Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem.
Potřebuji poradit - budu stavět na zahradě pergolu - 3 x 3 metry a váham, z čeho udělat boční stěny. Myslíte, že jsou na to vhodné OSB desky, když je natřu větší vrstvou nátěru? Nebo z čeho jiného byste udělali boční stěny tak, aby to plnilo svoji funkci, vydrželo a bylo to co možná nejlevnější?
Jsem z Mladé Boleslavi.
Děkuji.
Otázka zní co je to funkce a jaké jsou nároky na estetiku.Pokud jde jen o ochranu před větrem nebo deštěm tak by se dal použít i dutinkový polykarbonát,který je tzv "se Sovětským svazem na věčné časy".Pokud jde i o ochranu před pohledy tak je těch variant mraky např.zmíněné OSB desky,palubky,umělé palubky a spousta dalšího.Je třeba počítat s tím,že dřevo bude třeba pravidelně ošetřovat,jinak moc parády nenadělá.
záleží na okolnostech.
Stavěli jsme pergolu, která má dvě strany zděné, a v rohu je krb.
Na zbylých dvou stranách je mezi nosnými trámy do výšky cca. 1 metr z palubek udělaná zídka s dřevěným parapetem, a poté je do zbytku výšky z latěch poskládaných to kříže zhotovená ozdobná zástěna.
OSB desky by se mi na pergole osobně nelíbili. . .
Palubky tl. min 19mm, klidne B/C jakost. Palubky nechat nekde treba tyden rozlozene poradne vyschnout a za dobrych klimatickych podminek pred montazi peclive natrit tenkovrstvou lazurou odolnou proti UV a nechat dukladne zaschnout. Bohuzel drevo = pravidlena udrzba, pokud se nebavime treba o dubu.
Pokud vím, dělají se i OSB desky na venkovní použití, jen nevím, jestli se nejmenují jinak, ale vypadaj úplně stejně, jen jsou lesklejší a víc vydrží.
OSB3 a pak jsou ještě OSB4, ty se ale budou blbě shánět, to skoro nikdo běžně nevede. Já měl ovšem dočasně po okapem kousek osb a po té desce tekla voda od baráku než se udělal svod a vystouply ty štěpky, celé šedé to bylo, ale i asi po dvou letech to stále drželo vcelku.
Já stěny udělal z secacz.cz/... které jsem koupil v Turnově drevotrust.cz/... (tam tedy i palubky na podbití střechy)
Fotku rychle při ruce mám jen z dnešního rána, část je uzavřená právě těmi diagonál, část mám zcela otevřenou
Dobrý den,
na trhu běžně nabízené OSB desky 3/N jsou pouze do vlhkého prostředí, nejsou určeny pro použití v exteriéru. Doporučil bych Vám použít palubky. Pokud jsou od sebe nosné trámy celých 300cm, tak použijte palubky tl.19mm, pokud je vzálenost trámů řekněme poloviční tak budou stačit palubky tl.15mm. Palubky ještě před montáží natřete základní tenkovrstvou impregnaci pro venkovní účely, ta zabrání zamodrání dřeva a celkově dřevo ochrání před nežádoucími vlivy. Na tento základní (bezbarvý)nátěr aplikujte tenkovrstvou lazuru, která je zároveň i barevným mořidlem a finální úpravou. Z osobní zkušenosti mohu doporučit například materiály Xaladecor. Nátěr lazurou je potřeba opakovat každých cca 3-5 let. Tímto postupem docílíte esteticky zdařilého díla.
S pozdravem
Martin Pokorný
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.