Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
bydlíme v bytovkách a topíme kotlem opop H412.poslední dřevo kterým jsme topili bylo vlhké,protože se nám už nevešlo do sklepa.Jenže komín začal dehtovat,z pod roury vytéká jakýsi asfalt.Měli jsme strach zda nemůžeme vyhořet, takže jsme volali kominíkovi.Bylo mi řečeno,že chybou je topení mokrým dřevem,že máme topit suchým, nebo posléze uhlím.Dále říkal že komín nutně nemusíme vyvložkovat,že stačí dodržet tento postup a dehet z komínu postupnem času sám odpadá.Na co se chci ale zeptat, protože mě zahrnul tolika věcma a teď zpětně v nich tápu je to,že se také dělá chyba,že se kotel příliš zavírá a tím k tomu dehtování komína a kotle také dochází. Hovořil tedy o zavírání do komína a na dvířkách o klapce.Teď ale nevím jak mám vlastně topit.Budu přikládat méně,ale častěji abych mohla mít zavírání na dvířkách otevřené,klapka do komína má být také otevřená,nebo zavřená? Můžete prosím někdo poradit?
blbá rada ale je ode mne...
zavolejte kominíkovi, ať Vám to znava vysvětlí a ukáže, pak si to napíšete a nezapomenete..
a přeji hezký víkend
aby kotel nedehtoval musí pořádně hořet,to znamená ne dusit ho ,topit suchým palivem,jinak teplota zpátečky by měla dosahovat min55c což by mělo být okolo 75c na kotli,jinak začne koroze,jinak koikrát je lepší slabší kotel a nechat ho je,hořet bez škrcení než silný a dusit jej,dehet pokud naložíte suchým dřevem a kotel vyženete nad hranici 85c aby byly vyšší spaliny se vypálí,komín pokud není rozsypán není nutné vložkovat,nikdo to nepřikazuje,to ale at posoudí kominík
bohužel rada byla z pondělí,kominík je teď mimo takže se sním nelze spojit.na skladování dřeva nemáme takové prostory, takže přejdeme na topení briketami,nebo uhlím.I když si s manželem myslíme, že brikety zanesou komín daleko více než dřevo.Mohu se tedy zeptat na váš názor v tomto ohledu? Ještě jsem chtěla dodat,že dům jsou starší bytovky-dvě patra.Je nás zde celkem 6 bytů a většina topí tuhými palivy,zbytek má topení na elektriku.Kdybychom si nechali eventuelně vyvložkovat komín,kdo by toto platil,komín je přece majetkem domu,takže by to mělo jít z rozpočtu fondu oprav?
jeden komín má 4 díry.v tomto topíme my v krajním a paní ve spod topí ve třetí díře.Té se právě začalo u vybíracích dvířek dělat to co nám pod rourou (takový ten asfalt),kominík říkal,že stačí vybrat dole u ní saze a časem jí to přestane dělat.Bohužel dvířka zabetonovala, takže je budeme nejspíš muset vysekat
jinak ještě doplním, že kotel který máme je z řady opop ten nejslabší,bohužel jsme slabší nesehnali,prodavač říkal, že snad na trhu ani slabšíí není.topím většinou na 70 ,myslíte tedy že bych měla topit nad 80 aby to z komína odpadalo samo? a jak je to tedy s tou klapkou na dvířkách,může být pootevřená, nebo by neměla?
záleží co to je za dřevo.. ono s nasaklym dřevem ani nejde roztopit na těch 70-80.. nejlepší je roztopit kotel na těch 80 suchym dřevem a pak tam mužete přihodit vlhčí.. ale pokud je to dřevo nasakle tak to už je fekal, to tam nema cenu ani davat...akorat zadrbete komín jako soused... jinak neni problem topit vlhčim dřevem ale nema to takovou vyhřevnost a duležite je at je ta teplota mezi 70-80.. jinak to pak dělá bordel.. jak je zminěno výš..
dřevo zase tak nasáklé není,70 na kotli mám,zkusím tedy vyhnat teplotu výš a uvidíme.moc děkuji za rady, nikdy bych si nemyslela, že obsluha kotle vydá za druhou vysokou školu.
do této doby jsem topila na 70,klapka do komína zavřená,dvířka pootevřené.nemyslela jsem si, že topím špatně,zdálo se to mě i manželovi jako optimální teplota.v tomto komíně se ještě netopilo,topnou sezónu jsme zacli nekdy v květnu,dřevo jsme měli zprvu suché,až před měsícem nám došli ve sklepě zásobi tak jsme byli nuceni použít dřevo ze zahrady.pravdou je, že i kominík říkal, že by mělo postupně z komína vše odpadat, že není nutné vložkovat, i když samozřejmě je to vždy lepší...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.