Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
asi Vám neodpovím, ale mám velmi podobný problém. Zakoupil jsem byt ve starším domě, kde se topí wafkami. Nyní (bohužel pozdě) jsem objevil po celém obvodě kuchyně pás vlhkosti či plísně nebo čeho, předsíň a druhý pokoj s wafkami jsou zabílené. Co je pod nátěrem, jsem zatím nezkoumal. Myslíte, že by tato plíseň mohla být od těch wafek? Já o původu těch fleků nevím nic bližšího, pokouším se zjistit informace od bývalého majitele, zatím marně. Jak to bylo u Vás? Kdy se ta plíseň objevila?
Honza
Sundávat plechy mi tedy přijde jako hodně nebezpečná věc - jestli má Honza děti, tak jak jim zabráníte na kamna sahat? Co taky záclony a závěsy? Ty plechy sice trochu chrání sálavým teplem, které ale stejně z wavek není velké, ale jinak mají ochranou funkci. Jak správně píšete wavky ohřívají vzduch - ale jestli tomu že jej ohřívají na vyšší teplotu nežli ústřední topení říkáte příliš tak Vás nechápu ... Jde snad o to ohřát místnost, ne se vyhřívat před krbem - to ať si pořídí rovnou infrazářič!
jarda
Tak to jsem tedy zmaten - bydleli jsme v podobném bytě s wavkami. V pokoji byly, ale v kuchyni nebylo nic. Vytopení kuchyně obstarala lednička (dá se říci). Trochu plísně se objevilo jednou v zimě v kuchyni - tj. chladnějším pokoji a to jen u okna. Když jsme ji vysavovali, tak jsme začali více větrat a další zima byla ok.
K wavkám jsem naopak slyšel, že vysušují vzduch, takže jaká vlhost? Vlhkost se sráží tam, kde je chladnější místo, což jasně bývá u podlahy nebo oken - tam nemáte plíseň? V každém případě proti plísni se má bojovat jako proti vlhkosti - tj. větrejte a zbytečně si nesuště prádlo v pokoji.
jarda
Nevím, jestli poradím fakticky správně, jsou to jen mé názory na základě jistých zkušeností:
- v první řadě by sis, richarde, měl ujasnit, do které kategorie je byt zařazen. Podle toho by měl být vybaven vytápěním - kategorizaci bytů lze zjistit v nějaké vyhlášce nebo v zákoně, bohužel nevím v jakém
- Najdi si evidenční list nájemného (může se jmenovat i jinak). Je to vlastně příloha k nájemní smlouvě, ve které je popsán druh a vybavení bytu, počet osob v bytě, výpočet nájemného, atd. Musí být v něm uveden počet a druh vytápěcích těles. Ověř si, zda je uveden správně počet i druh. V případě, že jsou wavky uvedeny dvakrát, tj. v pokoji a v kuchyni, myslím, že jsou povinni Ti nefunkční wavky v kuchyni opravit nebo vyměnit za nové. Platíš pronájem v nájmu, je to tedy jejich majetek. Pokud máš v ev. listě wavky troje, pak není co řešit. Měli by Ti navíc topidlem vybavit i ten druhý pokoj nad vchodem do domu.
- Jestli vybavení bytu topidly neodpovídá vybavení dle platného evidenčního listu (měl by to být ten s nejnovějším datem) a neodpovídá kategorii bytu, pak by to pronajímatel bytu měl dát do pořádku. Do té doby, než by k tomu došlo, bys možná mohl žádat i slevu na nájemném, jelikož jde o zásadní nedostatekv řádném užívání bytu. Nevím, jak je to teď, ale v minulosti to tak bylo.
- O rady bys mohl požádat i nějaké odborné pracovníky či právníky v nějakém sdružení na ochranu nájemníků. Nějaké kontakty byly na Poraďte už uváděny. Nevzpomenu si, bohužel, kde.
Přeji Ti hodně štěstí!
Pokud jsi Richarde ani po 3 měsících nic neučinil, tak zkus aspoň to co píše šťastná - podívej se do nájemní smlouvy resp. evidenčního listu, zda máš ty wavky v kuchyni psané. Opravu můžeš a musíš vyžadovat po VLASTNÍKOVI. To, že to nejde opravit je výmluva - platíš nájem, tak ať dají buď slevu nebo jiná kamna. Pokud ale kamna nejsou v majetku vlastníka bytu, tak je oprava na Tobě jako jejich majiteli. K tomu a drobným opravám viz občasnský zákoník:
258/1995 Sb. , kterým se provádí občanský zákoník § 5
Drobné opravy bytu
(k § 687 odst. 2)
(1) Za drobné opravy se považují opravy bytu a jeho vnitřního vybavení, pokud je toto vybavení součástí bytu a je ve vlastnictví pronajímatele, a to podle věcného vymezení nebo podle výše nákladu.
(2) Podle věcného vymezení se za drobné opravy považují tyto opravy a výměny:
a) opravy jednotlivých vrchních částí podlah, opravy podlahových krytin a výměny prahů a lišt,
b) opravy jednotlivých částí oken a dveří a jejich součástí a výměny zámků, kování, klik, rolet a žaluzií,
c) výměny vypínačů, zásuvek, jističů, zvonků, osvětlovacích těles a domácích telefonů, včetně elektrických zámků,
d) výměny uzavíracích kohoutů u rozvodu plynu s výjimkou hlavního uzávěru pro byt,
e) opravy uzavíracích armatur na rozvodech vody, výměny sifonů a lapačů tuku,
f) opravy měřičů tepla a teplé vody.
(3) Za drobné opravy se dále považují opravy vodovodních výtoků, zápachových uzávěrek, odsavačů par, digestoří, mísicích baterií, sprch, ohřívačů vody, bidetů, umyvadel, van, výlevek, dřezů, splachovačů, kuchyňských sporáků, pečicích trub, vařičů, infrazářičů, kuchyňských linek, vestavěných a přistavěných skříní. U zařízení pro vytápění se za drobné opravy považují opravy kamen na tuhá paliva, plyn a elektřinu, kotlů etážového topení na pevná, kapalná a plynná paliva, včetně uzavíracích a regulačních armatur a ovládacích termostatů etážového topení nepovažují se však za ně opravy radiátorů a rozvodů ústředního vytápění.
(4) Za drobné opravy se považují rovněž výměny drobných součástí předmětů uvedených v odstavci 3.
(5) Podle výše nákladu se za drobné opravy považují další opravy bytu a jeho vybavení a výměny součástí jednotlivých předmětů tohoto vybavení, které nejsou uvedeny v odstavcích 2 a 3, jestliže náklad na jednu opravu nepřesáhne částku 300 Kč. Provádí-li se na téže věci několik oprav, které spolu souvisejí a časově na sebe navazují, je rozhodující součet nákladů na související opravy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.