Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se tohle vyrábí?

Od: honzmalatny* odpovědí: 22 změna:

kramky.cz/...

Dobrý den,jak se tohle vyrábí? Na soustruhu?Ale jak,je na to nějaký extra přípravek? Vídávám to v lékárnách a moc se mi to líbí.Chtěl bych to zkusit utočit.

Děkuji Honza.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kratast*
hodnocení

1x

ano soustruh je ten spravny stroj :)

ronyx*
hodnocení

1x

Zdravím.
Jak se to vyrábí (nebo spíš dá nejjednodušeji vyrábět) dnes je vidět na odkazech kolegů - CNC stroje.
Jak se to dělalo v dávné minulosti se mi nikde nikdy zjistit nepodařilo, ale předpokládám, že se jednalo o ruční práci dlátem vedeným podle nějaké šablony se současným pootáčením kusu dřeva. Je potřeba nezapomínat, že naši předkové byli velmi vynalézaví a dokázali udělat bez techniky věci, na které my ani dnes s celou technikou nestačíme.
A teď jak se to taky nechá udělat.
V 80 letech bez CNC techniky, jen s pomocí základních kovoobráběcích strojů (soustruh, frézka) jsme to dělali následovně.
Na soustruhu ( u nás to byl SV 18R) se vytočil tvar sloupku včetně všech osazení a středících důlků. Pak se to dalo na frézku (tam už si typ přesně nepamatuju), která se osadila hlavou s tvarovou frézou (tvar byl podle požadovaných pramenů čili ve fréze byl potřebný radius). Frézka se osadila také dělícím přístrojem (děličkou) a tato se propojila s posuvy stolu. Šikovný kolegy frézař spočítal potřebný převodový poměr a ten se pomocí výměnných kol nastavil. Výsledek byl takový, že se pustil stroj (frézka), aby se nástroj otáčel), pak se zapnul posuv stolu a tím se uvedl do přesného otáčivého pohybu i obrobek upnutý v děličce. Takže - stůl frézky se posouvá, dělička s obrobkem se pomalu pootáčí a tvarový nástroj frézuje šroubovici na obrobku. Po přejetí obrobku se všechno vrátilo na začátek, obrobkem se pomocí děličky pootočilo o potřebný úhel (my jsem dělali 8 pramen) a pokračovalo se dál.
Je to vlastě to samé, co dělají dnes CNC stroje, jen pomocí klasických nástrojů a technologií. Trvalo to jen o maličko déle, problém byl, že se to pak muselo pracně brousit, protože všechno se dělalo na malé otáčky. Pokud by někdo měl k dispozici obyčejný soustruh na kov, obyčejnou univerzální frézku na kov a děličku, stačí koupit tvarovou frézku a může vyrábět. Teoreticky.
Celé kouzlo spočívá v tom umět spočítat převod a nastavení děličky. A to vidím jako největší problém při klasické výrobě dnes. Ani v éře klasických strojů to neuměl každý frézař (používalo se to jen velmi málo - většina lidí o tom, že to jde, věděla jen z teorie ve škole - tedy v době, kdy se ještě učili klasičtí frézaři). Přiznám se bez mučení, že ač vyučen ještě na klasických strojích, nedal bych to už dnes taky bez velkého opětovného studia dohromady, protože - vím, jak to má vypadat; vím jak to má fungovat, ale jak se to počítá, to bych musel hodně hledat.
Měl bych ještě někde v dílně mít nějaké odpadové kousky (dělali jsme si tak zábradlí, stojací lampy, lustry), takže pokud se mi to podaří najít, vyfotím to a dám sem fotku.

ladaadal*
hodnocení

0x

Soustruh, správné nože a specielně na takovéto věci už mají šablony. I když dnes už asi jedou na cncéčkách, ale pokud jsi šikovný, neměl by to být takový problém. Stačí umět točit dřevo. Je to jiný než kovy.

honzmalatny*
hodnocení

Asi jsem se špatně vyjádřil,já vím že se to točí,ale jak?Soustruh mám a vyrábím na něm různé věci,misky,svícny,víčka,válečky na těsta,nohy ke stolům,kulečníkům a hromady věcí,ale tohle?

moto*

Na velkém soustruhu by se dalo udělat, ne ovšem nožem, ale místo něj by muselo být namontované frézovací zařízení s vybroušenou kotoučovou frézou s profilem závitu. A samozřejmě dělat i s podpěrnou lunetou.

