Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plot mezi sousedy

Od: jikk odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,

soused, kterému jsem já na pravé straně (ikdyž to dle zákona nic neznamená) aktivně usiluje o výstavbu plotu mj. i mezi námi. Jedná se o novostavby. Jeho tvrzení je, že jeho levý soused mu na plot nic nedá, tak chce alespoň půlku za plot mezi námi. Ovšem u nás je situace stejná, já též na plot v pravo nic nedostanu - pravý soused má na pozemku jen trávník a plot nevyžaduje. My nyní na ploty nemáme peníze a pro několik příštít let ani neuvažujeme, že budou (vybavení domácnosti atd.). Výše zmíněný soused je na tom lépe. Začal o rok dříve, takže je dál a řeší jen zahradu, ploty a vše venku.

Jak se sousedovi bránit? Nechceme se hned na začátku se rozhádat. Navíc plot na půl je pořád problém - opravy, údržba aj. Nerad bych pak časem při každé blbině mu přispíval a nebo aby on po mě vyžadoval údržbu něčeho co nechceme.

Pokud se nedohodneme na spoluúčasti, jakože nechceme přispět půlkou, může být jeho plot na naší hranici (aby nevyskakoval, že mi plot vlastně udělá on) a nebo si ho musí udělat na svém pozemku? Můj pozemek je navíc kaskádou cca 30 cm, pod jeho, takže o to vyšší musí udělat základ - aby neřekl, že já mu podkopal základy podle svého nižší terénu.

Děkuji

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladaadal*
hodnocení

1x

Pokud chce soused plot, musí si ho zaplatit a postavit na svém pozemku. Na tvůj nesmí ani sáhnout a argument, že jsi napravo nebo nalevo je krávovina. Když plot nechceš a nepotřebuješ (nebo na něj nemáš), tak s ním nemusíš mít nic společnýho. Otázka sousedských vztahů je na bíledni, ale on tě k ničemu donutit nemůže a na tvůj pozemek z vlastní vůle taky nesmí nic dávat.

koukolik
hodnocení

0x

ve vašem textu je klíčová věta "Nechceme se hned na začátku se rozhádat." které se držte. Špatné sousedské vztahy dokážou zkazit radost a požitek z nového baráku a otrávit život na mnoho let. Takže žádné trucpodniky a mrtvé brouky, snažte se dohodnout. V první řadě si ujasněte, jestli plot do budoucna chcete, nebo ne. Pokud ano, navrhněte sousedovi, ať si ho vybuduje sám, když na to spěchá, na rovinu řekněte, že teď nemáte prachy a domluvte se na splácení. Když se zavážete k úhradě poloviny plotu, budete mít zároveň právo mluvit do jeho vzhledu a konstrukce. Jestli je na tom soused finančně také špatně, bude muset prostě vydržet. V zájmu dobrých vztahů by to měl také pochopit.
Jestli ale plot nepotřebujete, je jenom na vašich vyjednávacích schopnostech, jak sousedovi vysvětlíte proč a že to tedy bude výhradně jeho záležitost. Ale zvažte to. Plot zajišťuje soukromí a svým způsobem i bezpečnost.
Měl jsem podobné dilema - dva sousedi, poměrně prachatí, domky měli dřív než já a také mě tlačili do spoluúčasti. Zachoval jsem se podle prvního odstavce, plot do dvou let splatil a všechno je OK.
Zákon vám v tomto nepomůže, vše je na dohodě.
jikk
hodnocení

Děkuji, jenže my nechceme společný plot - vím jaké je to utrpení, rodičové řeší dnes a denně něco se svými sousedy - větve, nátěry, opadaná omítka atd. Toho se chci vyhnout.

Dle zákona plot není nutný, takže když ho tam udělá soused, já mám druhou stranu jeho, takže ušetřím :), ne teď vážně. Společný nechceme (půlka), takže pokud o něj usiluje ať si ho udělá. Já budu mít tím pozemek uzavřený a vzhled jeho plotu nás nezajímá - dáme si dostatečně daleko thuje a máme klid. Spíš mne zajímají argumenty a legislativní věci - jak daleko od hranice ho může udělat aby mě neomezoval atd.

ladaadal*

Nevím, jak je to s cihlovým nebo neprůhledným, ale pletivo může dát přímo na hranici mezi pozemky. Nedávno to tady jedna paní řešila, sousedovi vadilo, že by mu kopali na pozemku půlku díry pro základ na sloupek, tak se řešilo jak to udělat, aby byl základ na jedné straně a plot přesně mezi. Ale to už je opravdu extrém. Každopádně počítej, že plot si udělá na hranici, proč by ti nechával kus svého pozemku.

