Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bránění ve vstupu do bytu

Od: sarkav odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, nemáte někdo zkušenost jak řešit tento problém?

S partnerem jsme se rozešli a dohodli, že se odstěhuji. Nový byt už mám (pár dní) a chystala jsem se odstěhovat do velikonoc. Poté, co zjistil, že se mám kam vystěhovat, vyměnil v bytě zámek a odmítá mně do bytu vpustit. Byt je v jeho vlastnictví. Policie problém nevyřešila, pod jejich dohledem mi předal pár potřebných věcí, ale v bytě zůstává vybavení za několik desítek tisíc, spolu s knihami, fotkami, nádobím, drobnými věcmi, oblečením, sportovní výbavou apod. všechny běžné věci, které každý z nás doma má.

Podala jsem sice trestní oznámení, ale vyřizovací lhůta je 30 dnů. Stěhuji se do jiné obce, nemám auto, nemohu se stěhovat tak, jak on si zřejmě představuje - že mi bude postupně vydávat věci. Není s ním řeč. Jde vyloženě o schválnosti z jeho strany.

Nevím, jestli mám na náhradu za účtenku z hotelu, kde dnes 4. noc přespávám, protože nový byt není obyvatelný (není hotovo topení = stavba) a nemám v něm nic - polštář, peřinu, ručník.

Mohu otevřít dveře u svého současného bydliště a domova za pomoci zámečníka a po sbalení svých věcí se odstěhovat i bez jeho přítomnosti? V bytě mám trvalý pobyt, je to můj domov, sousedi mě znají a ví, že tam roky bydlím. Hrozí mi nějaká snakce?

Berte to prosím tak, že nechci dělat problémy, ale nemíním se doprošovat, aby mi vydal mé věci, které jsem koupila za své peníze nebo které jsem dostala. Uvažovala jsem o advokátovi, ale má současná finanční situce je strašná. Všechny úspory padly na nové bydlení, ráda bych se zbytečným platbách vyhnula, musela bych si na ně půjčit... Děkuji za pomoc. Šárka

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Já to vidím jinak: Byt patří bývalému příteli, Vy jste v něm bydlela pouza na základě souhlasu svého přítele. Po skončení vztahu a zrušení souhlasu Vám ani trvalý pobyt k bytu nezakládá žádné právo.

Doporučuji se obrátit na advokáta, můžete zkusit i bezplatnou občanskou poradnu. Povolání zámečníka a násilné vniknutí do bytu bývalého přítele nedoporučuji.

Trvalý pobyt je pouze evidenční údaj, nezakládá žádné právo k obývanému bytu.

Máte od svých věci doklady o jejich pořízení? U dámského oblečení by přítel asi těžko mohl tvrdit, že je jeho, ale o knihách a "těžších kusech" už ano.

doplněno 16.03.13 04:14:

Blanco, nezbláznila. Vnikne-li tazatelka násilím do cizího (!) bytu, bude s tím mít mnohem větší problémy, než má nyní s nevydanými věcmi.

doplněno 16.03.13 07:27:

Byt je Vašeho přítele, trvalý pobyt Vám nezakládá žádné právo na obývání bytu ani na vstup do bytu v době nepřítomnosti jeho majitele. Chcete-li si věci odstěhovat, budete se muset přizpůsobit jeho časovým možnostem.

blanca*

@ivzez s prominutím, mám odjem, že jste se zbláznila takovou radu dát. Asi žijete sama a už moooc dlouho a o těchto sporech nemáte ani páru nebo je znáte jen z knih. Najivně se domníváte, že vše lze řešit dohodou nebo právními úředpisy. Než by tazatelka vyřešila dle vás svou situaci tak bude v důchodě. Po dobrém s přítelem nic nevyřídí. Na hrubý pytel, hrubou záplatu, alespoň v podobě šoku.

sarkav
hodnocení

Dobré ráno, v případě nějakých jeho výpadů půjde o tvrzení proti tvrzení. Tuším, že není nejlepší způsob vzít si své věci takovýmto způsobem, ale pokud mě do bytu nepustí, nesbalím si věci sama, dojde k poškození porcelánu, dojde k nevystěhování některých drobností. Na jeho věci nesáhnu, ale dokazovat co je moje a co jeho... Ještě to zvážím, mám pár dnů čas, ale zřejmě to risknu. Ať dokazuje on, že jsem tam vnikla, že mi nedal klíče apod.

