Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hypotéka na rekonstrukci

Od: lenya* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, nemáte prosím někdo čerstvou zkušenost s hypotékou na rekonstrukci? Chtěli bychom k našemu domku o hodnotě cca 2 000 000,- dostavit kotelnu s technickou místností atd o celkové hodnotě cca 250 000,- stavět bychom ale chtěli svépomocí, bez stavební firmy, jen s případnou pomocí přátel z tohoto oboru. Otázky které mi nejvíce vrtají hlavou jsou- kolik celkově zaplatím za všechny počáteční, průběžné i konečné odhady a jestli existují nějaké taxy, kterými se hodnotí cena odvedené práce a cena použitého materiálu... zkrátka o kolik zhruba se částka za 5let splácení navýší? resp. je hypotéka nejvýhodnější řešení? za Vaše postřehy předem mockrát děkuji, Lenka

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

0x

Jestliže Vám nemůže půjčit nikdo z rodiny či přátel bez úroku, tak hypoteka je jedno z opravdu nejlacinějších řešení. Budete-li stavět svépomocí, tak bance stejně budete dokladovat nákupky - faktury za materiál, případně za práci.

Domek máte čistý - to znamená bez zástavy? Budete potřebovat odhad, zde si banka zvolí svého odhadce. Některé bance stačí jediný prvotní odhad.

lenya*
hodnocení

Dobrý den, děkuji za odpověď, domek je bez jakýchkoli ,,břemen,, ... ono nám jde právě hlavně o to jestli si půjčit peníze od rodičů, což se nám moc nechce a nebo raději od banky za nynější ,,lákavé,, úroky:) ono je totiž pro obyčejného člověka dosti těžké se dopočítat toho, co bude hypotéka sakumprásk stát... trošku se obávám, že s těch lákavých 2,4% ročně to může ve výsledku se všemy poplatky za zřízení, odhady atd atd. , být klidně 5%*nevi* co se odborného finančního poradenství týče, nerada bych někoho urazila, ale mám pocit, že ten kdo Vám poradí zdarma, stejně jen mlží ve prospěch toho kdo ho platí a ten kdo radí za peníze je pro mě natolik drahý, že si raději při té své mateřské všechny ty informace vyzjistím a vyběhám, i když mě to bude možná stát desetkrát tolik času*smich* ráda bych spíše zjistila pár zkušeností od těch kteří se pro tuto variantu rozhodli... jak už jsem napsala, dost by mě zajímali konkrétnosti typu- ohodnocení toho, jak se naše fyzická práce promítne do hodnoty stavby?

sebod*

leny. Vaše fyzická práce se promítne až v důsledku. To znamená, že domek bude mít větší cenu. Jestliže však budete chtít tuto práci od banky zaplatit, tak to nejde. Musíte mít fakturu. Ale u jiné banky si můžete půjčit a nedokladovat práci ani materiál. To je různé.

parazit
hodnocení

0x

Zdarec

My jsme řešily něco obdobneho,taky jsme si pujčovaly 250 000.-

a vzaly jsme si překlenovací uvěr od stav. spoř.(nejlevnější pujčka)

Stavěly jsme svepomocí a jenom jsme jim posílaly učtenky za materiál a peníze do 14 dnu proplatily bez řečí.

Nepotřebovaly ručit nemovitostí.stačí že ti bude ručit manželka nebo manžel.

Nejlepší stejně bude když pujdeš se zeptat k nakymu Poradci nebo jak si říkaj.

Praci čest. parazit

lenya*
hodnocení

Parazit - smím se prosím optat, v jakém roce jste si úvěr brali a kolik jste zaplatili navíc?

uska*
hodnocení

0x

Obešla bych banky, finanční poradce a nechala si u nich udělat modelový příklad splácení hypotéky. Nevyužila bych ani jednu. S právníkem bychom sepsali smlouvu s rodiči, nabídli jim polovinu úroků co by si vzala nejlůevnější banka a poctivě splácela. Pokud rodiče jsou RODIČI, tak ke konci splácení vám stejně něco odpustí.

Doufám, že nepočítáte 2,5% na úrocích z částky 250000,- Kč = 6 250,- Kč. Toto částku mnohokrát překročíte.

lenya*
hodnocení

měla jsem na mysli 2,5 procenta ročně, tudíž za 5let, něco kolem 30 000,- , to se mi zdá únosné... půjčovat si od rodičů peníze na tak dlouhou dobu, se nám moc nechce*nevi* pokud by navýšení bylo pro nás přijatelné, půjčíme si raději od banky... co se práce týče, jde mi o to, že lecos pro nás budou dělat i kamarádi, kterým to samozřejmě zaplatíme, můžu tyto peníze chtít od banky pokud je manžel vyfakturuje jako osvč, když nepracuje ve stavebnictví?