joudic*

a neni tam ze zakona nejaky povinny odstup od hranice pozemku? v pripade staveneho plotu se stavebnim povolenim
Nicmene nezbyva vam nez se slusne vymluvit, rici, ze plot je to posledni, o cem ted uvazujete, a jste zadluzeny na par let, takze sorry, ale plot je pro me nyni naprosto okrajova zalezitost, na sazenice kere nejakeho ziveho plotu bych vam 3000 pridal, ale takto se na me nezlobte, tlacite me do neceho na co nemam s dlouho nebudu mit penize. Cili pro me v uvahu pripada jedine zivy plot, pokud chcete mit plot zdeny, tak ja vam pri stavebnim rizeni dam souhlas, to je bez problemu, ale podilet financne se na tom nemohu.

jikk
hodnocení

Dobrá, to nám v principu nevadí, co je 10 cm, že :)

Ale jak se bude řešit to převýšení? Já už právě teď nechal bagrem stáhnout pozemek do roviny, takže mezi pozemky vznikla ta kaskáda 30cm. Bál jsem se, že pokud začne s plotem dřív, udělal by základ podle původní roviny terénu a já, až bych časem rovnal terén, musel bych mu základy odkopat. Jenže tím jsem mu prakticky stanoviol, že aby měl plot v rovině své zahrady, musí vyzdít (nebo nějak udělat) tu výšku o kterou já jsem níže.

jklk

Vás bych chtěl za souseda. Plot nechce, jen sundá terén o 30cm bez opěry a čeká až si plot s hlubokým základem udělá soused..

jikk
hodnocení

Soused byl o terénních úpravách vyrozumněn - nechtěli jsme mít pozemek z kopce od souseda k druhému. Na pravé straně máme též stejnou kaskádu kde je v plánu opěrná zeď a nám vznikla rovina na celé zahradě

jikk
hodnocení

v přehnaném měřítku

Plot mezi sousedy
koukolik

Jak myslíte, aj tak se dá

Stavba plotu by měla projít územním rozhodnutím nebo souhlasem, který vydá stavební úřad. Stavebník musí přiložit nákres (nemusí být od architekta) a souhlas (!) sousedů. Plot nesmí zasahovat na pozemek souseda a pak takové ty obecné podmínky jakože nesmí narušit charakter okolních staveb ...

Podrobnosti viz nejnovější novela Stavebního zákona.

To převýšení bude oříšek, chce to minimálně zkušeného stavaře a samozřejmě vaše vyjádření a souhlas. V momentě jeho udělení byste měl mít jasno, co s hranicí pozemku a terénem hodláte dělat

hodnocení

0x

Plot staví ten kdo ho potřebuje, mezi sousedy do výšky 180 cm nemusí být povolení. Pokud uděláte plot do obecní strany, tak musí být povolení.

Každý si staví plot na své straně pozemku, teoreticky půl cm u sebe.

Sousedské vztahy je potřeba vylepšovat stále..

jikk
hodnocení

Obecní úřad Černé za Bory nám pro přední plot do ulice volnou ruku co se týče vzhledu a výšky. Tam už je plot hotov. Musí se to ještě řešit na stavebním úřadě zpětně?

jikk, zdravím dalšího souseda.

Pokud máte v ruce dokument z obecního úřadu, nic bych neřešil.

jar*
hodnocení

0x

Zarovnat si terén na svém pozemku je bezva, ale jak jse zpevnil hranice svého pozemku, aby se na místě chybějící hlíny, sousedova zemina nesesula k vám na pozemek a na druhé straně obráceně. Na plot musíte mít souhlas ze stavebního odboru a je nutný souhlas (písemný) souseda. Pokud jste odhrabal terén, náklady na hlubší základy (způsobené vaší činnosti) by jste měl uhradit sousedovi bez reptání. Pokud tam má nějaké květiny nebo keře či stromy u kterých by došlo k posunutí nebo dokonce k uhynutí má nárok na to, aby jste mu škodu nahradil. Soused není povinen postavit plot, ale vy jste povinnen zajistit, aby nedošlo na jeho pozemku ke škodám. Pokud jste se rozhodl zněnit výšku terénu oproti původnímu stavu. Snížení ornice je také škoda, kterou by jste měl nahradit - pokud dojde k sesunutí. Věřím, že na vyrovnání terénu máte písemný souhlas. Jinak pokud se nedohodnete na úhradě 1/2 nákladů s tím, že plot bude na hranici pozemku a bude ve společném vlastnictví. Může soused požadovat úhradu nákladů na nutné hlubší základy, které budou nutné z důvodu vaší činnosti tj snížení terénu na svém pozemku. Soused může požadovat, aby jste vzniklý výškový rozdíl dostatečně zajistili proti sesunutí a byl by i sám proti sobě, kdyby to nechtěl. Takže si myslím, že by jste měl být vstřícný. Pokuď byly korunky na vyrovnání terénu, musejí být i na zpevnění zeminy, které zůstala odkrytá či navezená.

