Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plynovod vs věcné břemeno vs finance

Od: blana* odpovědí: 10 změna:

Přes náš pozemek vede plynovod a kabely telecomu. Potřebovala bych vědět, jak je donutit k sepsání věcného břemene. Prý existuje nějaký zákon,dle kterého bychom měli nárok na zřízení věcného břemene a samozřejmě finanční plnění. těším se na odpověď.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martina30*
hodnocení

1x

Také mi vedl přes pozemek Telecom a dostala jsem částku 500kč*smich*a pokud se něco stane,tak je musím pustit.Soused je musel pustit a kusem zahrady se koplo,ale pak musí vše uvést do původního stavu a i koupit trávu(tak to tedy dostal soused),ale na pozemek je musíte pustit.

doplněno 13.01.09 12:10:

Dobrá pětiskova a je lepší mít nějaký papír,jelilož kdybych prodávala pozemek vždy musím upozornit co tam vede.Pokud nebudu mít žádný papír,tak se pozemek bude špatně prodávat,když bude chtít někdo kopnout,tak bych chtěla od nich podepsat,že mi pak zahradu atd. daj do původního stavu.*nevi*Je to takové ošemetné:(

jim*

presne jak je popsano drive-nestoji to za rec

hodnocení

0x

ale kdepak jste na to přišla.

Mám přes pozemek plyn, telecom i kabel 380, nemám věcné břemeno a jsem rád. Jaké si představujete finanční plnění. znáte někoho, kdo ho dostal?

kejki3

Nabídli bráchovi nějaké drobné, když přes jeho činžák tahali nové kabely Telecomu. Myslím, že to bylo prakticky nic.

8976*
hodnocení

0x

pozdě bycha honiti, nyní trpte...

hodnocení

0x

blano, tak stačí? Já dostal dvě fůry (tatry) starých sloupů na pořez. Věcné břemeno není třeba, aby k Vám chodili. proč chcete věcné břemeno?

jarmik*
hodnocení

0x

Ano, provozovatel vedení je povinen zřídit věcné břemeno. Úplaty bývají zanedbatelné.

Ohledně plynu říká energetický zákon toto:

(2) Provozovatel distribuční soustavy je povinen zřídit věcné břemeno umožňující využití cizí nemovitosti nebo její části pro účely uvedené v odstavci 1 písm. d), e), a to smluvně s vlastníkem nemovitosti; v případě, že vlastník není znám nebo určen nebo proto, že je prokazatelně nedosažitelný nebo nečinný nebo nedošlo k dohodě s ním, vydá příslušný vyvlastňovací úřad na návrh provozovatele distribuční soustavy rozhodnutí o zřízení věcného břemene.
(3) Vznikla-li vlastníku nebo nájemci nemovitosti v důsledku výkonu práv provozovatele distribuční soustavy podle odstavce 1 písm. c) až h) majetková újma nebo je-li omezen v užívání nemovitosti, má právo na přiměřenou jednorázovou náhradu 5) včetně úhrady nákladů na vypracování znaleckého posudku. Právo na tuto náhradu je nutno uplatnit u provozovatele distribuční soustavy, který způsobil majetkovou újmu nebo omezení užívání nemovitosti, do 6 měsíců ode dne, kdy se o tom vlastník nebo nájemce dozvěděl.

martini*
hodnocení

0x

Já vůbec nechápu, proč by věcné břemeno mělo být něčím přínosným, je to "zátěž" vašeho pozemku a jejich právo vstupu a využití vašeho pozemku, které se zapíše do katastru a bude váznou na vaší nemovitosti ať s ní bude cokoli. Vy z toho nevyrejžujete nikdy nic výhodného

jarmik*

Protože to břemeno je tam stejně ze zákona a třeba v případě prodeje je lepší, aby bylo zapsáno v katastru, a tedy o něm kupující prokazatelně věděl.

lidka*
hodnocení

0x

Jak už Vám odpověděli všichni přede mnou, nepočítejte s nějakým významných finančním plněním. V posledních asi třech letech se "roztrhl pytel" se schvalováním věcných břemen v obcích a městech. Zřízení věcných břemen schvalovala za symbolickou částku zastupitelstva. Počítejme v řádech přibližně od 1 - 3 tis.Kč jako konečnou částku. A jistě to bylo vedení nesrovnatelně delší, než přes jednotlivé soukromé pozemky. Já osobně bych se do tohoto aktu nehnala. A hlavně si zjistěte, zda jste už nedala ke stavbě souhlas. To šlo dříve velice rychle a nebylo k tomu vlastně odvolání, protože "šlo o veřejný zájem". A i dnes jsem četla o případu, kdy majitel pozemku, na kterém byl umístěn stožár el. vedení požádal o přeložku a vyčíslili mu to asi na 170 tis. Kč pro něho k úhradě. Takže ano, je to možné, ale určitě pro Vás to není a nebude zatím nijak výhodné. Já mám toto asi na třech pozemcích, ale určitě se sepsáním věcného břemene nebudu spěchat! *stop*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]