No to by se vam to pekne prodrazilo s tim vasim vypoctem.

2.5 rocne na 5 let vychazi nekde kolem 16 tisic uroku celkem + plus vsechny poplatky kolem.

Vy ste pocitala zrejme 2.5 procenta z 250t krat pocet let, ale nesmi se zapominat, ze se pocita mesicne a kazdym mesicem se zaklad pro vypocet uroku snizuje, az je na konci nulovy a tedy i urok se kazdy mesic postupne snizuje az do nuly.

V prumeru za dobu splaceni je pak prave polovicni mezi maximalnim (2.5 z 250t, ale za 1 mesic) a minimalnim (tedy nulou).

-

Pro uplnost dodavam, ze stylem pocatecni hodnota pujcky krat urokova sazba a tato hodnota pak kazdy mesic se uctuje u preklenovaciho uveru pri pujcce ze stavebniho sporeni. Proto jsou preklenovaci uvery relativne nevyhodne.

-

Dam radu, jakou davam vzdycky.

Nez si vezmete pujcku, naucte se dokonale znat, jak je pocitana.

-

ps. U ktere banky dostanete takto nizky urok na pouhych 5 let?

doplněno 19.03.13 16:11:

Ty poplatky v tech 16t zahrnuty nejsou. Nevim, zda jsem to napsal uplne pochopitelne.

uska*

Tak to by asi nešlo, ne asi, ale určitě. Pokud manžel je např. holič s ŽL, tak nemůže fakturovat zednické práce. Tudíž by to bylo neoprávněné podnikání. A vaším pomocníkům to také zavaříte. Oni případnou fakturu musí zdanit. Ale banka vám takovou fakturu na 100% nevezme.

Odhadem si myslím, že předložíte doklady za materiál za 90 tis a zbytek nebudete mít z hypotéky jak čerpat. A lidi na stavbě také budete muset platit z ruky. V tomto případě bych do hypotéky nešla, ale obrátila bych se na rodinu. Já ani to ne, napřed bych našetřila a pak stavěla.

doplněno 19.03.13 22:43:

pro

Autor: @lenya
Datum: dnes 15:05 (špatně se mi příspěvek zařadil)

hodnocení

0x

Já jsem postavil celou půdni vestavbu na hypotéku svépomoci.

2005 stavební spoření-překl. úvěr 440 000,-

2010- refin + 250 000 hypo

2013- 300 000 nová hyp.

Všechno jsem dokladoval a problém nikdy nebyl...

parazit
hodnocení

0x

Ahoj lenya

Možna odpovídam pozdě,ale snad je to aktualní.

Překl.uvěr jsme si brali v roce 09.

A platíme 1600.-mesíčně.po pěti letech se to bude měnit.smlovu v ruce nemam protože to zařizovala žena.

Do 20 let to musíme zaplatit.ale po určíté době doplatíme uroky.tak mužem zbytek domaznout.ale říkam oběhni si fin.poradce kteří spolupracujou s více bankama.a určitě poradí.

Když už necheš si pučovat od rodiču tak přemyšlej o nejakém tom stavebku.furt je to lepší než nějaké cetelemy a jim podobné ksindly.

PS.když už budeš potřebovat peníze tak zbírej učty od známých, nebo jestli maš známosti ve stavebninách,hobi marketech at ti schovávají učty.pošleš jim to tam a bud to proplatí nebo ne. kvuli 250 000.-nebudou snad chtít odhad a podobné P...oviny.

Zduř parazit

PPS.Nedelejme z toho vědu

soni
hodnocení

0x

Dobrý den Lenko,

nejlevnější řešení je půjčit si od rodičů. Na druhou stranu jak jste psala, úrok je teď u hypoték hodně dobrý. Psala jste o odhadu, spousta bank má aktuálně odhad i vyřízení hypotéky zdarma a i poplatek za vedení HÚ zrušili, popř pozastavili, takže se nemusíte bát že byste se dostala na 5%. A finanční poradce i člověk v bance vám dokáže do koruny spočítat kolik přeplatíte. Jen většina hypoték se poskytuje až od 300 000 a to tu myslím nikdo nezmínil. Hezký den Soňa

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]