Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tepelná izolace

Od: miselin odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,ahoj, ...chci se zeptat na následující. Děláme rekonstrukci v posledním patře paneláku a známý mi nasadil brouka do hlavy,že mám udělat SDK podhledy ať nemusím dělat omítku na stropech ale hlavně,že mám dát tepelnou izolaci mezi strop a SDK, kvůli horkým letním dnům,že tam jinak bude na "zdechnutí". Máte s tím někdo zkušenosti,dává se tepelná izolace v bytě paneláku v posledním patře? Bude to mít účinek,tak abych nelitoval investovaných peněz? Pomůže ta izolace ve stropě udržet v bytě přijatelnou teplotu?

Předem děkuji za rady.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

miselin, je nutné zateplit na studené straně stropu. Když snížíte povrchovou teplotu betonu na stropě, tím že tam dáte vatu, bude se zima více dobývat do bytu a v prostoru kde je vata bude docházet ke kondenzaci vodních par. (rosný bod) co se bude dít, až vata zvlhne v prostoru? Kudy se odpaří?

Je třeba řešit ochlazovaní a přehřívání objektu komplexně. Zateplit zdi, střechu, vyměnit okna.. zkrátka revitalizace objektu.

miselin
hodnocení

milane,dům má 3 roky novou střechu, plánujeme plastová okna ve trojskle,bohužel novou fasádu SVJ zatím neplánuje (prej není potřeba). Rosný bod by měl být někde mezi tou novou střechou/zateplením a panelovým stropem,ne?Nebo přímo v tom stropě?A aby se do vaty nedostala vůbec žádná vlhkost,tak se tam dá parozábrana,jak mi tady radil jjjj,ne?

Dle vašeho příspěvku tedy nevím jestli mi vnitřní zateplení doporučujete,nebo to mám nechat být...

jabraka*

Pokud se dá tepelná izolace dovnitř,zbavujete se jednak tepelné kapacity betonu,stěn,stropu.Tepelná bilance bude fungovat zcela jinak.Pod sádrokartonové obklady je přímo nutností dokonale udělaná parozábrana.Pokud se ale někde vytvoří průnik vnitřního vzduchu do mezery,pak je skoro jistota vlhkosti,plísně a také špatné funkce tepelné izolace.

JABRAKA

miseli, pokud máte 3 roky novou střechu, tak jí snad někdo zateplil!

Já nepíšu o vnikání vlhkosti do izolace, to zadrží kvalitně provedená parotěska. Pokud ale nebude parotěsná, je problém ještě větší. I kdyby byla parotěska na 100% , ve vatě je vzduch. Nad vatou rovněž. Vznikne rosný bod. Víte ve kterém místě bude? Nehádat, ale spočítat. Páč nevím složení a hodnoty Vašeho stropu, počítám s horší alternativou, že bude rosný bod ve vatě, či ne hraně vaty a betonu. Ten vzduch, který tam je se srazí, a vytvoří vodu. Říká se tomu kondenzát. Ten se ale musí zase odpařit a odejít mimo prostory. Proto se nad vatou musí dělat odvětrání...

Pochopil jste problém? Takže nedoporučuji dávat vnitřní izolaci, dopadnete podobně takto, taky nešel kondenzát pryč. :

cukrar.rajce.idnes.cz/...

zde je to podobné, jen odkryli desku, vy jí neodkryjete...

hodnocení

0x

Určitě udělat, zase tak velká investice to není, asi 50 kč při 10 cm vaty za m2. A nejen v létě, ale i v zimě vám to nepustí teplo.

jjjj
hodnocení

0x

Ano smysl to má.

Nezapomeňte na parozábranu, pozor na napojení parozábrany na stěny a utěsnění průchodu kabelů atd.

figurek*
hodnocení

0x

raději bych si dvakrát rozmyslel zateplovat strop z vnitřní strany. Jednak že se připravíte o jeho tepelnou kapacitu a za druhé, jak vám tu správně napsali, zateplování se vždycky dělá na studené straně.

Proti horku a proti rozpálené střeše pomůže spíš bílý nebo stříbrný nátěr na střechu, ať se co nejvíce slunečního záření odrazí zase zpět nahoru do prostoru a nepohltí ve střeše.

Ještě lepší možnost je postavit slunečním paprskům do cesty nějakou překážku, aby na střechu nedopadaly vůbec, například solární panely. Ale to už je dost nákladná investice.

miselin
hodnocení

Pánové, děkuji všem za názory a rady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]