Doufám, že i přesto, že se vám můj názor asi nebude líbit, zachováte se tam, jak by jste chtěl, aby se ten druhý choval k vám. Vůbec přitom nezáleží na tom, v jakém stadiu jsou vaše stavby či finance.

jikk
hodnocení

U sousedo nedošlo k žádnému poškození. Jednak tam nemá zeleň, ani nic, prostě jen staveniště. Terén se za posledních 5 měsíců nehnul, takžé žádný sesuv. Myslím si, že 30 cm (odhadem) není žádný problém. Ornice tam též není, jen jílová hlína.

Bavme se opačně: on si udělá plot dle svého terénu, mě poteče všechna voda a bordel od něj přes plot k nám a dále po celém svahu k dalšímu sousedovi, přes celou m ou zahradu. Takže se rozhodnu vyrovnat terén - to by se mnou pak soused vyběhl až bych to mo něm chtěl uhradit ...

jikk
hodnocení

spodní kaskádu mi tam taky odkopat soused dole a nic se zatím nesesunulo ... ovšem tam si zeď a plot platím sám, protože ji chci (okna, terasa, ...) a soused taky nemá zájem nic řešit (kaskáda nám vyhovuje oběma)

jar*

Pokud jste se rozhodl postavit plot k jednomu sousedovi a nic jste neřešili je to fajn, ale všichni nejsme stejní a druhému sousedovi nemusí tento postup vyhovovat. Je to na domluvě. Stavba plotu se v současné době musí ohlásit na stavebním úřadě a pokud máte ke stavbě souhlas od souseda stavební úřad jenom pošle souhlas s výstavbou plotu. Pokud není souhlas souseda bude se vše řešit formou stavebního povolení. Pokud jste nic přes stavební úřad zatím neřešil, doporučuji to hned napravit. Jedná se totiž o černou stavbu a pokud by došlo ke sporům s druhým sousedem, bude to voda na jeho mlýn.

jar:

§103 Stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací práce nevyžadující stavební povolení ani ohlášení
(1) d) 6. Ploty

zde taky někdo tvrdil chybně, že musí být povolení úřadu..

Dobrý den - reaguji přímo na popis pana Milana, protože právě o tento § mi dnes jde..Je stále platný business.center.cz/... byl dnes na stavebním úřadu a paní inženýrka, která bydlí kousek od nás, mi tvrdí, že plot (pletivo 180cm na železné stojky v betonových patkách) je postaven na černo, protože nemám souhlas majitele sousedního pozemku. Postaveno bylo v r. 2010. Vidím milion odkazů na netu, kde se toto řeší. Všichni píší, že oplocení pozemku je bez nutného ohlášení na stavební úřad či bez nutného stavebního povolení. Paní inženýrka mi tvrdí, že ona je na stavebním úřadu a ona ví nejlépe, co je nutné. Požaduje alespoň podpis pana starosty, byť pan starosta jako zástupce obce přece nemá právo jednat za třetí osobu...Oplocení jsem provedl přes písemný nesouhlas zástupce společnosti (majitele sousedního pozemku), abych zabránil dalším škodám na své zahrádce. Chodila mi tam vysoká likvidovat stromky a zajíci na zeleninu. Společnost je však velmi arogantní a jednání s nimi není možné. Pozemek zakoupili jako developeři, ale smluvní kolaudaci do 5ti let nezvládly - pozemek je ladem po cca 8 let a je předpoklad, že min. dalších 5-10 let to tak zůstane.doplněno 12.05.15 14:08: díky - a nemá tam tedy být alespoń dle § 96 územní souhlas stavebního úřadu? Možná myslela toto... (2) Územní souhlas postačí v případecha) stavebních záměrů uvedených v § 103,doplněno 12.05.15 19:02: Zřejmě ano - její mluva je vždy dost složitá a zmatená. Když jsem jí volal, že mám geometrické zaměření garáže a že jí ho chci přivést, dokonce i když jsem jí ho předával, stále mlela něco o tom, že její manžel je geodet a garáž může zaměřit...S ohledem na požadovaný podpis starosty na plánku s plotem bych předpokládal, že chce právě ten územní souhlas. Mám takové tušení, že právě ten plánek vč. podpisu starosty někde mám - byl totiž zástupcem obce jako majitele sousedního pozemku z druhé strany - tj. předpokládám, že tady je i její podmínka splněna...jen ji chce doložit.doplněno 13.05.15 09:18: Dohledal jsem informaci, která je dosti zásadní - řekl bych..:Ve Stavebním zákoně (viz.legislativa) je realizace plotu zakotvena v § 103, odstavec e) bod 14 – tedy v té části předpisu, která definuje stavby, u nichž nevzniká nutnost získání stavebního povolení či ohlášení stavebnímu úřadu.Stavba plotu však vyžaduje dle § 96 územní souhlas. Důvodem této formy územního řízení je nutnost získání vyjádření osob stavbou dotčených – zejména sousedů. Ti musí se stavbou pochopitelně souhlasit, jinak k vydání územního souhlasu nedojde (viz.problematika výstavby plotu řešená na serveru Novinky.cz).Takže pokud soused nesouhlasí - co pak? Prostě mám plot "načerno".