Osobně si myslím, že na to mají nějaký jednoúčelový stroj který pracuje na tomto principu.

Řězat závit bežným způsobem klasickým soustružnickým nožem by bylo ukrutné pojímání. Nuž by musel být jako břitva a také jen určité dřevo vhodné pro řezbáře.

Pokud si u mne někdo objedná 100 kousků a složí zálohu, do měsíce je bude mít za poloviční cenu *smich*

ladaadal*

Nejsem znalec dřevovýroby, ale odhadoval bych to na spec.nabroušený nůž a závit, jako se točí klasicky na soustruhu.

doplněno 17.03.13 19:54:

Aaa, ta horní fréza mě nenapadla.

hodnocení

0x
Klasická šroubovice. Je na to upravený soustruh a na něm vrchní fréza.

ukulele*
hodnocení

0x

doplněno 17.03.13 19:57:

ladaadal*

Ten druhý odkaz už vypadá dobře. To první mi přijde hodně amatérské.

honzmalatny*
17.03.13 20:08
hodnocení

přesně.

honzmalatny*
hodnocení

No tak tohle doma neudělám.ale pohled to je překrásný.

ukulele*

je tam video, kde to točej rukou, pošlu ti to

doplněno 17.03.13 20:20:

zlobí mě youtube, ale je to v další nabídce videí

honzmalatny*
17.03.13 20:11
hodnocení

Díky.

moto*
hodnocení

0x

Osobně si myslím, že je to frézované a to na CNC mašině, případně jednoúčelovém stroji.

To moto: BINGO!

Tyhle stroje také servisuji, jde o CNC soustruh, je to krásný stroj a dají se na tom dělat super věci. U nás, bohužel, soustružničina tolik nekvete, ale třeba v Polsku to je o hodně víc populární

moto*

Poláci mají větší odhodlání. A jde to tam nahoru. Mojí kamarádi jsou dovozci LPG a berou hodně z Polska a mají s nimi jen ty nejlepší zkušenosti. Na rozdíl od méně spolehlivých Italů.

figurek*
hodnocení

0x

potřebujete tvarový nůž a soustruh na dřevo s malými otáčkami a velkým posuvem. Jak vidíte, posuv musí být asi tak 5 cm na otáčku.

Tvarový nůž si vyrobí každý trochu šikovnější chlap, když má ponk, nářadí, trpělivost a trochu schopnosti. Se soustruhem je to horší. Normální soustruh na železo asi nepůjde použít, protože soustruhy na železo nemívají takový posuv.

ukulele*
hodnocení

0x

jsem naprostý kutil laik, miluji přírodní materiály, koukám se poněkud rozpačitě na všelijaké ty mašiny, naši předci neměli elektřinu a dokázali úžasný věci, otázka je dělat to na kšeft, nebo pro radost, že to dokážu...

ladaadal*

Řeknu ti to na rovinu. Je to jako se vším. Umíš si asi představit, kolik kusů toho vypadne za hodinu z cncéčka. Myslím, že kdybys mu chtěl konkurovat, musel bys dělat tak za dvacku na hodinu (jen plácnutí do vody, nikoli výpočet), takže vuď pro radost, že ti to jde dobře (třeba pro pár kamarádů), nebo vůbec ne. Na výdělek to ručně rozhodně není.

ukulele*

je mi to jasné

honzmalatny*
hodnocení

Já jsem spíše ten druhý případ,pro radost ne za vidinou zisku.Točím si pro radost.nebo kamarádovi kamarádce jako dárek,ale spíše jen pro sebe a své potěšení z toho když upneš kus dřeva,budto klasický špalek nebo slepenec z více druhů dřeva a pak píchneš dláto a díváš se jak se ti to rodí pod rukama.Strašně si u toho odpočinu a vypnu od okolního světa,

ladaadal*

To máš ideální relax. A ještě uděláš něco užitečnýho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]