Nejste přihlášen/a.
Povinnost mít PEBN je od určítého termínu, podle velikosti energeticky vztažné plochy. Poradí někdo jak tuto plochu vypočíst?
Definici podle zákona znám, Dočetl jsem se, že se prakticky jedná o plochu vytápěných prostorů. Takže např. nevytápěná předsíň,
WC a pod. se nezapočítávají? A jak schodiště - nevytápěné anebo s radiátorem jen některém patře? Děkuji za rady.
Žádná povinnost zatím není. A když už, tak zatím pouze při prodeji domu (nemovitosti). Takže v klidu. Existuje sice zákon, ale není k němu prováděcí směrnice a bůhví kdy bude a co v ní bude.
Navíc si myslím, že to musí spočítat autorizovaný projektant/firma, ceny budou někde kolem 4-5 tis za RD. V bytě stačí faktury za energie za poslední 3 roky. Pokud je nemáte,musíte se domluvit s ostatními a spočítat celý dům.
doplněno 20.03.13 12:15:Navíc je třeba rozlišovat často spojované pojmy "Průkaz energetické náročnosti budovy" a "Energetický štítek".
"Průkaz energetické náročnosti budovy" určuje, kolik tepla (energií) je třeba k tomu, aby dům byl v provozu - nejen vytápění, ale i ohřev vody, rekuperace, atp atp. - to znamená, že když má někdo solární panely a někdo ohřívá vodu elektrikou, a mají stejné domy, tak je jasné, že "Průkaz energetické náročnosti budovy" budou mít jiný.
Naopak "Energetický štítek" pouze určuje, kolik tepla "uteče" z domu na m2 plochy. Takže 2 stejné domy, stejný štítek.
Děkuji za projevenou snahu, ale bohužel jste mi neodpověděli na moji otázku. §7a, zák.406/2000, není podmíněn prováděcím předpisem a platí. Ptal jsem se proto, že tam jsou uvedeny termíny let 2015 až 2019 limitované právě t.zv. energet. vztažnou plochou 0 až 1500 m2. takže není třeba jančit. Ale napadlo mě to jen tak.
Jak známe naše zákonodárce, stejně do té doby bude nějaká novela.
Když není prováděcí vyhláška, tak to ale nemá kdo kontrolovat, ani neví jak, jaké tam mají být sankce atp.
Vyčkejme, co ze zákonodárců vypadne. Pochybuju, že to bude povinné i mimo prodej nemovitosti - už vidím, jak si každá babička v domečku bude nechávat dělat průkaz/štítek za pouhých X tis. Kč.
Vypadá to jako slušná lobby energetických projektantů a auditorů. To by měli zajištěno projektů až do smrti.
Dobrý den, také nedovedu přesně odpovědět ohledně výpočtů, ale podívejte se viz odkaz. Jsou tam, myslím, dobré informace k problému. Zdravím!
doplněno 20.03.13 13:53:Na té stránce až dole je ke stažení dokument v PDF - je to příklad výpočtu pro byt. budovu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.