Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Udírna na půdě

Od: egon® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, v našem domku máme udírnu u komína na půdě. Nepamatuji si, že by se používala ( dům má tak 100 let). Nevíte, jak se v této udírně udilo? Není tam samozřejmě žádný teploměr apod. Chtěl bych udírnu opravit a skusit něco vyudit. Poradíte?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

jestli se tam někdy topilo uhlím či jiným bordelelm než dřevem rychle na to zapoměn v rámci zdraví,to už radši novou dřevěnou na zahrádce.

hodnocení

Dobrý den,

uhlím se v minulosti topilo. Říkal jsem si, že bych ji zevnitř očistil a případně znovu omítl. Samozřejmě, že to můžu udělat, až přestanu topit. Asi to prostě skusím s těmi klobásami, popř. jedním kusem masa. Kdyžtak to sní pes...

Díky všem za odpovědi

no pokud se topilo uhlím a dokážete omlátit a nahodit celý kouřovod od spodu až na horu tak vesele na to,jinak hurá rakovina po ohřtí vám to poleze ze zdí a maso bude jedna básen

hodnocení

0x

Jak se v tom udilo taky nepamatujeme. Na uzeni teplomer nepotrebujes.
Dej se aspon nejaky foto, nebo to bere kour z komina?

dericcaster*

Děda ji měl v domku (z r. 1870) také. Bylo to jakési rozšířené místo přímo v průduchu komína. Ale co vím, tak v kamnech toho komína se nesmělo topit uhlím, jen dřevem - což je asi logické, uzené s vůní uhlí musí být "fajn". Byl jsem sice ještě malý, ale vím, že udil i několik dnů, to asi záleželo na tom co udil. Možná by stálo zato zjistit jaká tam je při topení teplota - od toho se pak odrazit, při přemýšlení o době uzení.

figurek*
hodnocení

0x

já pamatuju, že v udírnách se obvykle udí kouřem. Kdo chce udit, musí topit.

Chce to taky udírnu vyčistit, pospravovat zevnitř i z venku, zkusmo v ní párkrát zatopit a dobře vyvětrat, protože vám bude smrdět.

Až bude dobře vyvětraná a nebude smrdět, tak v ní zkuste doudit pár klobásek. No a když se povedou, pak zkuste maso.

Takové udírny v komíně teploměr nepotřebovaly protože šlo o uzení studeným kouřem. Maso mohlo v komíně viset týden i dýl. Jen dole nesměla hospodyně hodit do pece zbytky peří při draní :-]
hodnocení

Dobrý den,

a to se topilo nepřetržitě? Nebo to mohlo "vyhasnout" a ráno zatápět znovu?

hodnocení

0x

U stařenky také byla udírna v horní komoře, nad kuchyňskými kamny. Mám pocit, že to byla taková komůrka s dírami nahoře a dole. Táta říkal, že se topilo dřívím a maso že tam viselo dlouho. Že se věšelo stranou od těch děr.;) Pověste tam kousek salámu a kuřecí stehno. Jako vzorek a uvidíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]