Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč a z čeho škrábance?

Od: blankac odpovědí: 4 změna:

Na sklokeramické desce sporáku se objevují rýhy a škrábance. Nemám tušení od čeho. Nádobí používám nerez s hladkým dnem, čistím přípravky na skokeramické desky (Vitro Clen, Larrin nerez a kera čistič) dle návodu. Škrabku, kterou jsme zakoupili na případné připáleniny jsme nepoužili. Sporák je ještě v záruce, mám šanci reklamovat?

Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, pouze k té případné reklamaci - podívejte se nejdříve do návodu, resp. záručního listu.

Naprostá většina výrobců tam uvádí, že na mechanické poškození se záruka nevztahuje. Toto by se dalo kvalifikovat jako poškození mechanické nebo způsobené špatnou údržbou (těžko dokázat, že tomu tak nebylo). Pokud by záruka nebyla uznána, tak by to mohlo stát nějaké peníze. Jinak si myslím, že i při dokonalé péči o desku a i opatrném zacházení se stejně škrábancům nedá vyhnout. Je to asi jen normální opotřebení provozem. Zdravím!

blankac
hodnocení

Děkuji za odpověď i radu. Je to mechanické poškození, ale od čeho? Nádobí má hladké dno, čistím opravdu jen přípravky určenými na sklokeramické desky. S tou deskou zacházím opravdu až s posvátnou úctou. A to mně na tom štve snad nejvíc.

Jinak s tou reklamací máte pravdu. Před lety po koupi el. sporáku s plotnama jsem se spálila o smaltovanou plochu kolem plotem. V domnění, že to někudy probíjí jsme reklamovali a zaplatili jsme asi 800. Bylo nám řečeno, že sporáky jsou oproti těm starým vyráběny z matriálu menší tloušťky.

ben®

Dobrý den, tak zkusím spekulovat. Nádobí má hladké dno, ale odstavíte třeba hrnec na linku a pak zase zpět. Stačí zřejmě menší pohyb (např. při míchání obsahu) a zrnko prachu udělá škrábanec. To by se to nádobí (dno) muselo pořád otírat. Ale, zase je fakt, že ta deska by měla něco vydržet. No, já nosím brýle a v nich mám tvrzená skla. Před léty jsem si je nechal vyměnit za nová. Otírám je jen do speciální antistatické utěrky a už jsou zase drobně poškrábaná. U té desky je nevýhoda, že je tmavá a ty škrábance jsou vidět. Ale, určitě jsou nějaké škrábance i na sklech v okně, ale nejsou vidět při světle. Obecně si nedělám iluze o kvalitě dnešních výrobků. Možná Vám někdo poradí, že jste si měla koupit sporák o pár tisíc dražší a s kvalitnější deskou, ale těžko říct. Kdybych chtěl být vtipný, tak řeknu, že můžete být ráda, že sporák funguje a máte ještě i co na něm uvařit. Ale, snad se za to neurazíte. Zdravím!

doplněno 22.03.13 11:42:

Ještě takový nápad - zkuste pečlivě prohlédnout dna u všeho nádobí, které tam používáte. Může být na některém drobná hranka nebo vryp a možná ty škrábance způsobuje jenom jeden hrnec.

blankac
hodnocení

To je právě to, že se s tím tak patlám, proto mně to tak žere. Než postavím hrnec na sporák, tak vždy otírám dno, pokud je prázdný, vyndám-li ho z lednice, prostřu na linku utěrku a dno rovněž otřu. Než hrnec postavím na sporák, desku také napřed otřu vlhkým hadrem a vyleštím suchou čistou utěrkou dosucha. Obě dcery si za mně dělají legraci, že má péče hraničí snad už s nějakou úchylkou. Plochy dna hrnců i pánví jsem prohlédla hned po koupi tohoto sporáku. Je pravda, že hrnec po desce klouže, když se míchá třeba omáčka a pohybu se přes veškerou snahu nedá zabránit. Pak by okraj hrnce způsobit rýhu. Pak by ale byly vždy kolem vyznačených ploten a to nejsou. Sporák je značky Fagor a stál před 2 lety 15 tisíc.

Jinak na čištění brýlí mohu doporučit Brillen-putztuch Profissimo od dm. Jsou to vlhčené ubrousky a mám s nimi výbornou zkušenost snad 8 let.

Mrzí mně, že se nepřidal někdo další a nepodělil se se svou zkušenností, třeba jsou ty škrábance normál a má je každý.

Děkuji za snahu poradit

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]