozovny a to hlavně kvůli tomu, že by ten výměník měl mít 80% účinnost - větráme a nemusíme tolik topit. Vzduchotěsné to tam taky není. Co se týká smradu z okolí, tam ani filtry moc nepomůžou. Ty škodliviny jsou tak malé, že projdou i plicními sklípky do krve, to žádný běžně sehnatelný filtr nezachytí. Pokud jsou sousedi dobytek a pálí polystyren, domovní odpad a pet lahve, špatně se dýchá hlavně kvůli dioxinům a jiným prudce jedovatým plynům které vznikají při hoření těchto svinstev a dráždí dýchací cesty. Tělo reaguje tvorbou hlenu aby sliznice před těmi jedy chránilo. Že jsou tyto plyny hlavním důvodem nárustu případů leukemie a rakoviny, to je taky známá věc.

Doporučil bych koupit vodní čističku vzduchu - ale bez tzv. ionizace, protože ta vyrábí přízemní ozon, který taky dráždí dýchací cesty. Některá svinstva se vodou neutralizují. A i když vzduch úplně nevyčistí, alespoň zvýší vlhkost. Třeba já mám doma na radiátorech tzv. odpařovače (průměrně 5 kusů/radiátor) a spí se mi dobře i v paneláku.

Klíčové ale asi bude si promluvit se sousedy - nemá cenu kvůli ustupování a dobrým sousedským vztahům potom řešit nějakou vážnou nemoc. Vypadá to možná že přeháním, ale na vesnici kde máme "chalupu" taky lidi dřív topili kde čím a teprve až tam během 2 let umřelo 5 lidí na leukémii a rakovinu, začali pomalu chápat s čím to souvisí. Dneska už se tam dá většinou dýchat i v zimě.

struzin
hodnocení

vlhkost tam je kolem 50 % (spíš něco přes), takže v normálu, vlhkost netřeba zvlhčovat, děti jsou alergici...myslíte tedy, že čistička pročistí lépe vzduch než rekuperace?...četl jsem, že právě vodní čističky nejsou pro alergiky moc vhodné, že se v té vodě tvoří bakterie...

honzik75
hodnocení

0x

Také máme starší, spíš starý, cihlový domek. Ovšem nemáme krb, ale turbo kotel, takže si nemusím lámat hlavu s bezpečností provozu v přetlaku/podtlaku. Všude máme těsná okna a dveře (plast). VZT provozuji právě rok a jsem nadmíru spokojen. Vlhkost je přes zimu cca 38 - 45 %, oproti stavu bez VZT, kdy byla cca 60 - 65 % a způsobovala různé problémy v celém domě i nám samotným. Úspora plynu se také nějaká koná, ale to je pro mě nepodstatné. Větráme 1x denně okna dokořán ráno po vyspání, i když bych nemusel. Venku je většinou v tu dobu nejlepší vzduch (alespoň u nás) a provětrání okny po noci je fajn. Musím říct, že celá rodina (ještě manželka + dítě) jsme letos byli jen minimálně nemocní a minimálně měli rýmu. Manželka i já (hlavně já) máme problémy s celoroční rýmou a alergiíí, dcerka zatím málo. Nevím čím to, byl bych rád kdyby právě VZT. U nás je "pálicí" den jen čtvrtek, jinak venku moc smrad není. Je to tedy výhoda oproti Vám. Na malém městě je situace se smradem v zimě horší. Mám ještě na vstupu kapsový předfiltr. Takže vzduch jde přes dva. Textilní filtry něco málo i tak pohltí a smrad není tak intenzivní, ale je.

struzin
hodnocení

A kam jste tedy jednotku umístili a jak jste řešili rozvody?...je slyšet jednotka v noci když spíte?

honzik75

upřímně záleží to na Vašich finančních možnostech a limitech. Chtěl jsem si to udělat sám, pak je ovšem potřeba počítat, že ne vše je tak jak má být, nebo jak by mohlo být. Nechci Vás mást konkrétní jednotkou nebo podrobnostmi rozvodu. O tom to není, možností je hodně. Poté, co jsem to udělal jsem už věděl, co bych mohl udělat jinak a jak. Největší "chuťovka" jsou prostupy přes stěny a stropy a natažení rozvodů. Rekonstruoval jsem podlahu na půdě, takže jsem to měl snažší. MINIMALISTICKOU variantu rozpočtu (pro menší až malý domek nebo byt), za předpokladu komplet samodomo bych realisticky viděl na 55 - 60 tis. Kč - bez projektu (tzn. materiál = jednotka + rozvody). Pokud by si to někdo chtěl udělat sám, velice bych mu doporučil nechat si udělat projekt na rozvody.

Slyším ji, protože mám hlučnější jednotku a na vyšší výkon je hluk samozřejmě vyšší. Přes den to nevadí, na noc stačí nižší stupeň, pak slyšet není. Mám jednotku volně na půdě, rozvody v podlaze/stropu přízemí ve vatě. Vše musí být, co nejlépe izolováno tedy nejlépe "ve vatě" a odtok kondenzátu z jednotky je třeba zabezpečit proti zamrznutí - mám krátký topný kabel s integrovaným termostatem. Přestože je tato varianta instalace snad nejhorší možná, tak za předpokladu, že jednotka jede přes zimu nonstop (pouze přepínám výkon) tak nic nehrozí. Jedním z největších problémů k řešení je totiž kondenzace vlhkosti. Prostě když vytáhnete flašku piva z lednice, tak se orosí, protože její povrch je chladnější, než okolí a zároveň je vlhkost vzduchu dostatečně vysoká, aby na flašce došlo k rosnému bodu a srážení vlhkosti. Pak je třeba zapřemýšlet, kde a kdy k této situaci v rozvodu může dojít a co s tím udělat. S jednotkou a rozvody na nezateplené půdě je to o něco náročnější to zabezpečit.

Problematika to není triviální, aby to dobře a kvalitně fungovalo. V případě, že do toho chcete jít, doporučiji to laicky nastudovat na internetu jako já, (např. tzb-info, airforum), ale nechat si minimálně udělat projekt. Měl byste si tak zabezpečit to nejdůležitější:

- správné a účinné provětrávání

- minimalizaci rizika kondenzace vlhosti v rozvodu

- hlukové parametry - zda to budete slyšet nebo nebudete, případně jak moc

Přes všechny záludnosti, fin. náročnost a komplikace bych už nechtěl nic jiného. Je to jako s myčkou. Většina, kdo jí má, by už nechtěl jinak. Ještě jeden můj názor, VZT nejvíc oceníte pokud bydlíte např. v blízkosti rušné dopravy, nebo jiného "bordelu" a v topné sézoně. Mimo toto je otevřené okno kvalitní a daleko levnější alternativa.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]