Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v našem domku máme udírnu u komína na půdě. Nepamatuji si, že by se používala ( dům má tak 100 let). Nevíte, jak se v této udírně udilo? Není tam samozřejmě žádný teploměr apod. Chtěl bych udírnu opravit a skusit něco vyudit. Poradíte?
jestli se tam někdy topilo uhlím či jiným bordelelm než dřevem rychle na to zapoměn v rámci zdraví,to už radši novou dřevěnou na zahrádce.
Dobrý den,
uhlím se v minulosti topilo. Říkal jsem si, že bych ji zevnitř očistil a případně znovu omítl. Samozřejmě, že to můžu udělat, až přestanu topit. Asi to prostě skusím s těmi klobásami, popř. jedním kusem masa. Kdyžtak to sní pes...
Díky všem za odpovědi
Jak se v tom udilo taky nepamatujeme. Na uzeni teplomer nepotrebujes.
Dej se aspon nejaky foto, nebo to bere kour z komina?
Děda ji měl v domku (z r. 1870) také. Bylo to jakési rozšířené místo přímo v průduchu komína. Ale co vím, tak v kamnech toho komína se nesmělo topit uhlím, jen dřevem - což je asi logické, uzené s vůní uhlí musí být "fajn". Byl jsem sice ještě malý, ale vím, že udil i několik dnů, to asi záleželo na tom co udil. Možná by stálo zato zjistit jaká tam je při topení teplota - od toho se pak odrazit, při přemýšlení o době uzení.
já pamatuju, že v udírnách se obvykle udí kouřem. Kdo chce udit, musí topit.
Chce to taky udírnu vyčistit, pospravovat zevnitř i z venku, zkusmo v ní párkrát zatopit a dobře vyvětrat, protože vám bude smrdět.
Až bude dobře vyvětraná a nebude smrdět, tak v ní zkuste doudit pár klobásek. No a když se povedou, pak zkuste maso.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.