Nemám v podstatě v čem chodit do práce, nemám spoustu věcí, bez kterých se už neobejdu nebo se obejdu max. pár dnů. Je několik trestních oznámení (zadržování věci, neoprávněné užívání cizí věci), žaloba na vydání věci a žaloba na úhradu nákladů... Ale nemám chuť ani čas se tím zabývat. Všechny platby musím napřed uhradit já.

Co se týká účtenek - schovávám si jen ty, na které je záruka a stejně je nemám, jsou v bytě.

sarkav
hodnocení

Vzetí souhlasu s bydlením mu zakládá právo omezovat mně v užívání mých věcí? Znemožnil mi řádně se během pár dnů vystěhovat. Pokud se rozhodnu a pořídím si nové věci, ty staré mu tam klidně mohu nechat ležet.

Navíc - myslíte, že po takovýchto eskapádách si dobrovolně změním trvalý pobyt? Bude mi ho muset zrušit úřední cestou. A dokud budu mít v bytě své osobní věci... potrvá to.

sarkav
hodnocení

A co platby za byt? Mám zaplaceno do 31.3.? To mi vrátí?

iz*

Sarkav, máte-li písemné potvrzení o zaplacení, vyzvěte bývalého přítele i k vrácení poměrné části.

Písemná výzva, kterou Vám níže radí Uška, je podle mne dobré řešení.

Vyzvěte bývalého přítele písemně k vydání neoprávněně zadržovaných věcí a k vrácení poměrné části poslední platby za bydlení.

Ve výzvě navrhněte několik termínů, nebo jej vyzvěte, aby termín stanovil on. (Druhá varianta je podle mne lepší, neboť po stanovení termínu už se nebude mít na co vymlouvat.) Zašlete doporučeným dopisem s dodejkou.

repkin*
hodnocení

2x

Pokud máte pobyt v občance a jste stále psaná ve smlouvě k bytu, až bude bývalý v práci, vemte kameru, zámečníka, vyměňte zámek, odstěhujte si za účasti svědků a "kameramana" všechny věci, byt zavřete, zamkněte a bývalému dejte nový klíč s tím, at si vymění zámek. Tím se nedopustíte Vy žádného trestného činu ani přestupku, na což budete mít mimo jiné i svědky a důkaz (videozáznam) a budete v klidu. Co se týče Vašeho bývalého, ten Vám nesmí zadržovat pouze doklady. Pokud Vám zadržuje ostatní věci, samozřejmě není to normální, nemá se to, ale není to "zakázáno", aby to byl trestný čin. Je to pouze přestupek, proti občanskému soužití, podle § 49 zák. č. 200/1990 Sb., o přestupcích tzv. "schválnosti". Toto oznámení jste pravděpodobně podala na PČR. Podáním rovnou na úřad to urychlíte. Tímto jej však nedonutíte vrátit Vám věci. Jedná se pak o občansko právní spor, kdy si musíte na místně příslušný okresní soud podat žalobu na Vašeho bývalého. Bohužel, takový soud se může táhnout roky a také to něco stojí. Pokud by následně bývalý nerespektoval rozhodnutí soudu, dopouštěl by se trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí (jako i např. neplatiči alimentů, neřidiči apod.)

sarkav
hodnocení

Problém je, že mezi námi byla vždy jen ústní dohoda, je to byt v osobním vlastnictví, kde je majitelem on. Veškeré služby za byt se řídí spotřebou - nic se neplatí podle počtu osob. Jen odpady. Nájemní smlouvu nemám.

Napadlo mně ještě předběžné opatření. Soud se jím zabývá do 7 dnů. Budu muset asi za tím advokátem :(

albatros498022*
hodnocení

1x

Pokud máte v bytě trvalý pobyt a tento máte i v OP pak vám zámečník byt otevře, vzal bych si ale dva svědky z domu aby posléze byli schopni dokázat co se z bytu odbvezlo. Nejlěpší je pořídit seznam a od obou svědků si jej nechat podepsat. Svědky, ale předem upozorněte na to že by věc mohla skončit až u občansko právního soudu a budou muset svědčit.

