Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přestavba kotle viadrus

Od: ladik* odpovědí: 13 změna:

Zdravím. Již delší dobu mám problém se správným topením a spalováním v kotli viadrus v rodinném domku,kde topím dřevem,nebo uhlím.Vím,že hodně z nás aby ušetři palivol,tak kotel dusí a tím mu dehtuje. Mě při sebemenším přiškrcení klapky kotel a sopouch začne vykuřovat,při otevřeni komínové klapky teplota vyletí nahoru.Tuto klapku musím nechat otevřenou a řídit to pomocí spodních dvířek ovládaných na řetízku,přikládat á 2 hodiny,paliva ale spálím tolik,že už bych si bez nějaké práce a starostí mohl pustit plynový kotel. Měl jsem tu již tři kominické firmy,ale správný tah komína pro tento tip kotle tu opravdu není .Přečetl jsem už i hodně diskuzi o správném postupu topení,ale ještě jsem se nedobral správné funkce. Problém bude asi v nedostatečné délce komína a to je 7 metrů,kde budu mít asi nedostatečný tah.Komín,který již nyní je min.4 metry nad střechou,je jeho zvyšování asi otázkou odvahy. Zkoušel jsem tento problém i cestou zkracování 6. článkového kotle o jeden článek,ale tudy cesta nevedla, řešením akumulační nádrže a topením naplno by se možná problém eliminoval,ale bohužel díky stísněným podmínkám nádrž nepřichází v úvahu.

O co mě tedy vlastně jde? Dočetl jsem se o možnosti přestavby kotle viadrus na automatický provoz díky řídící jednotce,která ovládá šnekový podavač paliva z násypky.I o tomto jsem četl a prosím majitele těchto přestavěných kotlů o nějakou recenzi. Jak už jsem psal,zajímalo by mě,jestli takový komín, jak popisuji 7 metrů průměr 20 cm a nedostatečný tah by byl díky ventilátoru, který automatický kotel má l v tomto případě dostačující. Další otázkou,zda je lepší celý nový automatický kotel a nepředělávat litinový viadrus. Pokud díky komínu nepomůže ani jedno,jaký komín a jaký tah bych pro toto zařízení potřeboval? A kolik uhlí nebo jiného paliva spotřebuji za zimní sezonu převedeno spolu na vytápěné metry?

Díky za rady

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

no nevím ale komín 7m a průměr 20 se vám zdá nedostačující na tah? mam 8m teda ve 20 šamotu a musel jsem dát regulátor tahu jak velký byl,,tak že bude asi někde problém,jinak kotel musí hořet jinak nemá správnou funkci,je jasné že jakmile ho zavřete dusí se,jinak automat má ventilátor což je pravda ale i ten potřebuje funkční komín.Do přestavby litiny bych se nepouštěl je to taková nouzovka ,sám jsem si ozkoušel litinový automat a už ne,ted mam plechový a spokojenost-snadné čištění,větší účinost než litina.Jinak do litináku patří koks,černé uhlí,dřevo,a jak uvádíte vy potřebujete kotel který je uměrný vašemu domu aby mohl jet na plno a nedusil se-pak už jedině aku nádrž ta by to vyřešila-nebo ten automat a nastavit si výkon dle potřeby domu.A ta spotřeba to vám nikdo neřekne-já letos budu třeba na 60q,ale jsou lidi co spálí 100q-záleží na domu,kotli a soustavě a i uhlí

ladaadal*
hodnocení

0x

Mě ještě napadlo k tomu přikládání,netopíš hnědým uhlím? Já mám taky starej Viadrus a když ho naložím, tak to hřeje 15 hodin bez problémů. Používáš černé uhlí? Nebo koks?

