Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chci dát na starou prkenou podlahu OSB desky PD a navrch lino...nemám však představu,
co to může za pár let udělat. Slyšel jsem hodně názorů, prý že to udusím a dřevo pod linem bude plesnivět apod.
Nicméně podloží pod podlahou je ve složení - izolace z igelitu, na ní dubové trámky a mezery vyplněné škvárou,
na trámcích nabité prkna. Měl jsem kus odkrytý, všecho je i po padesáti letech suché jako troud a nikde ani známka vlhkosti.
Jedná se o místnost v přízemí rodinného domku. Nevěřím, že bych mohl něco udusit, když podklad je naprosto suchý.
Jak tedy bude nejlepší postupovat?
Pošlete fotku v jakém stavu je podlaha, možná by se prkna daly zachránit. Osobně jsem to všechno vyházel, na prkenný záklop jsem dal hobru, polystyren a OSB desky a lino. V ložnici nebude ani záklop, křížem na nosné trámy přijde rošt z trámků, mezi hobra, na to 2x OSB a na to lino. Pokud na to máte prostor a nechcete dělat rozsáhlejší rekonstrukci, tak bych to udělal jak jste říkal, jen koupit broušené (nazelenalé) OSB.
doplněno 21.03.13 17:47:Myslím si, že pokud tam nemáte vlhkost a budete správně topit a větrat, tak by to neměl být problém. Pokud jsou prkna OK, asi bych je nalakoval, dneska je to celkem žádané. Pokud to dělat nechcete a máte místo na výšku, dejte tam jednu vrstvu OSB a přivrtejte k prknům a na to lino. Cenově si myslím vyjde levnějš ta renovace prken.
OSB desky nejsou vhodné jako podklad pod lino.I ty hlazené jsou pořád jen štěpkové slepence a po čase se štěpky protlačí.Musely by se vystěrkovat.Lepší je použití jiných typů desek,sádrovláknitých,nebo cementotřískových.I tak je lépe použít místo lina třeba vinyl-lamely.
JABRAKA
Co to udělá po uzavření linem, těžko říci.
Já se spíše podivuji nad celým nápadem. Hezkou dřevěnou přírodní podlahu nahradit umělým linem. To mě je nějak proti srsti.
No ona zase tak pěkná není ...před třiceti lety to byla původně truhlářská dílna a už má něco za sebou. Navíc by podlaha potřebovala celkově zdvihnout. Myslím, že výměna prken celé podlahy by byla podstatně dražší varianta než to lino.
Tak asi by výměna podlahovek byla dražší, ale nepoměrně kvalitnější. S životností několik desítek let.
Ale je fakt, že o peníze jde až v první řadě.
Dovolím si přispět se svojí troškou. Jste si jistý s dokonalou izolací? Když se podívám na foto, zdá se mi, že to dřevo místy vypadá, jaho by na něj nějaka vlhkost už působila. Takže bych se přikláněl k variantě ničim to nezakrývat, prkennou podlahu nechat odborně vybrousit parketářem pořádnou bruskou na parkety a ošetřit lakem nebo voskovým olejem. Ten je možná lepší, protože dovolí dřevu dýchat. Pak ještě okolo zdí nějakou hezkou lištu...
ty fleky byla jenom zanesená nečistota na prknech . Jak už jsem psal, původně to byla menší truhlářská dílna. Podlaha je plná hlubokých rýh a vrypů. Zbroušení by asi nepomohlo, navíc potřebuju podlahu zvednout. Měl jsem kus podlahy odkryté a trámky leží na několikanásobné vrstvě igelitu, který je vytažený až do omítky, takže zemní vlhkost nehrozí. I po 50 letech je všechno dokonale suché.
pokud jste přesvědčen o linu ať už z cenových či jiných důvodů,položil bych dvě vrstvy dtd desek přes sebe křížem a přivrtal k podlaze.spáry přetmelil a na hladkou plochu lino.Pokud ne a já bych se k tomu přikláněl,poohlédl bych se po plovoucí třívrstvé podlaze,síla 1,5cm.Položil bych 12 mm cementotřískovou desku,2 mm mirelonu a na to plovoučku.To v případě že je podlaha rovná.Děláte to pro sebe a na mnoho let. Také záleží k čemu ta místnost bude používaná.
Místnost bude používaná jako ložnice. Jsem rozhodnutý pro lino. Tak nějak jsem si to představoval, ale s použitím osb desek perodrážka. Ty desky už mám delší dobu a takhle bych je aspoň využil a ještě ušetřil. Jedině snad ty desky něčím vystěrkovat, jak píše Jabraka. Jediné co mě napadá je akrylátový tmel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.