asd1

V platném znění to je - zákon 183/2006 Sb. par. 103 odst. 1e 14 - oplocení = stavba která nevyžaduje stavební povolení ani ohlášení.

Vpůvodním znění byly ploty, par. 103 odst. 1d 6

= plot na černo není, paní inženýrka nemá pravdu.

Takže úřednice nechce ohlášení, povolení, ale jen územní souhlas?

hodnocení

0x
Kdo dlouze hledá, nakonec najde :(Oplocení pozemku podléhá vydání územního souhlasu. Jedním z podkladů, které se přikládají k žádosti o územní souhlas, je souhlas vlastníka sousedního pozemku. Jestliže není možné jej získat, budete muset namísto o územní souhlas žádat o územní rozhodnutí. K žádosti o územní rozhodnutí se souhlas souseda nepřikládá, jelikož bude účastníkem vedeného územního řízení, s právem podat k umístění stavby své námitky, případně se následně proti územnímu rozhodnutí odvolat. Podat žádost o územní rozhodnutí je Vaše právo. Stavební úřad musí posoudit, zda je žádost úplná a pokud ano, potom ji v územním řízení projednat, posoudit případné námitky souseda a následně ve věci rozhodnout.
doplněno 13.05.15 11:27:

Tento přesný text je z webu ceskestavby.cz/...

Nicméně informace jako taková vychází ze Zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) § 96, §103 a §86.

Telefonicky konzultováno s právníkem mého zaměstnavatele, který není odborníkem na stavební právo, ale z logiky výkladu to takto vidí. Stejně tak to prezentuje i paní ing. na stavebním úřadu telefonicky.

Předchystal jsem si vyjádření k oplocení pozemku v zájmu ochrany soukromého majetku pro obecní úřad. Plot nijak neomezuje souseda ani nemá žádný vliv na práva užívací sousedního pozemku. Sousední pozemek je ladem a i v případě stavby v budoucnu na daném pozemku tato věta platí. Očekávám písemné vyjádření od paní ing. během dne...

Pokud ale má někdo jinou cestu, jak právně podložit oprávněnost stavby, pak sem s ním... Viděl bych tam možná nějaký vliv z občanského zákoníku nebo např. Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod? Nějaké právo chránit si svůj majetek - což je oplocení...

To územní rozhodnutí bude na dloudou dobu a zřejmě i hrazeno...

Prokonzultováno:

Není nutné stavební povolení na plot-oplocení, pokud lze použít územní souhlas. Ten je podmíněn souhlasem vlastníků sousedních pozemků. Pokud nemáte souhlas souseda, můžete žádat stavební úřad o územní rozhodnutí. Tady jsou nějaké poplatky a záleží na chuti souseda napadat rozhodnutí a na jeho důvodech, proč s plotem nesouhlasí. Velmi zdlouhavé, nejisté a drahé řešení.

Takže buď se se sousedem domluvíme, nebo bude stavba černá a hrozí pokuta a požadavek k odstranění...

Lze použít pouze "dočasné a mobilní oplocení". Tolik stavební úřad.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]