Jakou kávu - Arabika nebo směs Robusta?

Od: Datum: 21.03.13 17:21 odpovědí: 18 změna: 25.09.13 20:52

Jaká je chuťově lepší káva? 100% Arabika, nebo směs Robusta - Arabika v poměru cca 40/60?

Jedná se o kvalitní suroviny a nejsem vášnivý milovník ani znalec kávy - děkuji.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 21.03.13 17:25
avatar

To je podle chuti, ale jednoznačně 100% arabica je kvalitnější. Směs s robustou má jakoby " hrubší " chuť.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: mowla*
Datum: 21.03.13 17:30

Já nejsem znalec kávy, ale jsem výrazným konzumentem a mám ji rád - robustu, má ´sprostá huba´ nikdy nepřišla na chuť arabice...

*smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.03.13 17:40
avatar

Jakou?, no tu co vám chutná. Jsem kávový barbar a mám ráda rozpusnou kávu Velvet nebo Davidoff a manžel zase Caffe Espresso 100% arabica, dcera a zeť co mají jakýsi super kávovar kupují čerstvě mletou kávu Tchibo a u nás už si kafe ani nedají.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 21.03.13 17:58

Rozhodně Arabica. A velmi doporučuji zkust nějakou čerstvě praženou. V Česku je několik dobrých pražíren, kde lze objednat i přes net. Vakuově balená káva z obchodu, nemůže být zcela čerstvá už z principu.

doplněno 22.03.13 19:36:

Diesel: Ja tedy jedu v espressu a musím přiznat, že kvalitní čerstvě praženou kávou, jsem už pěkně zmlsaný. Nicméně, když je nouze, či hluboko do kapsy, tak kupuji také jedině Standard 70g zrnkovou. Už jsem na tom tak "špatně", že než kávu z Jihlavanky a podobných*ee*, tak to radši čaj.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.03.13 19:18
avatar

Jen postřeh k těm pražírnám. Jedne je ve Strmilově (o.JH) ,jednou jsme tam měli služ.jednání a udělal nám kávu z čerstvě uparžené a semlété kávy.Je fakt že že nejsem žádný znalec ,ale kam se na toto hrabou všechny v reklamě vychvalované kávy.Osobně si dělám překapávanou a to standart od Marily a je rozdíl mezi kávou udělanou ihned pom otevření balíčku a zposledního zbytku (z KG balení přesypaného do vzduch. dózy!)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.09.13 12:04

Navíc káva, pokud otevřete balení, by měla jít ihned do lednice!

Ohodnoceno: 1x
 
Od: rv
Datum: 21.03.13 18:18

Jestli potřebujete kofejn, v robustě ho máte víc.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: zabu
Datum: 21.03.13 19:07

Tady se podívejte, jak má dobrá káva vypadat. Po shlédnutí, si budete umět poradit sám.

http://video.vareni.cz/peklo-na-taliri-kava/

http://www.peklonataliri.eu/21-peklo-na-taliri-espresso

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.03.13 19:13

Mám kousek palírnu Frolík, ta vůně přivede ke kafi i zapřísáhlého odpůrce. Za mne Arabika, nebo malá příměs robusty. Ovšem to je jen základ dámy a pánové, tím není nic vyřešeno. To skoro hlavnější je odrůda, stát a kvalita...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.03.13 16:32
avatar

Nemáte někde v dosahu prodejnu Tchibo? Mají velkou nabídku nemletých káv a namelou vám je na přání. Nemusíte kupovat balík, kupte si trošku. Několik trošek a co nepoužíváte, dejte ve sklenici na mražák. Ale s popiskem, ať víte, co tam máte. ;) Tak získáte velice rychle přehled o tom, co vám chutná. A také záleží na tom, jak kávu vaříte. Jestli turka nebo překapávanou nebo presovanou nebo 3x zpěněnou v džezvě.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 22.03.13 16:46
avatar

Dobrý den,přidám se se svou troškou do mlýna.Kávu mě naučila pít až manželka.Ona pila instantní,mě přišla taková šizená,já jsem byl vždy pro turka.Pro mě kupovala mletou v tchibu.Krásně voněla,byla moc dobrá.Pak přišla s nápadem koupit kávovar s keramickým mlýnkem(moc nadšený jsem nebyl) a od té doby je káva opravdu požitkem.Kupujeme celou,nemletou,schválně jsem se byl podívat zda je to 100% arabica nebo směs,ale není to psané.Tak chci jen říct že je i rozdíl v tom jak kávu připravujete.Měl jsem nedávno u známého turka a *stop*už ne.Asi jsem rozmlsaný.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: sosacek
Datum: 22.03.13 19:09

Děkuji všem za přínosné odpovědi - většinu rad si vezmu k srdci.. *srdce*

Od: pavelhr*
Datum: 07.06.13 23:54

Máte nějaké osvědčené tipy, kde koupit dobrou kávu na espresso?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.06.13 10:58
avatar

V Tchibo, v Datartu, v prodejnách s vínem a v lahůdkách. Zadaří se i v Kaufu a vlastně kdekoliv v marketech. Když víte co hledáte. ;)

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 08.06.13 11:19

A pokud chcete jít ještě o level výš, tak zkuste nějakou čerstvě praženou kávu z místních, malých pražíren: Primacafé, Sicafé, a další

Ohodnoceno: 0x
 
Od: tomast*
Datum: 09.06.13 13:12

Taky zkouším brát kávu z různých zdrojů, nejlepší bývají opravdu čerstvé kávy, jak někdo zmiňoval např. PrimaCafe , Sicafe a naposled jsem zkoušel Hot Coffee a taky paráda. Naopak oxalis nebo tchibo mi moc nechutná.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: firgo
Datum: 25.09.13 11:51

Rozhodně samotnou arabiku. Robusty jsou chuťově všechny podobné.

Obchody jako je Oxalis jsem zavrhl už dávno, káva musí být co nejčerstvější. Proto kupuju jenom přes net přímo z pražíren. Po vyzkoušení více pražíren už poslední víc než rok objednávam jenom v http://sicafe.cz

Ohodnoceno: 0x
 
Od: martin1965*
Datum: 25.09.13 20:52

Já bych to neřešil, pijte to co Vám nejlépe chutná. A na názvu nezáleží.

doplněno 25.09.13 21:00:

Vyvstává ale další otázka, jak kdo kterou kávu, umí připravit. Moje zkušenost z Chorvatska - čím zastrčenější kavárna v malé vesničče, tím tam mají lepší kávu. o Itálii ani nemluvím. Nejvíc mě pobaví, když třeba v Chotvatsku příjde třeba řemeslník nebo pracovník v montérkách v devět hodin ráno a objedná si malou kávičku a patřičně si jí vychutná. Proto u nás doma máme zase nejlepší pivo na světě.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.