Svou odpověď myslíte vážně? Co to je trvalý pobyt? Bydlíte ve věžáku, kde je cca 50 bytových jednotek. Jak prokážete, ve kterém bydlíte, když v OP je číslo popisné (orientační). Číslo bytu v OP 100% nemáte! Navíc vás majitel bytu už dávno mohl odhlásit...
sarkav
hodnocení

Z trvalého pobytu mně neohlásil, není to tak jednoduché, musí proběhnout úřední proces. Byli jsme domluveni, že se odhlásím sama, až se přestěhuji.

Bydlíme v domě o pár BJ. Existuje ještě pojem bydliště a svědci. Chodí k nám návštěvy, rodina apod. Prokážu, že tam bydlím, tedy nedávno jsem bydlela. Jde jen a jen o ty věci, které chci. Nechci tam už bydlet.

Spousta lidí takto žije a spousta lidí něco podobného řešila.

sarkav
hodnocení

Ano, trvalý pobyt jsem ještě nezrušila, mám ho zapsaný i v občance. Děkuji, to se svědky je dobrý nápad. Myslíte, že do bytu mohu pustit lidi, co odstěhují těžší kusy? Nebo by to bylo vniknutí?

albatros498022*

Nebylo není marné vzít kameru a celé to natočit.

uska*
hodnocení

1x

Nejprve zašlete doporučený dopis s dodejkou (úložní doba na poště 3 dny, a't dlouho nečekáte), zašlete 3 x e-mail a 3 x SMSku s tím, že dne xxx v tolik hodin si přijedete pro své věci. Když se nebude nic dít a ex nepřijde, věci nevydá a tak se obraťte jděte pryč. Třeba za tři dny v době nepřétomnosti ex si pozvěte zámečníka, kamarády, stěhováka + kameru, nechte si otevřít byt, vyměnte zámek (pokud již je jiný), klíče příteli hoďte do schránky a opět zašlete e-mail... SMS, že jste si odvezla své věci.

Přítel spoléhá na to, že se soudit nebudete z důvodu nedostatku financí, tak ať se soudí on. Maximálně vás pozvou na přestupkovou komisi a to zvládnete. Držím palce.

zabu
hodnocení

0x

Čeho se bojíte? V bytě bydlíte, máte tam trvalý pobyt, tak si počkejte až Vaše "drahá" polovička odejde do práce, stěhováky, zámečníka a je to. Máte na to plné právo. To s tím videozáznamem a svědky je určitě dobrý nápad, pro případ soudního sporu. Pokud ale ten záznam budete mít, asi k němu nedojde.

sarkav
hodnocení

Dobrý den, uběhlo pár týdnů a já už spokojeně bydlím ve svém novém bytě vybaveném svými věcmi.

Správné právní cesty jsou zdlouhavé a finančně nákladné. Proto jsem to riskla..., zámečník otevřel byt, podle rezervních klíčů zámečník udělal nový zámek... Pravda je, že jsem věděla, že ex odjel na hory a netlačil mě čas. Práce stála 1500 a tuto částku jsem si kompenzovala tak, že jsem si ve stejné hodnotě odnesla knihy, které mu měly zůstat.

Ex štěkal, ale že mi ty rezervní klíče nedal, nedokázal... Trestní oznámení jsem nestáhla.

Všem děkuji za rady a podporu. Mějte se prima! Šárka

novotnyj

Ve Vašem jednání lze spatřovat naplnění skutkové podstaty trestného činu dle odstavce 2 v § 178 zákona č.40/2009.

Doufejte, že se to Váš bývalý nedozví a nepodá trestní oznámení on na Vás...

buss

No a co posouzení radičů, vnikněte do bytu...?

sarkav
hodnocení

Stát nebyl schopný zabezpečit mi rychlé vydání mých věcí. Vzhledem k tomu, že mnou vydělané finance potřebuji na jiné nákupy, než platby soudních poplatků a kaucí, než na nákupy veškerého nového oblečení, bot, lyží, kola, notebooku, postele, peřin atd. ,nezbývalo mi nic jiného. A doporučuji to každému jinému ve stejné situaci, t.j. v situaci, kdy mu z důvodu schválnosti z hodiny na hodinu někdo zabrání používat své věci a bydlem ve svém bydlišti. Ať soudní poplatky a tíhu důkazů nese ten, kdo tuto situaci způsobil. S pravdou a láskou člověk v našem státě nejdál opravdu nedojde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]