ladik*
hodnocení

Z toho uhlí, nemohu topit hnědým uhlím. Nevím proč,ale po hnědým uhlí mám kotel za dva dny uplně zanešenej. Topím čeným uhlím nebo briketami.a tento stav nenastane. Bohužel ale 15 hodin nikoliv. Pokud bych naložil plný kotel,jak jsem psal,nevím kde by se zastavvila teplota. Přiložím tak 10 litrový kybl a za 2 hodiny mám kotel prázdný

no to je v poho ,co bys chtěl 10 litrový kýbl je tak 6kg uhlí,to je normál spotřeba vudči kw kotle,když vezmu že já mam automat 24kw a tam uvádí cca 6-7 kg za hodinu při jmenovitém výkonu

ladik*
hodnocení

Takže do auto..kotle bych měl počítat vice jak 100 kg denně při jmenovitém výkonu?

doplněno 17.03.13 12:24:

Myslel jsem,že když do násypky automatického kotle nasypu 8 kyblu uhli tj. cca 50 kg uhli,vydrží třeba 3-4 dny. Ve viadrusu vydrží tak 15 hodin,proto ta přestavba

ladaadal*

Hnědý víc dehtuje, prot se do litiňáku ani nehodí. No, musíš to vystihnout, jak říkám, mě to drží dlouho, ale na úkor rychlejšího zanesení komína.

weka*

15hodin?a teplotu vody z kotle máš kolik?

jinak to máš regulované přes nějaký regulátor(přivod vzduchu) a co komínová klapa?

docela mě to udivuje, protože jsem teď topil koksem a třeba 6hodin v pohodě, ale 15hodin?

toš poraď dík ;)

ladaadal*

Klapku do komína nemám - uhořela a ještě nebyl čas na výměnu. Ale večer kolem deváté naložím, dole to zašpéruju, na vrch hodím několik časopisů (místo té klapky) a rozhrábnout to jdu až druhý den kolem poledního až druhé hodiny. Samozřejmě, v tu dobu to dehtuje, ale přesto vymetám komín 1x za dva měsíce. Když je horší uhlí tak 1x měsíčně. Za to pohodlí mi to stojí. Ale myslím že už jsme o tom spolu mluvili v jiném vláknu.

weka*

jo mluvili...jen mě překvapilo že to opravdu vydrží tak dlouho?

a přívod vzduchu tedy necháváš na minimum?nebo úplně zavřený?

ladaadal*

Ještě hůř, dole ty odklápěcí dvířka zašprajcnu pohrabáčkem, aby se víc přimáčkly. Ale to si člověk musí vystihnout. Možná bych ani nemusel, protože zevnitř už je ten azbestový provaz pěkně vydrolenej.

weka*

mě to dole těsní, takže nic šprajcovat nemusím...

ok..takže zabránit přístupu vzduchu a na horu hodit časáky a do dalšího dnes mám kotel nevyhaslý jo? ;)

sice výstupní voda bude asi na 30stupních, ale jedná se mi hlavně o to, ať můžu jen přihodit pár kousků dřeva,uhlí a topím dál ;)

a hlavně ať něco udržuje vodu při nějaké alespoň minimální teplotě...

ladaadal*

Přesně tak, klesne to na 30-40 podle počasí, ale nemusíš tam lítat přikládat.

papa
hodnocení

0x

Mám čtyřčlánkový Viadrus, komín 8 m, průměr 20 cm, dům 120m.Při každém přiložení po 4 hodinách kotel hulil jako elektrárna.Už jsem byl tak zoufalý , že sem ho chtěl vyměnit za Dakona. Potom jsem si vzpoměl jak jsme topili na vojně v petrách . Ráno kotel naplním hnědým uhlím co se do něj vejde, asi 3 uhláky .Nahoře zatopím, přiložím 4 štěpinky, nechám otevřena spodní dvířka,asi za hodinu má voda 60 AŽ 70 stupňů, zavřu klapku do komína i spodní dvířka a nechám pracovat regulátor tahu. Kotel hoří až do večera. Pokud mrzne večer přiložím dřevo, to tak nehulí. S černým uhlím vydržím až do rána. Potom vyberu popel a jedu znova.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]